Húsvéti
kalács:
Hozzávalók:
1 kg liszt, 20 dkg vaj vagy margarin, 0,5 l tej, 25 dkg cukor,
1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás + 1 tojás a kenéshez, 5 dkg friss élesztő, fél csomag mazsola (csoki vagy aszalt gyümölcs), rum aroma
Elkészítése:
Meglangyosítjuk a tejet, majd beleöntjük a cukrot. Megvárjuk még felolvad a cukor a tejbe, közben kevergetjük. Kis tálba öntjük a langyos cukros tej egy részét és belemorzsoljuk az élesztőt, majd felfuttatjuk.
A dagasztótálba öntjük a lisztet, majd kis mélyedést készítünk és felöntjük a felfuttatott élesztővel. Tetejét finoman megszórjuk liszttel, majd néhány percet várunk.
Beleöntünk egy tojást, majd a tejet és az olvasztott vajat adagolva, miközben forog a dagasztógép. Kb. 20 percig dagasztjuk. Kelesztjük, majd 4 cipóra vágjuk. A tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, megszórjuk a rumos mazsolával. Összefonjuk a 4 fonatot és kivajazott- kilisztezett tepsibe tesszük. Tetejét 1 egész, felvert tojással lekenjük. Még kb. 10 percet kelesztjük. 160 fokon kb. 50 percig sütjük vagy amíg aranybarna nem lesz a teteje. Sülés után rögtön cukros vízzel megkenjük.
Hozzávalók:
1 kg liszt, 20 dkg vaj vagy margarin, 0,5 l tej, 25 dkg cukor,
1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás + 1 tojás a kenéshez, 5 dkg friss élesztő, fél csomag mazsola (csoki vagy aszalt gyümölcs), rum aroma
Elkészítése:
Meglangyosítjuk a tejet, majd beleöntjük a cukrot. Megvárjuk még felolvad a cukor a tejbe, közben kevergetjük. Kis tálba öntjük a langyos cukros tej egy részét és belemorzsoljuk az élesztőt, majd felfuttatjuk.
A dagasztótálba öntjük a lisztet, majd kis mélyedést készítünk és felöntjük a felfuttatott élesztővel. Tetejét finoman megszórjuk liszttel, majd néhány percet várunk.
Beleöntünk egy tojást, majd a tejet és az olvasztott vajat adagolva, miközben forog a dagasztógép. Kb. 20 percig dagasztjuk. Kelesztjük, majd 4 cipóra vágjuk. A tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, megszórjuk a rumos mazsolával. Összefonjuk a 4 fonatot és kivajazott- kilisztezett tepsibe tesszük. Tetejét 1 egész, felvert tojással lekenjük. Még kb. 10 percet kelesztjük. 160 fokon kb. 50 percig sütjük vagy amíg aranybarna nem lesz a teteje. Sülés után rögtön cukros vízzel megkenjük.
A receptet Csili barátnőmtől kaptam :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése