2014. július 8., kedd

Almás kocka


Almás kocka:
Hozzávalók:
Tésztához:
60 dkg liszt, 30 dkg margarin, 15 dkg kristálycukor, 1 evőkanál rum, csipetnyi só, 1 tasak sütőpor, 1 egész tojás, 1 citrom reszelt héja, 1 dl tejföl (finomföl is lehet), búzadara
Töltelékhez: 1,5 – 2 kg alma, 4 – 6 evőkanál cukor, 1 tasak almás sütemény fűszerkeverék vagy (cukor + őrölt fahéj + őrölt szegfűszeg + citrom reszelt héja + egy csipet só + 1 csomag vaníliás cukor), búzadara, mazsola (ez elhagyható), 10 dkg darált dió (ez is elhagyható)
Kenéshez a tészta tetejére: egy egész tojás
Elkészítése: Töltelék: Az almát meghámozzuk, majd lereszeljük, összekeverjük az almás fűszerkeverékkel vagy az egyéb hozzávalókkal (cukor + őrölt fahéj + stb…). Hozzáadunk ízlés szerint 4 – 6 evőkanál cukrot és elkezdjük dinsztelni. Hozzá adjuk a mazsolát, diót és 2 – 3 evőkanál búzadarát. Addig főzzük még van leve (lekvárszerű amikor kész).
Tészta: Keverjük össze a tészta hozzávalóit (a lisztet + sütőport + margarint + cukrot + rumot + sót + tojást + citrom héját + a tejfölt).
Lágy tésztává gyúróm, kettéveszem. Sütőpapíron kinyújtom a tészta egyik felét és beleteszem a tepsibe tésztástól, megszórom egy kis búzadarával, rákenem a tölteléket, majd ráteszem a kinyújtott tészta másik felét. Megkenem a tojással, megszurkálom villával a tetejét. És előmelegített sütőben 200OC-on kb. 20 percig sütjük. Kihűlés után szeleteljük.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése