2013. március 15., péntek

Lasagne


Lasagne recept:
Hozzávalók (8 adaghoz):
A tésztához:
200 g tészta – lasagne (száraz) A húsos raguhoz: 4 evőkanál étolaj, 1 közepes fej hagyma - vörös, 4 gerezd fokhagyma, 12evőkanál víz, 90 g sárgarépa, 35 g fehérrépa, 1 teáskanál só, bors - fekete (őrölt),
200 g sertéshús (darált), 200 g marhahús (darált), 1 púpozott teáskanál kakukkfű,
1 púpozott teáskanál oregánó, 130 g gomba – csiperke, 2 db paradicsom (nagyobb),
140 g paradicsompüré A besamelhez: 100 g vaj, 1 L tej (2,8%-os), 60 g búzaliszt (BL55), só, szerecsendió (őrölt), bors - fehér (őrölt) A réteges szóráshoz: 500 g sajt – trappista
Teljes elkészülési idő: 140 perc  

Elkészítés:
1. Előkészítünk, kivajazunk egy kb 17x25 cm-es, minimum 5 cm magas peremű tepsit.
2. A munkát a hústöltelék elkészítésével fogjuk kezdeni. Először a fokhagymát, vöröshagymát, és a sárgarépákat apróra vagdaljuk.
3. Egyenként fogjuk összepirítani az összetevőket, kb 40 perc alatt. Megpirítjuk a vöröshagymát kevés olajon. Ha a hagyma üveges lett, rátesszük a fokhagymát, és kevés vizet öntünk rá.
4. A felaprózott sárgarépát, fehérrépát is hozzáadjuk, és erre is rápirítunk - kb 10 perc. Ha kell, megint teszünk rá kevés vizet.
5. Beletesszük az összekevert darált húsokat, majd ezzel is lepirítjuk - kb 10 perc -, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
6. Hozzáadjuk a felaprított gombát, és a felkockázott paradicsomot. Addig pároljuk, míg a paradicsom teljesen fel nem puhul benne.
7. Végül beletesszük a paradicsompürét. Most, hogy minden belekerült, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük ízlés szerint a húsos ragut. Levesszük a tűzhelyről, és félretesszük.
8. Most a besamelmártás elkészítése következik. Olvasszuk meg a vajat, szórjuk rá a lisztet, és folyamatos, gyors keverés közben pirítsuk világosra.
9. Közben forraljuk fel a tejet, öntsük hozzá a lepirított liszthez, és további melegítés, keverés mellett keverjük simára 1-2 perc alatt. Végül sózzuk, fűszerezzük be ízlésünk szerint.
10. Mivel elkészült a hústöltelék - ragu -, a besamelmártás, most összeállítjuk a lasagnét. Száraz lasagne tésztát teszünk egy rétegben a tepsi aljába. Erre teszünk besamelmártást, majd hústölteléket, erre pedig reszelt sajtot.
11. Az előző lépést megismételjük, összesen 3-szor. Lezárás képen a felülre kerülő 4. tésztarétegre ráöntjük a maradék besamelmártást, és a maradék reszelt sajtot. 180 C-on, légkeverés nélkül kb. 40-60 perc alatt készre sütjük a lasagnét.
12. 1-2 óra hűlés után szeleteljük, forrón tálaljuk.

Jó ha tudod: Ha sokat csinálnánk várjuk meg míg teljesen kihűl és tegyük be a fagyasztóba. Így ha nincs időnk sütni - főzni, kivesszük a fagyasztóból a kész lasagnét, megmelegítjük és már fogyasztható is. 
Aki több adagot akar készíteni az egyszerűen duplázza meg a hozzávalókat. 
(Én most 24 adaghoz valót készítettem.) Én jól rá pirítottam a sajtot mivel úgy szeretjük.






 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése