2014. november 10., hétfő

Póréhagyma leves

Póréhagyma leves:
Hozzávalók (3 főre):
2 nagyobb póréhagyma, 1 duci gerezd fokhagyma,
1 – 2 nagyobb burgonya, 600 ml zöldség alaplé (600 ml vízben megfőzők egy zöldség leveskockát), 1 doboz tejszín, 40 g vaj, 2 evőkanál olívaolaj, só, feketebors, tárkony, őrölt szerecsendió, 
metélő hagyma a tálaláshoz (elhagyható)

Elkészítése: 
A póréhagymát karikákra vágjuk, a fokhagymát felaprítjuk. Egy lábasban összeolvasztjuk a vajat az olívaolajjal, beletesszük a hagymákat és fedő alatt, lassú tűzön 10-15 percig pároljuk. Ezután hozzáöntjük a zöldség alaplevet, beletesszük a megpucolt és kisebb darabokra vágott burgonyát, felforraljuk, majd mérsékelt tűzön addig főzzük, míg a burgonya megpuhul.
(Turmixgépben pépesíthetjük a levest és akkor krémlevest kapunk.) Végül hozzákeverjük a tejszínt, tárkonnyal, szerecsendióval, sóval és borssal ízesítjük, újra forraljuk.
Tipp: A metélőhagymát apróra vágjuk, a tányérra kiszedett levesre szórjuk. A tetejét megszórhatjuk apróra vágott főtt tojással.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése