2013. március 21., csütörtök

Tejszínes gombaleves csipetkével


Tejszínes gombaleves csipetkével:
Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma
2 evőkanál étolaj
25 dkg szeletelt gomba
2 db sárgarépa
1 db zellergumó

fehérbors
kakukkfű
tárkony
1 kis marék eperlevél tészta
3 dl tejszín

Elkészítése:

Az apróra vágott hagymát az olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a felkarikázott és apróra vágott sárgarépát és zellert. 3-4 percig együtt pároljuk. Felöntjük vízzel, majd hozzáadjuk a fűszereket. Amikor a zöldségek megpuhultak, belerakjuk a gombát, együtt főzzük, míg a gomba is megpuhul. Majd a felét le turmixoljuk. Majd vissza tesszük a lábosba, beleteszzük a csipetkéket és puhára főzzük benne. Végül beleöntjük a tejszínt. 


Csipetke:
Hozzávalók:
10 dkg liszt, 1 db tojás, csipet só

Elkészítése:

Ez kérem szépen, egy nagyon kedvelt levesbetét, közvetlenül belefőzés előtt: egy kupac csipetke, vagy csipkedett, ahogy egyes vidékeken nevezik. Gulyáslevesbe, babhoz, lencséhez remek betét, és összehasonlíthatatlanul finomabb, mint amit szárítva vehetünk meg.
Mielőtt bárki is megijedne attól, hogy házilag készítsen száraztésztát, elárulom, ez a teljesen kezdők tésztája. Elég 3 perc alatt összegyúrni, nem kell gyúródeszka, sodrófa, kés, tésztagép, csak egy tálca és a kezünk. A csipkedéssel együtt is megvan jó 20 perc alatt.


Egy nagyobbacska fém tálba tegyünk 10 dkg lisztet és üssünk a közepébe egy tojást. Műanyag tálból csak jó erőset válasszunk, mert elég keményre kell gyúrni a tésztát, nehogy erősebbek legyünk a tálnál és eltörjük. Tegyünk a tojásra egy mokkáskanál sót és villával, fakanállal keverjük bele a lisztbe.
Amikor már a tészta kezd összeállni, kézzel gyúrjuk tovább, amíg kemény, de rugalmas lesz. Ha nagyon nagy a tojás, előfordulhat, hogy kevés lisztet kell még belegyúrjunk. A jó tészta nem ragad a kezünkhöz.
Tegyünk magunk elé egy tálcát és két ujjal csípjünk le egyforma darabokat a tésztából. Egy mozdulattal még golyóvá formáljuk és a tálcára dobjuk szikkadni. Időnként rendezzük el, hogy ne nagyon érjenek össze, mert bár a kezünkhöz nem ragadnak, egymáshoz előszeretettel. Mikor kész vagyunk vele, akár azonnal is a levesbe főzhetjük, de ha pár órát áll egy konyharuhával letakarva, akkor se lesz baja. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése