2014. augusztus 4., hétfő

Tiramisu

Tiramisu:
Hozzávalók 4 adaghoz:
Előkészület: 15 perc
A piskótához: 200 g babapiskóta, 300 ml kávé, 20 ml likőr, 50 g porcukor
A krémhez: tiramisu ízű pudingpor, fél liter tej, 4 evőkanál cukor, 500 g mascarpone
A díszítéshez: kakaópor
Elkészítése:
Készítsünk elő egy 17 X 24 cm-es, magas peremű jénait. Először az alsó piskótaréteget fogjuk előkészíteni. Ehhez tegyük egy tálba a kávét, és ízlésünk szerint ízesítsük meg enyhén likőrrel, és enyhén édeskésre a porcukorral, majd jó alaposan keverjük össze.

Most a babapiskóták egyik felét egyenként beáztatva - csak 2-3 másodpercig - a kávés oldatba, majd tegyük szorosan egymás mellé a jénai aljába. Ha megvagyunk, a maradék kávés oldatot, és babapiskótát tegyük félre, később még kelleni fognak.
Megfőzzük a pudingot a zacskón található leírás szerint, majd a lábost hideg vízbe állítva lehűtjük (kevergessük, hogy ne hártyásodjon a teteje).
Ha a puding kihűlt, csomómentesen elkeverjük benne a mascarpone-t.
A töltelék felét szedjük a beáztatott babapiskótákra, simítsuk el. A szűrőbe kanalazzuk a kakaóport, és végighintjük az első sor krémet.
Majd a maradék babapiskótákat jól beáztatva osszuk el a krém tetején.
Ha ez megvan, oszlassuk el a babapiskótákon a maradék krémet is, simítsuk el. A felső réteget ismét megszórjuk kakaóval. Majd tegyük a fagyasztóba a tiramisut.
A tiramisut fagyasztás után forró vizes késsel körbevágjuk, szeleteljük, kiengedve tálaljuk, de akár gombócozva is tálalhatjuk. FIGYELEM! A fagyasztás a leggyorsabb út a fogyaszthatósághoz. Íz tekintetében az a legjobb, ha 6-8 órát tud állni a sima hűtőben a tiramisu, ekkor jól összeérnek az ízek.
Tipp: Mascarpone helyett: vanília pudingot főzünk meg 3 dl tejből és bele teszünk egy nagy bögre tejfölt. Ez is finom és olcsóbb mint a mascarpone.
http://aprosef.hu/tiramisu
http://www.nosalty.hu/recept/tiramisu-tojasmentes-kremmel-4



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése