2013. október 16., szerda

Fonott kalács



Fonott kalács:
Hozzávalók 1 db kb. 500 g-os kalácshoz:
340 g liszt, 34 g porcukor, 34 g vaj,
34 g tojás sárgája (kb. 2 kisebb tojásé), 20 g élesztő, 4 g só, 165 ml langyos tej, 1 vaníliarúd kikapart belseje, ½ citrom reszelt héja, ½ narancs héja, 1 egész tojás a kalács lekenéséhez
Elkészítése: Kiveszem a kenyérsütő tartályát, beleteszem a langyos tejet, a tojás sárgáját, a vajat, a porcukrot, sót, vanília rúd kikapart belsejét, citrom héját, narancs héját, a lisztet és az élesztőt. Majd beállítom a kelesztő és a dagasztó programot a kenyérsütő gépen. Rugalmas lágy tésztát kapunk.
A tésztát felosztom 6 egyenlő részre. Kisodrom a szálakat. Középről kifelé haladok. A végeit picit kihegyezem. A kalács 6 szálból áll. Igyekezzünk egyforma szálakat nyújtani. Egy picit meg lisztezem. Ha van egy kis lisztezettsége akkor a szálak tudnak egymás között mozogni kelésközben. Összecsípem a végeiket, egybecsípem és magam felé fordítom. Szét húzom két irányba, 3-mat jobbra és 3-mat balra. A szálak nem ragadnak, a kezemet keresztbe teszem megfogom a két szélsőt, felemelem, megtekerem, amelyiket leteszem azt belűre teszem és azzal a kezemmel mindjárt megfogom a külsőt. Megint megtekerem, most a másikat teszem belűre és megfogom a külsőt. És így ismételgetem, nem szabad túl szorosra fonni a szálat mert akkor szét reped kelésközben. Ha túl lazák a fonatok akkor pedig nem lesz tartása. Ezt a mozdulatsort ismételgetve fonom a kalácsot. Időben le kell zárni, ne feszigessük a szálakat. Letapasztom, össze fogom az egészet és egy picit megsodrom. A kalácsok felületét egész tojással lekenem egy ecsettel, gyors, határozott mozdulatokkal. Majd beteszem a sütőbe 35 fokra előmelegített sütőben 20 percre keleszteni. Utána kiveszem, megvárom, hogy a tojás rászáradjon. Akkor lekenem még egyszer, megint meg várom, hogy megszáradjon rajta a tojás. És akkor teszem be sülni 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Légkeveréses sütőben.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése