2015. május 6., szerda

Almás kocka


Almás kocka:
Hozzávalók:
Tésztához:

60 dkg liszt, 30 dkg margarin, 15 dkg cukor, 1 evőkanál rum, csipetnyi só,
1 tasak sütőpor, 1 tojás, 1 citrom reszelt héja, 1 dl tejföl (finom föl is lehet), búzadara
Töltelékhez:
1,5 – 2 kg alma, 4 – 6 evőkanál cukor, almás sütemény fűszerkeverék (vagy őrölt fahéj + vaníliás cukor + őrölt kardamom), búzadara, mazsola és darált dió (elhagyható)
A tészta tetejének lekenéséhez: egy egész tojás
Elkészítése:
Töltelék:

Az almát meghámozzuk, majd lereszeljük, összekeverjük az almás fűszerkeverékkel vagy az őrölt fahéjjal + vaníliás cukorral + őrölt kardamommal. Hozzáadunk ízlés szerint 4 – 6 evőkanál cukrot és elkezdjük dinsztelni. Hozzáadjuk a mazsolát és 2 – 3 evőkanál búzadarát. Addig főzzük míg van leve (lekvárszerű amikor kész).
Tészta:
Keverjük össze a tészta hozzávalóit. A lisztet, sütőport, sót, cukrot, citrom reszelt héját, margarint, rumot, tojást és a tejfölt.
A tésztát lággyá gyúrom, ketté veszem. Sütőpapíron kinyújtom, beleteszem a tepsibe tésztástól, megszórom egy kis búzadarával, ráteszem a tölteléket, ráteszem a másik tésztát, megkenem a tojással, egy villával megszurkálom.
Majd előmelegített sütőben 200 fokon kb. 20 percig sütjük.
A receptet egy csomag almás sütemény fűszerkeveréken is rajta van.
De én a családból Erikától kaptam.  




 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése