Vaníliapudingos
almás-pite:
Hozzávalók:
A tésztához: 20 dkg liszt, 12,5 dkg vaj, 12,5 dkg porcukor vagy kávédarálóval megőrölt xilit, 1 db tojás, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál vanília-kivonat, 1 citrom reszelt héja
A töltelékhez: 1,2 kg alma, 6 dl 100%-os almalé, 20 dkg cukor vagy xilit, 8 dkg főzhető vaníliás pudingpor, 1 teáskanál vanília-kivonat
Elkészítése: A tésztához a vajat összemorzsoljuk a liszttel. Hozzáadjuk a többi anyagot és alaposan összedolgozzuk. A szokásos linzertésztánál lágyabb tésztát kapunk. 30 percre hűtőszekrénybe tesszük. Ez alatt elkészítjük a tölteléket. Az almát meghámozzuk, nagyobb kockákra vágjuk és az almalében puhára pároljuk arra ügyelve, hogy azért ne essen szét a gyümölcshús. Leszűrjük úgy, hogy a levét felfogjuk. Kb. 5 dl almalé marad meg a párolás után. A pudinghoz a port és a cukrot összeforgatjuk, hozzáadjuk az almalét és a vanília-kivonatot. Csomómentesre keverjük és nagy láng fölött, folyamatosan keverve besűrítjük, nagyon sárga krém lesz belőle a végére. Félretesszük. A tésztát 20 centis pitetálba nyomkodjuk (nyújtással nem érdemes próbálkozni, mert ahhoz túl lágy a tészta, de ha valaki mégis nyújtani szeretné sütő papíron nyújtsa ki óvatosan és a sütő papírt húzzuk le a tésztáról ), amit nem kell előtte kivajazni, mert a tészta elég zsiradékot tartalmaz ahhoz, hogy ne tapadjon majd bele. Rátesszük a lecsöpögtetett almát, majd a tetejére kenjük a pudingot. 160 fokos sütőben 90 percig sütjük. Langyosan vagy hidegen tálaljuk. Adhatunk mellé tejszínhabot vagy vaníliafagylaltot is.
(http://tucsokbogar.blogspot.hu/2012/04/vaniliapudingos-almaspite.html)
A tésztához: 20 dkg liszt, 12,5 dkg vaj, 12,5 dkg porcukor vagy kávédarálóval megőrölt xilit, 1 db tojás, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál vanília-kivonat, 1 citrom reszelt héja
A töltelékhez: 1,2 kg alma, 6 dl 100%-os almalé, 20 dkg cukor vagy xilit, 8 dkg főzhető vaníliás pudingpor, 1 teáskanál vanília-kivonat
Elkészítése: A tésztához a vajat összemorzsoljuk a liszttel. Hozzáadjuk a többi anyagot és alaposan összedolgozzuk. A szokásos linzertésztánál lágyabb tésztát kapunk. 30 percre hűtőszekrénybe tesszük. Ez alatt elkészítjük a tölteléket. Az almát meghámozzuk, nagyobb kockákra vágjuk és az almalében puhára pároljuk arra ügyelve, hogy azért ne essen szét a gyümölcshús. Leszűrjük úgy, hogy a levét felfogjuk. Kb. 5 dl almalé marad meg a párolás után. A pudinghoz a port és a cukrot összeforgatjuk, hozzáadjuk az almalét és a vanília-kivonatot. Csomómentesre keverjük és nagy láng fölött, folyamatosan keverve besűrítjük, nagyon sárga krém lesz belőle a végére. Félretesszük. A tésztát 20 centis pitetálba nyomkodjuk (nyújtással nem érdemes próbálkozni, mert ahhoz túl lágy a tészta, de ha valaki mégis nyújtani szeretné sütő papíron nyújtsa ki óvatosan és a sütő papírt húzzuk le a tésztáról ), amit nem kell előtte kivajazni, mert a tészta elég zsiradékot tartalmaz ahhoz, hogy ne tapadjon majd bele. Rátesszük a lecsöpögtetett almát, majd a tetejére kenjük a pudingot. 160 fokos sütőben 90 percig sütjük. Langyosan vagy hidegen tálaljuk. Adhatunk mellé tejszínhabot vagy vaníliafagylaltot is.
(http://tucsokbogar.blogspot.hu/2012/04/vaniliapudingos-almaspite.html)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése