2015. augusztus 7., péntek

Raffaello



Raffaello:
Hozzávalók:

1 tubus cukrozott sűrített tej, 6 dkg porcukor, 12 dkg margarin,
20 dkg kókuszreszelék, 2 dl tje, 24 szem tisztított mandula
Elkészítése:

A tejet felforraljuk, beleszórunk 15 dkg kókuszreszeléket, majd félretesszük, hagyjuk kihűlni. Habosra keverjük a puha margarint a cukorral, beletesszük a sűrített tejet, és a kihűlt kókuszreszeléket. Jól elkeverjük, hűtőbe tesszük, hogy a margarin megszilárduljon. Amikor a massza már formázható, 24 kis golyót készítünk, mindegyik közepébe belenyomunk 1-1 szem mandulát (elhagyható), majd megforgatjuk a megmaradt kókuszreszelékben. Hűtőben tároljuk.
http://www.sutigyar.hu/recept/kokuszos_golyok_2

 

Tejfölös - sajtos pogácsa



Tejfölös – sajtos pogácsa:
Hozzávalók (kb. 1 kg pogácsához)
Tésztához:

70 dkg liszt, 25 dkg vaj, 2,5 dkg friss élesztő, 2 csapott evőkanál só,
2 db tojássárgája, 1 dl 1,5%-os tej, 25 dkg tejfől
Tetejére:
1 db tojás, reszelt sajt, lehet még rá tenni szezámmagot és köménymagot is
Elkészítése:
Felfuttatom az élesztőt. Majd a tészta hozzávalóit egy dagasztótálba mérem és összegyúrom. 1 órahosszát kelesztem a tésztát.
Ezt követően átgyúrom a tésztát és kb. 1 cm vastagságúra kinyújtom.
Pogácsaszaggatóval vagy egy pohárral kiszaggatom.
Sütőpapírra teszem, a tetejét lekenem tojással, megszórom sajttal és az előmelegített tepsibe teszem. 180 C fokon kb. 30 perc alatt szép pirosra sütöm.
http://aprosef.hu/tejfolos_pogacsa_recept






2015. augusztus 6., csütörtök

Lángos



Lángos:
Ez egy pizza tészta recept eredetileg amit Rolitól kaptam.
Tészta:
4 bögre liszt (mérő a pöttyös bögre), 1 1/3 bögre langyos víz, 2/3 kockaélesztő,
csipet cukor, egy teáskanálnyi, só, 5 evőkanál olaj
Elkészítése:
A lisztet egy dagasztó tálba öntöm, a közepébe egy kis lyukat készítek ebbe beleszórom a cukrot és a sót, beleöntöm a langyos vizet és belemorzsolom az élesztőt. Letakarom és meleg helyre teszem 5 – 10 percig. Amikor az élesztő felfutott hozzáöntöm az olajat és lágy tésztát gyúrok. Letakarjuk és 40 percen át pihentetjük. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk és kiszaggatjuk, forró olajban kisütjük a lángost. Tejföllel és reszelt sajttal tálaljuk.
A lángos frissen a legjobb, jó sok tejföllel! A receptben az a legjobb, hogy a tésztát napokig tárolhatjuk a hűtőben, így mindig frissen süthetünk finom lángost a szeretteinknek.

Lángos:
Hozzávalók:

1 kg liszt 3 dkg élesztő 5 dl tej 2 dl zsíros tejföl fél evőkanál só olaj
Elkészítése:
Az élesztőt kevés langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet, a sót, a tejfölt és az élesztős tejet egy tálba tesszük, jól összegyúrjuk, letakarjuk és 40 percen át pihentetjük. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk és kiszaggatjuk, forró olajban annyi lángost sütünk, amennyit elfogyasztunk. A maradék tésztát olajjal átkent fóliában 2-3 napon át hűtőszekrényben tarthatjuk, így mindig csak annyit kell sütnünk, amennyi elfogy. Fokhagymás tejföllel és reszelt sajttal tálaljuk.