2013. szeptember 18., szerda

Szezámmagos perectésztába tekert virsli



Szezámmagos perectésztába tekert virsli:
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg kenyérliszt (BL80), 2,5 dkg élesztő, 2,7 dl langyos víz,
1 teáskanál cukor, 3 dkg vaj, 1 teáskanál só (ha a tetejét nem szórjuk meg durva szemű sóval, akkor 1,5 teáskanálnyi)
A tetejére szórásnak: natúr tengeri só
Tölteléknek: 14 db virsli
A főzéshez: 1 l víz, 1 csomag szódabikarbóna (50g-os), 2 teáskanál só
A lisztet a dagasztó tálba tesszük. Közepébe kis fészket képezünk ki. Beletesszük a cukrot. Rámorzsoljuk az élesztőt és felöntjük egy deci langyos vízzel. 15 perc alatt hagyjuk, hogy az élesztő felfusson. Ekkor hozzáadjuk a többi anyagot és jól kidagasztjuk. A tésztát meleg helyen 30 percig kelesztjük. A megkelt tésztát átgyúrjuk és 8 darabra vágjuk. A darabokból 35-40 centis hurkákat nyújtunk. Jó szorosan a virslik köré tekerjük. A munkaasztalon a tenyerünkkel "átgörgetjük", hogy a tészta jobban tapadjon egymáshoz és a virslihez is.
A vizet a sóval és a szódabikarbónával felforraljuk. A virslis tésztákat újabb kelesztés nélkül, fél percig főzzük a lobogó vízben. Egyszerre 4 darabot főzzünk.
Szűrőlapáttal kiszedjük és jól lecsepegtetjük. Én még papírral fel is itattam a felesleges vizet róluk. Sütőpapíros lemezre rakosgatjuk. Megszórjuk a sóval. Végül 210 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
(http://tucsokbogar.blogspot.hu/2013/09/ez-is-szerepelt-mar-egyszer-blogon-de.html




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése