2013. november 11., hétfő

Sajtkrémes leves fokhagymás - petrezselymes kenyérkockákkal



Sajtkrémes leves fokhagymás - petrezselymes kenyérkockákkal:
Hozzávalók 4 főre:
5 dkg vaj, 5 dkg liszt, 4 gerezd fokhagyma,
1 csokor petrezselyemzöld (ha nincs otthon csak szárított az is jó), 4 dl tej, 3 dl tejszín,
csipet só, csipet fehérbors, csipet gyömbér, ízlés szerint ételízesítő, 10 dkg tömlős sajt,
1 csomag fokhagymás – petrezselymes kenyérkocka
Elkészítése: A vajból és a lisztből világos rántást készítünk. Hozzáadjuk a reszelt fokhagymát és a finomra vágott petrezselyemzöldet. Tejjel elkeverjük a tejszínt, és ezzel felengedjük a rántást. Fél liter vizet hozzáadva, lassú tűzön felforraljuk. Sóval, fehérborssal, ételízesítővel és őrölt gyömbérrel ízesítjük. A tömlős sajtot lassú forrásnál, állandó keverés mellett a leveshez adjuk, majd készre forraljuk.
A levest fokhagymás – petrezselymes kenyérkockákkal tálaljuk. 


2013. november 10., vasárnap

Csirke krémleves


Csirke krémleves:
Hozzávalók 4 főre:
10 dkg vaj, csipet gyömbér, 40 dkg csirkemell filé, csipet só, ízlés szerint ételízesítő,
2 db sárgarépa, 1 db fehérrépa, 10 dkg gomba, 1 db vöröshagyma, 20 dkg zöldborsó, 

1 csokor petrezselyemzöld, 3 dl tejszín
Elkészítése: A vajat felforrósítjuk. A csirkemellet megmossuk, vékony csíkokra vágjuk. Sóval, őrölt gyömbérrel fűszerezzük, majd a forró vajon megpirítjuk. Ha megpirult, a csirkemell felét kiszedjük, és félretesszük.
A sárgarépát, a fehérrépát és a gombát megtisztítjuk, és vékony csíkokra vágjuk. A zöldségek felét sós vízben megfőzzük, és tálalásig a félretett hús mellé tesszük. A zöldségek másik felét a szeletelt vöröshagymával, petrezselyemzölddel és a borsóval együtt a csirkéhez adjuk, majd pár percig összepirítjuk. A megfőtt zöldségek levével felengedjük, és tovább főzzük. Mikor a zöldség és a csirkehús puhára főtt, a tejszínt hozzáadva felforraljuk, szükség esetén utána ízesítjük.
A levest bot mixerrel krémmé keverjük (ha nincs, turmixgépbe is tehetjük), és újra felforraljuk.
A félretett csirkemell csíkokat és a zöldséget a krémlevesben tálaljuk.
Petrezselyemzölddel díszíthetjük. 




2013. november 7., csütörtök

Sonkás-kolbászos rakott padlizsán


Sonkás-kolbászos rakott padlizsán:
Hozzávalók:

1 db nagyobb padlizsán, 6 db nagy krumpli, 1 fej vöröshagyma, 2 db csípős hegyes paprika (ez elhagyható én pritamin paprikával helyettesítettem mert nem szeretem a csípős ételeket :) , 2 db nagy paradicsom,
5 dkg pizza sonka, 5 dkg parasztkolbász, 10 dkg trappista sajt, 1 dl tejföl, 1 db tojás, só, őrölt fekete bors, őrölt pirospaprika, olívaolaj
Elkészítés:
A krumplit héjában megfőzzük. Közben a padlizsánt, a paradicsomot és a kolbászt felszeleteljük, a hagymát és a paprikákat karikára, a sonkát kockára vágjuk. A hagymát és a padlizsánt egy kicsit megpirítjuk.
A krumplit megpucoljuk, egy nagy jénaiba kevés olajat öntünk, beleszeleteljük a krumpli felét. Ráterítjük a sonkát, erre jönnek a padlizsánszeletek, majd a hagyma, újabb krumpli és padlizsán. Végül beborítjuk paradicsommal, paprikával és kolbásszal. Minden réteget fűszerezünk. Nyakon öntjük a tojással elkevert tejföllel.
Tegyük be a 180 C fokra elő melegített sütőbe, hőlégkeverésesbe. 45 perc elteltével megszórhatjuk a lereszelt sajttal, s tovább sütjük, 5 perc után átkapcsolunk grill fokozatra, és aranybarnára sütjük.