2014. április 17., csütörtök

Bableves füstölt sonkával

Bableves füstölt sonkával:
Hozzávalók:

40 dkg szárazbab, 1 kg füstölt sonka, 5 db sárgarépa, 1 egész zeller, 6 db krumpli (elhagyható),
3 db paradicsom, petrezselyem, 2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, só, majoránna, szódabikarbóna
Rántáshoz: 
4 evőkanál liszt, 2 evőkanál étolaj, 2 kávéskanál pirospaprika, 2 gerezd fokhagyma, a levesnek egy kis leve
Elkészítése:
Az átválogatott, előző este beáztatott babot felteszem főni egy külön edénybe. Teszek bele egy kis sót, késhegynyi szódabikarbónát és puhára főzöm. Ha kész, meg mosom leszűröm és a kész leveshez adom.
A jól megmosott füstölt sonkát (ha nem sós a sonka akkor nem kell megmosni), nagyobb darabokra vágom és annyi vizet engedek rá hogy, ellepje és felteszem főni. Összevágom a zöldségeket (répát, zellert, krumplit, paradicsomot) ízlés szerint és a húshoz adom. A vöröshagymát apróra vágva adóm a leveshez, a fokhagymát a késhegyével összenyomom, majd kicsit össze vágom és szintén a leveshez adom. Közben ízesítem sóval és majoránnával. Hozzáadom a petrezselymet. 

A rántáshoz az olajat forrósítjuk, hozzáadjuk a lisztet és zsemleszínűre pirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymákat, lehúzzuk a tűzről, adunk hozzá 2 kávéskanál pirospaprikát, összekeverjük, kicsit hagyjuk kihűlni. Majd a leves levéből merünk ki hozzá és csomómentesre keverjük. A levesre öntjük. Majd forralunk rajta egyet.
Tejföllel tálaljuk.
http://aprosef.hu/csulkos_bableves_recept
http://www.youtube.com/watch?v=WtDHyeL9BTA

 

Bableves füstölt csülökkel:
 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése