2015. április 24., péntek

Finom süti


Finom süti:
Hozzávalók:

4 db tojás, 15 dkg vaj, 15 dkg cukor, csipet só, 1 evőkanál kakaópor,
7 dkg rétesliszt (én sima liszttel készítettem mert az volt itthon), fél csomag sütőpor,
12 dkg egész dió,
Tészta tetejére:
szilva lekvár (de bármilyen más lekvár is jó), 20 dkg darált dió, 
15 dkg porcukor, 4 evőkanál rum (én krém likőrrel helyettesítettem),
Mázhoz:
10 dkg csokoládé, 7 dkg vaj
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összekeverjük. A tojásokat ketté választjuk. A 4 tojás sárgáját kikeverjük, 15 dkg cukorral, 15 dkg vajjal, 1 evőkanál kakaóporral, a 4 tojás kemény habjával. Hozzákeverjük a sütőporral és sóval elkevert lisztet. És hozzáadjuk a 12 dkg egész diót. Majd vajjal kikent, meglisztezett tepsiben megsütjük 180 fokon, 20 perc alatt.
A sült tésztát megkenjük a lekvárral. 20 dkg darált diót, 15 dkg porcukorral, és 4 evőkanál likőrrel összekeverünk, és ráöntjük a lekváros tésztára.
Kikeverjük az olvasztott csokit a vajjal és rákenjük a diós töltelékre.
Forró vizes késsel szeleteljük. 

A receptet Csili barátnőm párjától Lacitól kaptam :)





Húsvéti kalács



Húsvéti kalács:
Hozzávalók:

1 kg liszt, 20 dkg vaj vagy margarin, 0,5 l tej, 25 dkg cukor,
1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás + 1 tojás a kenéshez, 5 dkg friss élesztő, fél csomag mazsola (csoki vagy aszalt gyümölcs), rum aroma
Elkészítése:
Meglangyosítjuk a tejet, majd beleöntjük a cukrot. Megvárjuk még felolvad a cukor a tejbe, közben kevergetjük. Kis tálba öntjük a langyos cukros tej egy részét és belemorzsoljuk az élesztőt, majd felfuttatjuk.
A dagasztótálba öntjük a lisztet, majd kis mélyedést készítünk és felöntjük a felfuttatott élesztővel. Tetejét finoman megszórjuk liszttel, majd néhány percet várunk.
Beleöntünk egy tojást, majd a tejet és az olvasztott vajat adagolva, miközben forog a dagasztógép. Kb. 20 percig dagasztjuk. Kelesztjük, majd 4 cipóra vágjuk. A tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, megszórjuk a rumos mazsolával. Összefonjuk a 4 fonatot és kivajazott- kilisztezett tepsibe tesszük. Tetejét 1 egész, felvert tojással lekenjük. Még kb. 10 percet kelesztjük. 160 fokon kb. 50 percig sütjük vagy amíg aranybarna nem lesz a teteje. Sülés után rögtön cukros vízzel megkenjük. 
A receptet Csili barátnőmtől kaptam :)



Joghurtos muffin



Joghurtos muffin:
Hozzávalók:

25 dkg liszt, 14 dkg cukor, 7 dkg margarin, 1 csomag sütőpor, csipet só,
1 csomag vaníliás cukor, 2 db tojás, 25 dkg natúr joghurt, 10 dkg csokoládé
Elkészítése:
A vajat a cukorral kikeverjük, egyesével hozzáadjuk a tojásokat, majd a vaníliát, a joghurtot, jól összekeverjük. Mehet bele a lisztben összekevert sütőpor. Az egészet csak összekeverjük és mehet a formába. Egy muffin formába 2 evőkanálnyi mennyiség megy. A formát jó háromnegyedig töltse ki. 170 C fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütjük. Érdemes tűpróbát végezni, mielőtt kivesszük. Olvasztott csokoládé, és színes dekor cukor kerülhet a tetejére, de lehet akár vajkrémmel is díszíteni, mondjuk ez nyáron nem célszerű.
http://aprosef.hu/joghurtos_muffin_recept_tolcserben