2015. március 30., hétfő

Házi kenyér


Házi kenyér:
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 2 kis kanál só, 1 kis kanál cukor, 3 dl langyos tej, 1 dl olaj,
1 tasak száraz élesztő, reszelt fokhagyma, 1 db tojás – a kenéshez
Elkészítése:
A lisztet egy tálba kiöntöm. Én a közepébe szoktam készíteni egy kis lyukat az ujjammal és oda beleteszem a sót és a cukrot, ráöntöm a száraz élesztőt, majd egy 1 dl langyos tejet. A tetejét ennek a kis tavacskának megszórom egy kis liszttel, és meleg helyre teszem kb. 5 percre. Látod ahogy az élesztő szépen meg kell. Utána ha megkelt, hozzáadod a többi összetevőt és jól összegyúrod. Nekem van egy tálas mixerem és annak a dagasztófejével szoktam összedolgozni, 30 percig dagasztom. Miután ez megtörtént cipót formázok és meleg helyre teszem a tésztát kelni. Én a sütőt előszoktam melegíteni 35 fokra és oda teszem be 35 - 40 percre kelni a kis cipómat, egy sütőpapírral bélelt tepsiben.
A kenyér tetejét lekenem egy egész tojással. Közben a sütőt 180 fokra előmelegítettem. Kicsit bevagdostam a kenyér tetejét egy éles késsel. Majd a sütőben 20 perc alatt arany barnára sütöttem.

És egy kicsi vizet tettem a tepsi alája, hogy a gőz jobban felhúzza.
Meg lehet szórni szezámmaggal, napraforgó maggal, stb… De, akár a kenyér tésztájába is bele lehet gyúrni. 





2015. március 23., hétfő

Vizes zsemle

Vizes zsemle:
Hozzávalók:

50 dkg liszt, 1 kis kanál só, csipet cukor, 2 dl tej + 1 dl langyos víz,
1 tasak száraz élesztő, 1 db tojás + 1 a kenéshez
Elkészítése:
A lisztet egy tálba kiöntöm én a közepébe szoktam készíteni egy kis lyukat az ujjammal és oda beleteszem a sót és a cukrot, ráöntöm a száraz élesztőt, majd az 1 dl langyos tejet. A tetejét ennek a kis tavacskának megszórom egy kis liszttel, és meleg helyre teszem kb. 5 percre. Látod ahogy az élesztő szépen megkell. Utána ha megkelt, hozzáadod a többi összetevőt és jól összegyúrod. Nekem van egy tálas mixerem és annak a dagasztófejével szoktam összedolgozni, 30 percig dagasztom. Miután ez megtörtént, meleg helyre teszem a tésztát kelni. Én a sütőt előszoktam melegíteni 35 fokra és oda teszem be 35 - 40 percet kelesztem. Eztán a tésztát lisztes felületre kiöntöm 8 részre osztom, kerek cipóra formázom, tepsire raktam, a tojással lekentem. Ismét kb. 40 percig kelesztem, a sütőt 200 fokra melegítjük. Az ismételt kelesztés után még egyszer lekenem a tojással, én bevágtam egy picit és ment a sütőbe 15-20 percre, aranybarnára sütöm!
Mindkettővel, leütök egy kis tojást, teszek bele egy kis vizet, és azzal kenem meg.
(És egy kicsi vizet teszek a tepsi alája, hogy a gőz jobban felhúzza, és mikor kiveszem, még forrón megspriccelem kis vízzel a tetejét)



Sütőtökpüré

Sütőtökpüré:
Hozzávalók:
1 db sütni való tök, anyatej vagy tápszer 
Elkészítése:
A tököt ketté vágom és sütőpapíron 180-fokon puhára sütöm, majd a belsejét kiszedem. Kézi mixerrel pépesítem és anyatejjel ˙hígítom. Ha nem eszük meg a sütőtököt egy – két napon belül akkor fagyasszuk le. Fagyasztóban 1 éven belül kell felhasználni. Jégkocka tartóba bele tesszük a kikapart tökpürét. Miután megfagyott fagyasztózacskóba átrakjuk és így tesszük be a fagyasztóba. 
(Én az 5 és fél hónapos kislányomnak adtam belőle. Ekkor kezdtük el a kóstolgatást. Természetesen az elején csak egy kis kávéskanálnyi adagot kell adni.)

 





2015. március 16., hétfő

Piskótatekercs - krémsajttal

Piskótatekercs - krémsajttal:
Hozzávalók
6 főre, előkészület: 20 perc, sütés: 15 perc
6 egész tojás, 6 púpozott evőkanál porcukor, 6 evőkanál liszt, 1 kiskanál sütőpor, 1 citrom héja,
lekvár, krémsajt vagy puding tölteléknek
Elkészítés:
  1. A sütőt a legmagasabb hőmérsékletre előmelegítjük 20 perccel a sütés előtt.
  2. Az egész tojásokat a porcukorral kb. 10 percig a robotgép habverő részével keverjük.
  3. A sütőporral elvegyített lisztet kis adagokban hozzákeverjük a tojásos-porcukros masszához.
  4. Végül a reszelt citromhéjat is keverjük hozzá a tésztához.
  5. A sütőpapírral kibélelt tepsire öntött tésztát az előmelegített sütőbe tesszük, és mérsékeljük a hőt 200 fokra. Öt perc elteltével  tovább csökkentjük a sütési hőt, 175 fokra. Ezután 10 percig sütjük (tűpróba!).
  6. A kész piskótát konyharuhára borítjuk, a sütőpapírt a tetejéről lehúzzuk, a konyharuhával együtt feltekerjük. A feltekerést  háromszor-négyszer megismételjük egymás után, hogy ne törjön a tészta. Feltekerve, rácsra téve, hagyjuk a piskótát kihűlni.
    A kihűlt piskótát a konyharuhából kitekerjük, a belsejét megkenjük a lekvárral, föltekerjük, szitával meghintjük porcukorral, és tálra tesszük, majd felszeleteljük. 





2015. március 8., vasárnap

Grízlepény

Grízlepény:
Hozzávalók 4 főre:

1 l tej, 7 evőkanál búzadara, 4 púpos evőkanál cukor, 100 g margarin, 175 g tejföl, 4 db tojás, 1 db vaníliarúd (belseje)
Elkészítése: 

Főzzünk a tejből és a grízből tejbegrízt.
Keverjük bele a vajat, majd hűtsük langyosra.
Közben verjük habosra a tojások sárgáját a cukorral és a vaníliarúd belsejével.
Verjük fel a tojások fehérjét kemény habbá.
A langyos tejbegrízbe keverjük bele a tejfölt, a tojássárgáját, végül a fehérjét óvatosan, ne törjön össze a hab közben.
Öntsük 29X22 cm-es tepsibe és süssük 180 fokon kb. 60 percig. Akkor jó, ha már csak kicsit rezeg, ha megrázzuk.
http://aprosef.hu/grizlepeny_recept 




Tejbegríz

Tejbegríz:
Hozzávalók 2 főre:
 
500 ml tej, 1 csipet só, 65 g búzadara, 40 g cukor, 1 teáskanál vanília eszencia
Elkészítése: 

A tejet feltesszük főni egy csipet sóval.
Kimérjük a cukrot és a búzadarát, majd összekeverjük őket.
Mikor forr a tej, takarékra vesszük a tűzhelyet, és folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a cukros-búzadarás keveréket, valamint a vanília esszenciát.
Addig tartjuk a tűzhelyen – folyamatosan keverve-, míg be nem sűrűsödik a tejbegríz.
Melegen tálakba szedjük, majd fahéjjal, vagy kakaóporral megszórva, esetleg valamilyen lekvárral tálaljuk.
http://aprosef.hu/tejbegriz  


Sütőzacskós csirkemell zöldség körettel

Azoknak az anyukáknak küldöm ezt a receptet, akik ugyan úgy mint én is egyedül vannak otthon a csemetéjükkel távol a nagymamától és barátnőktől akik segíteni tudnának egy kicsit a pici körül :)
Sütőzacskós csirkemell zöldség körettel:
Hozzávalók:

1 db sütőzacskó (mérete: 25x38cm-t használtam én, ez lehet nagyobb is ha nagyobb adagot szeretnének készíteni.)
5 dkg vaj, fagyasztott zöldség mix vagy konzerves zöldségek, 3 – 4 db csirkemell filé,
egy 2 – 3 langyos víz vagy zöldségleves alaplé (1 zöldségleves kockát felengedünk 2 – 3 dl forró vízzel)
Elkészítése:
A hozzávalókat beletesszük a sütőzacskóba. A csirkemell filét fagyott állapotban bele lehet rakni, annyi hogy, egy kicsit meg kell mosni és a hártyát le kell húzni róla ha van rajta. Ízlés szerint aki akar tehet bele még fűszert egy kis fehérborsot, stb… A recept nincs kőbe vésve szóval ízlés és fantázia szerint variálható.
Majd 180 fokon sütöttem, hőlégkeveréses funkción 35 – 40 percig.
Mennyei az illata és isteni a szaftja vagyis a leve.
Természetesen apróbb hibák előfordulnak pl. kiszakad a sütőzacskó de, ez nem tragédia :D






Nutellás hópehely

Nutellás hópehely:
Hozzávalók:
340 g liszt + a tészta nyújtásához amennyit még felvesz, 34 g porcukor,
1 db narancs reszelt héja, 34 g vaj, 2 db tojássárgája, 1 csomag száraz élesztő, csipet só,
csipet cukor, 1 dl langyos tej, vanília aroma, 1 kis doboz tejszín, 1 egész tojás a kalács lekenéséhez. Én 30%-os zsírtartalmú főzőtejszínt használtam.
Elkészítése:
A lisztet egy tálba kiöntöm én a közepébe szoktam készíteni egy kis lyukat az ujjammal és oda beleteszem a csipet sót és a cukrot, ráöntöm a száraz élesztőt, majd az 1 dl langyos tejet. A tetejét ennek a kis tavacskának megszórom egy kis liszttel, és meleg helyre teszem kb. 5 percre. Látod ahogy az élesztő szépen megkell. Utána ha megkelt, hozzáadod a többi összetevőt és jól összegyúrod. Nekem van egy tálas mixerem és annak a dagasztófejével szoktam összedolgozni. Miután ez megtörtént, meleg helyre teszem a tésztát kellni. Én a sütőt előszoktam melegíteni 35 fokra és oda teszem be 20 percre kellni, majd újra át gyúrom, kelesztem megint 20 percig. Eztán a tésztát lisztes felületre kiöntöm 4 felé szedem. Kinyújtom az első lapot és sütőpapírra teszem, megkennem nutellával, kinyújtom a következő lapot ez megy a nutellára és azt is megkenem nutellával, kinyújtom a 3.-dik lapot és az is megy a következőre.
A tészta közepébe egy poharat helyezünk, csak idáig fogjuk bevágni a szeleteket (a közepe egyben marad). 16 egyenlő részre osztjuk a tésztát, és egy késsel felszeleteljük.
Az első szeletet kétszer megcsavarjuk jobb oldalra, majd a tőle balra levőt kétszer balra. Az így kapott 2 sodort rudat összeillesztjük. A további szeletekkel is hasonlóan járunk el. Kettesével összeillesztjük őket.
Amíg a sütő bemelegszik, hagyjuk pihenni. Sütés előtt megkenjük a tetejét egy egész tojással. Kb. 20 perc alatt 200 fokon, hőlégkeveréses sütőben készre sütjük.
Töltelék tipp: Nutella helyet használhatunk más tölteléket is, amihez éppen kedvünk van (lekvár, túró, margarin és fahéj keveréke…). 

http://www.nosalty.hu/recept/nutellas-hopehely