2013. március 14., csütörtök

Suberek - húsos pite

Suberek – húsos pite (Suberec – török recept):
A töltelékhez: 30 dkg darált hús, 1 vöröshagyma, kevés olaj, só, bors (lehet bele tenni gombát, kukoricát, paradicsomot vagy akár párolt vegyes zöldséget is tölteléknek)
A tésztához: 1 pohár víz, kb. 25 dkg liszt, 2 kis kanál só, egy kis cukor, 1 dl tej, 1 db tojás, 1 evőkanál olíva olaj, 1 fél csomag szárított élesztő (ha több személyre készítjük egyszerűen csak több lisztet használunk és 1 egész csomag élesztőt teszünk a tésztába)
Elkészítése:
A megtisztított vöröshagymát lereszeljük, olajon megpároljuk, hozzáadjuk a darált húst, amit fehéredésig pirítunk, majd néha meg-meg kavargatva kb. 10-15 perc alatt megsütünk. Amint lezártuk alatta a tüzet meg is izésítjük: sóval és borssal. Ha szükséges lenne, leszűrjük, hogy a tölteléknek ne legyen leve! 
Ezután elkészítjük a tésztát. Kiöntök 25 dkg lisztet egy tálba, készítek a liszt közepében egy kis lyukat és bele teszek fél csomag szárított élesztőt, egy kiskanál cukrot és egy deci liter langyos tejet ráöntök. Majd ezeket összekavarom, hagyom egy picit hogy, feloldódjon az élesztő, majd megszórom a tetejét egy kis lisztel. Majd fogok egy konyha ruhát és lefedem vele 15 percig állni hagyom meleg helyen. Hozzáöntök 1 deci liter hideg vizet (nyáron hideg vizet, télen meleg vizet kell hozzáönteni), 1 nagy kanál olíva olajat, 1 db tojást és 2 kis kanál sót és aztán az egészet összegyúrom. Majd ha már nem ragad a kezemhez, cipó formájúra formálom és félreteszem egy belisztezett tálba (meleg helyre),  30 percre kelni a tésztát. Amikor meg kelt a tészta lisztezett deszkán kis lalabdacsokat formázunk és mindegyik lalabdacsot kb. tenyérnyi ovális lappá nyújtjuk. (A lapokat meg lehet kenni tejföllel vagy paradicsom szósszal mielőtt bele tesszük a húsos keveréket - Ez függ a tölteléktől is.) A lapokat egy kisebb evőkanálnyi töltelékkel megtöltjük, (megszórhatjuk egy kis sajttal is) kettőbe hajtjuk, jól megnyomkodjuk a széleit (én villával formáztam a szélét). Forró olajban kisütjük és készen is van.
(Töltelék variáció: apróra vágott zöldhagyma, összekeverve nagyon kevés reszelt sajttal, ezt is lehet tenni a hús helyett. Akkor is ha marad ki tésztánk de, a húsos töltelék már elfogyott.) 
Hasonló a töltött lángoshoz. 



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése