2013. április 22., hétfő

Paprikás krumpli



Paprikás krumpli:
Hozzávalók: 2 személyre: 6-8 burgonya, 2 vöröshagyma, apróra vágott sertés hús vagy (1 csomag virsli, kolbász), só, bors, pirospaprika, olaj, víz, 1 db paradicsom, 3 répa
A galuskához: 10 dkg liszt, 1 tojás, víz, kevés só
Elkészítés:
A hagymát megtisztítjuk és kockára vágjuk. Kevés olajat forrósítunk egy lábasban, beletesszük a hagymát és megdinszteljük. Megszórjuk borssal, sóval és pirospaprikával. Majd rádobjuk a hagymára a felkockázott húsit vagy a felkarikázott kolbászt, és megpirítjuk. Átkeverjük, majd hozzáadjuk a megmosott, megtisztított és kockára vágott burgonyát, répát és felöntjük annyi vízzel, ami majdnem ellepi. Megsózzuk, borsozzuk, ételízesítőt is tehetünk bele, és addig főzzük, amíg a burgonya majdnem meg nem puhul.
Közben a lisztet egy tálban összekevertem a tojással és annyi vízzel, hogy sűrűbb galuskatészta legyen belőle. Kicsit meg sóztam és kiskanállal beleszaggattam a fövő ételbe, időnként kevertem rajta egyet-egyet, nehogy a galuskák összeragadjanak. És a végén bele teszem az össze vágott paradicsomot. Azért a végén mert elég puha így hamar megfő.
(Ekkor hozzáadjuk a felkarikázott virslit, és addig főzzük, amíg meg nem puhul.)
Friss kenyérrel, savanyú uborkával tálaljuk. 

 

2013. április 4., csütörtök

Erdei gyümölcsleves


Erdei gyümölcsleves:
Hozzávalók:
1 csomag gyümölcs pudingpor és 1 csomag puncs pudingpor
víz
1 nagy doboz tejföl
csipet só
cukor ízlés szerint
fahéj
szegfűszeg
erdei gyümölcsök
Elkészítése:
Egy nagy tejfölt kikeverek egy gyümölcs puding porral és egy puncs puding porral. Felengedem vízzel (kb. 2 liter víz), ízlés szerint teszek bele cukrot és egy csipet sót. Egy fél citromot felkarikázok és beleteszem. És felrakom főni, rakok bele szegfűszeget. Amikor felforrt belerakom a megtisztított erdei gyümölcsöket (eper, szamóca, fekete áfonya, fekete ribizli, szeder, málna) és ha újra felforrt akkor még lehet bele tenni apróra vágott barack befőttet. (lehet bele tenni cseresznyét, körtét, almát. Ha viszont nyers a gyümölcs vagy is nem befőtt, akkor együtt kell felrakni fönni a citrommal.) Fahéjat a legvégén tesszük bele.
Nekem volt itthon egy csomag fagyasztott erdei gyümölcsöm és én együtt tettem fel a citrommal a gyümölcsöket főni. 



2013. április 3., szerda

Kelbimbó főzelék


Kelbimbó főzelék:
Hozzávalók:
4 főre
tisztítva 60 – 70 dkg kelbimbó
50 dkg krumpli
1 db vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
egy kis olaj

bors
majoránna
őrölt kömény
1 kis doboz tejföl
Elkészítése:

  1. Tisztítsuk meg a zöldségeket, a kelbimbókat vágjuk félbe, a hagymát és a fokhagymát kockázzuk apróra, a krumplit kockázzuk nagyobb darabokra (kb. akkorára, mint a fél kelbimbók).
  2. Az olajon pároljuk üvegesre a hagymákat csipet sóval és borssal.
  3. Tegyük rá a felezett kelbimbókat, és a krumplit, ízesítsük sóval, borssal, majoránnával és igény szerint köménnyel, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi.
  4. Fedő alatt főzzük puhára a zöldségeket.
  5. Ha megfőtt a zöldség, vegyünk ki 2-3 evőkanálnyit, és botmixerrel turmixoljuk teljesen simára, majd öntsük vissza a főzőedénybe, és egyszer forraljuk össze (saját magával sűrítjük a főzeléket).
    Majd keverjünk bele egy kis doboz tejfölt.