2015. december 17., csütörtök

Betyár tokány

Betyár tokány 6 adagra:
Hozzávalók:

1 kg sertéscomb, 15 dkg szalonna, 10 dkg füstölt kolbász, 2 db paprika,
2 db paradicsom, 4 db vöröshagyma, 2 dl vörösbor, só ízlés szerint, bors ízlés szerint,
őrölt fűszerkömény ízlés szerint, 3 teáskanál rozmaring, fokhagymapor ízlés szerint,
15 dkg zöldborsó, 6 db burgonya, 10 dkg gomba, 6 evőkanál olaj, 2 kiskanál fűszerpaprika
Elkészítése:
A húst vékony csíkokra vágjuk, és megszórjuk sóval, borssal, köménnyel, fokhagymaporral, 2 tk. rozmaringgal, leöntjük 2-3 kanál étolajjal, hogy ne száradjon ki. Ezután összeforgatjuk, és 1 napra a hűtőbe tesszük.
Másnap a húst egy lábasban (24 cm átmérő, 10 cm magasság) fehéredésig sütjük 3 ek. olajon, majd mikor elkezdi engedni a levét, akkor hozzáöntünk 2 dl vörösbort. Ebben a boros húslében főzzük, pároljuk 5-10 percig fedő alatt, majd felöntjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje. Hozzáadunk egy fej apróra felszelt vöröshagymát, és kb. 90 percig főzzük, pároljuk, a vizet mindig pótolva. Mikor a hús már kezd puha lenni, hagyjuk a levét elfőni.
Amíg a hús fő, kényelmesen előkészítjük a többi hozzávalót.
A szalonnát kockázzuk, megpirítjuk saját zsírján egy lábasban (kb. 18 cm átmérő, 10 cm magasság). Hozzáadjuk a 3 db felaprított hagymát, a kockára vágott paprikát és a felkarikázott kolbászt. Kicsit sütjük őket együtt, majd a tűzről félrehúzva megszórjuk 2 kk. pirospaprikával, összekeverjük, és felöntjük vízzel, hozzáadjuk a paradicsomot is.
Hozzáadunk még egy kk. rozmaringot, késhegynyi borsot, késhegynyi őrölt köményt, 1 kk. fokhagymaport, és fedő alatt összefőzzük.
A legvégén beletesszük a zöldborsót, az apróra kockázott krumplit és a gombát. 10-15 percig főzzük, és amikor a borsó és a krumpli is átfőtt, akkor a húshoz keverjük az egészet a nagyobbik lábasba. Még öt perc főzés együtt az ízek miatt, ellenőrizzük, hogy elég sós-e, és készen is van.
http://www.nosalty.hu/recept/betyar-tokany




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése