2015. december 16., szerda

Sós kifli

Sós kifli:
Hozzávalók 12 db kiflire:
A tésztához:

5 dkg friss élesztő, 100 ml 2,8%-os tej, 1 kávéskanál cukor, 90 dkg liszt,
500 ml 2,8%-os tej, 1 teáskanál só, 10 dkg olvasztott vaj
A kenéshez:
2 evőkanál 2,8%-os tej
A díszítéshez:
1 evőkanál só, 1 teáskanál egész köménymag
Elkészítése:
100 ml tejben az élesztőt elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot és 10 perc alatt felfuttatjuk.
Egy tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a sót, olvasztott vajat, a felfuttatott élesztőt és a maradék tejet. Jól összegyúrjuk, dagasszuk. Addig dagasszuk, amíg össze nem áll, és jó laza tésztát kapunk.
Konyharuhával letakarva meleg helyre téve 1 órán át a duplájára kelesztjük.
Ha megkelt 12 egyenlő részre osztjuk, kigömbölyítjük. (kb. 130g-osak lesznek).
Lisztezett deszkán egyenként 40X20cm-es ovális lapokká nyújtjuk, és feltekerjük, úgy hogy tekerés közben a két szélét kissé kifelé húzzuk a tenyerünkkel.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, tetejét langyos tejjel megkenjük, nagyobb szemű sóval és köménymaggal megszórjuk. 30 percig kelesztjük. (a sót és a köménymagot akár elhagyhatjuk)
180 C fokra előmelegített sütőben 15 – 20 perc alatt szép pirosra sütjük. http://aprosef.hu/sos_kifli_recept




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése