2015. január 2., péntek

Lencsefőzelék

Lencsefőzelék:
Hozzávalók:
Alaphoz:

250 g lencse (száraz), füstölt szalonna, 1000 ml csont alaplé, 1 fél fej vöröshagyma,
2 db babérlevél (friss, vagy szárított), ételecet (10%-os), 1 teáskanál mustár, kristálycukor, só, vegeta
A rántáshoz:
1 gerezd fokhagyma, 1 fél fej közepes vöröshagyma, 4 evőkanál étolaj,
1 púpozott teáskanál búzaliszt (BL55), 2 csipet fűszerpaprika, 50 ml víz
Elkészítése:
A lencsét előző este alaposan átmossuk, beáztatjuk. Bő vízben hagyjuk állni egész nap. Sok vizet öntsünk rá, mert könnyen felszívja reggelre mindet!
A hozzávalóknál olvasható alaplevet feltesszük főni a kiázott, átmosott lencsével. Beleteszünk pár darab füstölt szalonnabőrt, az íze kedvéért, majd babérlevelet, az apróra vágott vöröshagymát és sót adunk hozzá.
Lefedjük, és addig főzzük, míg puhára nem fő a lencsénk. Ha szükséges, közben adjunk hozzá még csontlevet.
Mikor kész a lencsénk, még a tűzön hagyjuk, és vele párhuzamosan gyorsan elkészítjük a rántást. Az olajat egy serpenyőbe tesszük, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, megpirítjuk, hozzáadjuk a lisztet. Gyors kavargatással simára keverjük.
Levesszük a tűzről, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, és a pirospaprikát. Ehhez azért vesszük le a tűzről a rántást, hogy a paprika és a fokhagyma ne égjen meg, ha megég, keserű lesz.
A hozzávalók közt írt hideg vizet adjuk hozzá, és simára keverjük.
Fontos! Csak hideg vizet adjunk a rántáshoz, hogy ne legyen csomós!
A rántást hozzákeverjük a forrásban lévő lencséhez. Egyet forralunk rajta, majd ízlés szerint adunk hozzá sót, cukrot, mustárt és ecetet. A kész lencsefőzeléket füstölt csülökkel tálaljuk, ízlés szerint, tálalás előtt tejfölt keverhetünk hozzá ízlés szerint.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése