2014. január 7., kedd

Mézeskalács



Mézeskalács: 1 kg liszt, 30 dkg porcukor, 30-40 dkg méz / azért 30 vagy 40 mert először 30-at tegyél bele ha összegyúrás után úgy látod, hogy nem elég lágy a tészta tegyél még mézet/, 3 tojás sárgája+1 egész, 1 ek. szódabikarbóna, 25 dkg margarin, 1 tasak fűszerkeverék. A tésztát 1 éjszakán át pihentetni kell hűtőben. Nyújtsd vékonyra olyan 4 mm legyen a tészta, sütés 180 fok, 8 - 10 perc. Hetekig el áll a hűtőben folpacba becsomagolva.
Lekenem egy felvert tojássárgájával, és miután megsült utána teszem rá a cukor mázat.
Tipp: Egy nagy lezárható műanyag edénybe és mellé kell tenni egy fel almát kettévágva. Lefedni és 1-2 nap alatt isteni puha.
Nekem 5-10 perc sütési idő elég de ez sütőtől függ. Nekem a szódabikarbónától jól megdagad, így én vékonyra nyújtom ha a tészta puhul, újra be a hűtőbe kicsit gyúrás után min.3 pihenésre minél többször gyúrod, annál jobb lesz a tészta.
cukormáz: 1 fehérjét pár csepp citrommal felverni+15-20 dkg porcukor (csipet só)
http://www.mezeskalacs.hu/
http://www.youtube.com/watch?v=-faiz2yAZW4 – mézes kalács készítése

A tökéletes mézeskalács recept! gyors, rögtön süthető, isteni finom, puha
Tészta:
Hozzávalók: 4 tojássárgája, 15 dkg porcukor, 25 dkg langyos méz, 5 dkg zsír, 1 cs. mézes fűszerkeverék, 4 evőkanál tejföl, 75 dkg liszt, 2 kávéskanál szódabikarbóna
Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit. nyújtjuk, szaggatjuk 200 fokon megsütjük. Vigyázz! Gyorsan sül, nem kell sötétre sütni!
Máz:
tojásfehérje, porcukor
Nem kell az összes fehérjét bekeverni, elég a fele.
Általában 1 fehérjéhez 15-20 dkg porcukrot mérnek, de ez függ a tojás nagyságától is.