A töltelékhez: 30
dkg darált hús, 1 vöröshagyma, kevés olaj, só, bors (lehet bele tenni
gombát, kukoricát, paradicsomot vagy akár párolt vegyes zöldséget is
tölteléknek)
A tésztához:
1 pohár víz, kb. 25 dkg liszt, 2 kis kanál só, egy kis cukor, 1 dl tej,
1 db tojás, 1 evőkanál olíva olaj, 1 fél csomag szárított élesztő (ha több személyre készítjük egyszerűen csak több lisztet használunk és 1 egész csomag élesztőt teszünk a tésztába)
Elkészítése: A megtisztított vöröshagymát lereszeljük, olajon megpároljuk, hozzáadjuk a darált húst, amit fehéredésig pirítunk, majd néha meg-meg kavargatva kb. 10-15 perc alatt megsütünk. Amint lezártuk alatta a tüzet meg is izésítjük: sóval és borssal. Ha szükséges lenne, leszűrjük, hogy a tölteléknek ne legyen leve!
Elkészítése: A megtisztított vöröshagymát lereszeljük, olajon megpároljuk, hozzáadjuk a darált húst, amit fehéredésig pirítunk, majd néha meg-meg kavargatva kb. 10-15 perc alatt megsütünk. Amint lezártuk alatta a tüzet meg is izésítjük: sóval és borssal. Ha szükséges lenne, leszűrjük, hogy a tölteléknek ne legyen leve!
Ezután elkészítjük a tésztát. Kiöntök
25 dkg lisztet egy tálba, készítek a liszt
közepében egy kis lyukat és bele teszek fél csomag szárított élesztőt,
egy kiskanál cukrot és
egy deci liter langyos tejet ráöntök. Majd ezeket összekavarom, hagyom
egy
picit hogy, feloldódjon az élesztő, majd megszórom a tetejét egy kis
lisztel.
Majd fogok egy konyha ruhát és lefedem vele 15 percig állni hagyom meleg
helyen. Hozzáöntök 1 deci liter hideg vizet
(nyáron hideg vizet, télen meleg vizet kell hozzáönteni), 1 nagy kanál
olíva
olajat, 1 db tojást és 2 kis kanál sót és aztán az egészet összegyúrom.
Majd ha már nem
ragad a kezemhez, cipó formájúra formálom és félreteszem egy
belisztezett tálba (meleg helyre), 30 percre kelni a tésztát. Amikor
meg kelt a tészta lisztezett deszkán kis lalabdacsokat formázunk és
mindegyik lalabdacsot kb. tenyérnyi ovális lappá nyújtjuk. (A lapokat
meg lehet kenni tejföllel vagy paradicsom szósszal mielőtt bele tesszük a
húsos keveréket - Ez függ a tölteléktől is.) A lapokat egy
kisebb evőkanálnyi töltelékkel megtöltjük, (megszórhatjuk egy kis
sajttal is) kettőbe hajtjuk, jól megnyomkodjuk a széleit (én villával
formáztam a szélét). Forró
olajban kisütjük és készen is van.
(Töltelék variáció: apróra vágott zöldhagyma, összekeverve nagyon kevés reszelt sajttal, ezt is lehet tenni a hús helyett. Akkor is ha marad ki tésztánk de, a húsos töltelék már elfogyott.)
(Töltelék variáció: apróra vágott zöldhagyma, összekeverve nagyon kevés reszelt sajttal, ezt is lehet tenni a hús helyett. Akkor is ha marad ki tésztánk de, a húsos töltelék már elfogyott.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése