2013. március 31., vasárnap

Tejes pite



Tejes pite:
Hozzávalók:
4 tojás
20 dkg cukor
30 dkg liszt
1 l zsírosabb tej
1 csipet só
vaj ( a tepsi kikenéséhez)
baracklekvár
Elkészítése:
A tojásokat, a sót és a cukrot jó habosra kikeverjük. Apránként hozzáadjuk a lisztet, majd a tejet és csomómentesen elkeverjük. Vastagon kivajazott tepsibe öntjük a tésztát és 190 fokra előmelegített sütőben sütjük kb. 10 percig, majd a következő félórában 180 fokon, amíg a teteje szépen meg nem pirul. Fontos, hogy ne legyen a tészta túl magas, mert akkor könnyen nyers maradhat a közepe. Ha túlzottan pirul a teteje sütés közben, fedjük le fóliával vagy sütőpapírral és úgy folytassuk a sütést. Baracklekvárral, tejszínhabbal  tálaljuk. 







2013. március 24., vasárnap

Tárkonyos csirkeragu leves



Tárkonyos csirkeragu leves:
Hozzávalók: 4 főre
Előkészület: 20 perc
Főzés: 60 perc
2 egész csirkemellfilé, 3 ek. olaj, 3 db sárgarépa, 1 db brokkoli, 1 kisebb zeller, 1 jó nagy fej vöröshagyma, 40 dkg zöldborsó, 1 ek. tárkony (lehet több is, ízlés szerint), 3 dl tejszín, 4 db erőleveskocka, 3 ek. petrezselyem, 1 evőkanál citromlé
Elkészítése:
  1. A csirkemellfilét apró kockákra vágjuk.
  2. Egy jó nagy lábosban fel melegítjük az olajat, rádobjuk a húst és fehéredésig pirítjuk.
  3. A zöldségeket felkockázzuk és a húshoz adjuk.
  4. Hozzáadjuk a tárkonyt, az erőleveskockákat és a szárított petrezselymet, majd felöntjük annyi vízzel ami ellepi.
  5. Forrás után, fedő alatt, takaréklángon addig főzzük, míg minden megpuhul. Amikor már majdnem puhák a zöldségek, akkor adjuk hozzá a zöldborsót a leveshez.
  6. Egy kis tálba öntjük a tejszínt, és rámerünk 3-4 merőkanál levest, simára keverjük és a leveshez adjuk.
  7. Jól megkavarjuk az egészet és még egy kis tárkonyt morzsolunk bele.
  8. Amikor újra forr, bele teszünk egy evőkanál citromlét. Lehúzzuk a tűzhelyről és lehet tálalni. 

Kapros halfilé zöldség körettel



Kapros halfilé zöldség körettel:
Elkészítési idő: 80 perc
Hozzávalók:

50 dkg pangasius filé (de más hal vagy tetszés szerinti hús is lehet), 1 kis pohár tejföl, 1 nagy fej vöröshagyma felkarikázva, trappista sajt, ½ dl citromlé, víz, 3 – 4 szál friss kapor, olívaolaj, só, bors, sült hal fűszerkeverék, fokhagymapor, 2 szál répa, 3 szem krumpli, 1 db cukkini
Elkészítés:
A halszeleteket jól átmosom, majd egy tálcára egymás mellé fektetem, és mindkét oldalát megkenem olívaolajjal, megszóróm sóval, borssal, sült hal fűszerkeverékkel, majd hűtőbe teszem 20 percre, hogy az ízek összeérjenek. Ha letelt a 20 perc, előveszek egy tűzálló üvegedényt, majd kevés olívaolajat öntök az aljára, és beleteszem a felkarikázott vöröshagyma felét, egymás mellé belefektetem a halszeleteket, majd a tetejére fektetem a hagymakarikák másik felét is, és egyenletesen rálocsolom a citromlevet. Ezután óvatosan ráöntöm a vizet, vigyázva, hogy ne mossam le a fűszert a halszeletekről.
A zöldségeket megtisztítom, meg pucolom és karikára vágom. És rápakolom a hagyma karikákra az összes zöldséget. A zöldségeket meg lehet szórni Kotányi fűszersóval.  
 A tejfölt összekeverem az apróra szelt kaporral, kevés fokhagymaporral és felhígítom kevés vízzel, hogy tejszínes állaga legyen, majd egyenletesen a zöldségekre öntöm. Előmelegített sütőben közepes lángon, alufóliával a tetején, kb. 1 óra alatt készre párolom. Villa próbát lehet végezni ha, ha a zöldséget keménynek érezzük tegyük vissza még egy kis időre párolni. Ha kész, leveszem az alufóliát, és megszórom a tetejét reszelt sajttal, és aranybarnára sütöm.
Megjegyzés:
Nagyon egészséges és kiváló étel magas vérnyomásúaknak vagy diétázóknak, alacsony kalóriatartalma miatt, nem terheli meg a gyomrot és nagyon finom! 





2013. március 22., péntek

Orchidea szelet



Orchidea szelet:
Hozzávalók:
Tészta:

10 dkg margrain
5 dkg porcukor
3 tojássárgája
50 dkg liszt
1 cs sütőpor
csipet só
2 dl tejföl
2 ek kakaó
Máktöltelék:
20 dkg őrölt mák

10 dkg porcukor
1 reszelt alma
késhegynyi fahéj
reszelt fél citromhéj
1 dl forró tej
Kókuszkrém:
3 tojásfehérje
20 dkg kókuszreszelék
10 dkg porcukor
10 dkg margarin
Vaníliakrém:
1/2 l tej
2 cs vaníliás puding – főzős
20 dkg porcukor
20 dkg margarin
Tetejére:
kevés őröletlen mák
kókuszreszelék
Elkészítése:
A margarint, a cukorral, a tejföllel, a tojások sárgájával, egy csipetnyi sóval, és a sütőporos liszttel összegyúrom.
A tésztát három részre vágom, az egyik harmadba 2 evőkanál kakaót teszek. A fehér tészta egyik felét kinyújtom, és kizsírozott tepsibe teszem. Erre jön majd a mákos massza.
A mákot a tejjel leforrázom, majd beleteszem a cukrot, az almát, a citromhéjat és a fahéjat.
Ezt rákenem a tésztára, majd befedem a másik fehér lappal, és elkészítem a kókuszos krémet.
3 tojás fehérjét habbá verek, majd hozzáadom a cukrot, a kókuszreszeléket. A krémet langyos  margarinnal lágyítom. Rákenem a tésztára, majd erre kerül a barna tésztalap.
Minden tésztalapot megszurkálok villával. Így összeállítva sütjük ki. Majd előmelegített sütőben megsütöm.
Kihűlés után kenjük rá a közben elkészített és ugyancsak kihűlt krémet. A krémet a leírt hozzávalókból elkészítjük, melyet a barna tésztára kenünk. Tetejét mákkal és kókusszal díszítjük.

Így állítjuk össze tehát a süteményt: fehér tészta - mák - fehér tészta - kókusz - barna tészta - vaníliakém.
sütési hőfok: 180°C sütési idő: 40 perc
sütési mód: hőlégkeveréses
tepsi mérete: 20x32 cm


2013. március 21., csütörtök

Tejszínes gombaleves csipetkével


Tejszínes gombaleves csipetkével:
Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma
2 evőkanál étolaj
25 dkg szeletelt gomba
2 db sárgarépa
1 db zellergumó

fehérbors
kakukkfű
tárkony
1 kis marék eperlevél tészta
3 dl tejszín

Elkészítése:

Az apróra vágott hagymát az olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a felkarikázott és apróra vágott sárgarépát és zellert. 3-4 percig együtt pároljuk. Felöntjük vízzel, majd hozzáadjuk a fűszereket. Amikor a zöldségek megpuhultak, belerakjuk a gombát, együtt főzzük, míg a gomba is megpuhul. Majd a felét le turmixoljuk. Majd vissza tesszük a lábosba, beleteszzük a csipetkéket és puhára főzzük benne. Végül beleöntjük a tejszínt. 


Csipetke:
Hozzávalók:
10 dkg liszt, 1 db tojás, csipet só

Elkészítése:

Ez kérem szépen, egy nagyon kedvelt levesbetét, közvetlenül belefőzés előtt: egy kupac csipetke, vagy csipkedett, ahogy egyes vidékeken nevezik. Gulyáslevesbe, babhoz, lencséhez remek betét, és összehasonlíthatatlanul finomabb, mint amit szárítva vehetünk meg.
Mielőtt bárki is megijedne attól, hogy házilag készítsen száraztésztát, elárulom, ez a teljesen kezdők tésztája. Elég 3 perc alatt összegyúrni, nem kell gyúródeszka, sodrófa, kés, tésztagép, csak egy tálca és a kezünk. A csipkedéssel együtt is megvan jó 20 perc alatt.


Egy nagyobbacska fém tálba tegyünk 10 dkg lisztet és üssünk a közepébe egy tojást. Műanyag tálból csak jó erőset válasszunk, mert elég keményre kell gyúrni a tésztát, nehogy erősebbek legyünk a tálnál és eltörjük. Tegyünk a tojásra egy mokkáskanál sót és villával, fakanállal keverjük bele a lisztbe.
Amikor már a tészta kezd összeállni, kézzel gyúrjuk tovább, amíg kemény, de rugalmas lesz. Ha nagyon nagy a tojás, előfordulhat, hogy kevés lisztet kell még belegyúrjunk. A jó tészta nem ragad a kezünkhöz.
Tegyünk magunk elé egy tálcát és két ujjal csípjünk le egyforma darabokat a tésztából. Egy mozdulattal még golyóvá formáljuk és a tálcára dobjuk szikkadni. Időnként rendezzük el, hogy ne nagyon érjenek össze, mert bár a kezünkhöz nem ragadnak, egymáshoz előszeretettel. Mikor kész vagyunk vele, akár azonnal is a levesbe főzhetjük, de ha pár órát áll egy konyharuhával letakarva, akkor se lesz baja. 



2013. március 20., szerda

Túrófánk


Túrófánk
Hozzávalók: 
50 dkg túró 
 4-5 tojás 
 25 dkg liszt 
 1 kávéskanál szódabikarbóna
csipet só 

Elkészítés:
Minden hozzávalót összegyúrunk. Vizes kanállal szaggatjuk, és forró olajban kisütjük. Ha kész, vaníliás porcukorral meghintjük. Illetve tálalhatjuk házi készítésű sárgabarack lekvárral. 




2013. március 15., péntek

Lasagne


Lasagne recept:
Hozzávalók (8 adaghoz):
A tésztához:
200 g tészta – lasagne (száraz) A húsos raguhoz: 4 evőkanál étolaj, 1 közepes fej hagyma - vörös, 4 gerezd fokhagyma, 12evőkanál víz, 90 g sárgarépa, 35 g fehérrépa, 1 teáskanál só, bors - fekete (őrölt),
200 g sertéshús (darált), 200 g marhahús (darált), 1 púpozott teáskanál kakukkfű,
1 púpozott teáskanál oregánó, 130 g gomba – csiperke, 2 db paradicsom (nagyobb),
140 g paradicsompüré A besamelhez: 100 g vaj, 1 L tej (2,8%-os), 60 g búzaliszt (BL55), só, szerecsendió (őrölt), bors - fehér (őrölt) A réteges szóráshoz: 500 g sajt – trappista
Teljes elkészülési idő: 140 perc  

Elkészítés:
1. Előkészítünk, kivajazunk egy kb 17x25 cm-es, minimum 5 cm magas peremű tepsit.
2. A munkát a hústöltelék elkészítésével fogjuk kezdeni. Először a fokhagymát, vöröshagymát, és a sárgarépákat apróra vagdaljuk.
3. Egyenként fogjuk összepirítani az összetevőket, kb 40 perc alatt. Megpirítjuk a vöröshagymát kevés olajon. Ha a hagyma üveges lett, rátesszük a fokhagymát, és kevés vizet öntünk rá.
4. A felaprózott sárgarépát, fehérrépát is hozzáadjuk, és erre is rápirítunk - kb 10 perc. Ha kell, megint teszünk rá kevés vizet.
5. Beletesszük az összekevert darált húsokat, majd ezzel is lepirítjuk - kb 10 perc -, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
6. Hozzáadjuk a felaprított gombát, és a felkockázott paradicsomot. Addig pároljuk, míg a paradicsom teljesen fel nem puhul benne.
7. Végül beletesszük a paradicsompürét. Most, hogy minden belekerült, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük ízlés szerint a húsos ragut. Levesszük a tűzhelyről, és félretesszük.
8. Most a besamelmártás elkészítése következik. Olvasszuk meg a vajat, szórjuk rá a lisztet, és folyamatos, gyors keverés közben pirítsuk világosra.
9. Közben forraljuk fel a tejet, öntsük hozzá a lepirított liszthez, és további melegítés, keverés mellett keverjük simára 1-2 perc alatt. Végül sózzuk, fűszerezzük be ízlésünk szerint.
10. Mivel elkészült a hústöltelék - ragu -, a besamelmártás, most összeállítjuk a lasagnét. Száraz lasagne tésztát teszünk egy rétegben a tepsi aljába. Erre teszünk besamelmártást, majd hústölteléket, erre pedig reszelt sajtot.
11. Az előző lépést megismételjük, összesen 3-szor. Lezárás képen a felülre kerülő 4. tésztarétegre ráöntjük a maradék besamelmártást, és a maradék reszelt sajtot. 180 C-on, légkeverés nélkül kb. 40-60 perc alatt készre sütjük a lasagnét.
12. 1-2 óra hűlés után szeleteljük, forrón tálaljuk.

Jó ha tudod: Ha sokat csinálnánk várjuk meg míg teljesen kihűl és tegyük be a fagyasztóba. Így ha nincs időnk sütni - főzni, kivesszük a fagyasztóból a kész lasagnét, megmelegítjük és már fogyasztható is. 
Aki több adagot akar készíteni az egyszerűen duplázza meg a hozzávalókat. 
(Én most 24 adaghoz valót készítettem.) Én jól rá pirítottam a sajtot mivel úgy szeretjük.






 

2013. március 14., csütörtök

Suberek - húsos pite

Suberek – húsos pite (Suberec – török recept):
A töltelékhez: 30 dkg darált hús, 1 vöröshagyma, kevés olaj, só, bors (lehet bele tenni gombát, kukoricát, paradicsomot vagy akár párolt vegyes zöldséget is tölteléknek)
A tésztához: 1 pohár víz, kb. 25 dkg liszt, 2 kis kanál só, egy kis cukor, 1 dl tej, 1 db tojás, 1 evőkanál olíva olaj, 1 fél csomag szárított élesztő (ha több személyre készítjük egyszerűen csak több lisztet használunk és 1 egész csomag élesztőt teszünk a tésztába)
Elkészítése:
A megtisztított vöröshagymát lereszeljük, olajon megpároljuk, hozzáadjuk a darált húst, amit fehéredésig pirítunk, majd néha meg-meg kavargatva kb. 10-15 perc alatt megsütünk. Amint lezártuk alatta a tüzet meg is izésítjük: sóval és borssal. Ha szükséges lenne, leszűrjük, hogy a tölteléknek ne legyen leve! 
Ezután elkészítjük a tésztát. Kiöntök 25 dkg lisztet egy tálba, készítek a liszt közepében egy kis lyukat és bele teszek fél csomag szárított élesztőt, egy kiskanál cukrot és egy deci liter langyos tejet ráöntök. Majd ezeket összekavarom, hagyom egy picit hogy, feloldódjon az élesztő, majd megszórom a tetejét egy kis lisztel. Majd fogok egy konyha ruhát és lefedem vele 15 percig állni hagyom meleg helyen. Hozzáöntök 1 deci liter hideg vizet (nyáron hideg vizet, télen meleg vizet kell hozzáönteni), 1 nagy kanál olíva olajat, 1 db tojást és 2 kis kanál sót és aztán az egészet összegyúrom. Majd ha már nem ragad a kezemhez, cipó formájúra formálom és félreteszem egy belisztezett tálba (meleg helyre),  30 percre kelni a tésztát. Amikor meg kelt a tészta lisztezett deszkán kis lalabdacsokat formázunk és mindegyik lalabdacsot kb. tenyérnyi ovális lappá nyújtjuk. (A lapokat meg lehet kenni tejföllel vagy paradicsom szósszal mielőtt bele tesszük a húsos keveréket - Ez függ a tölteléktől is.) A lapokat egy kisebb evőkanálnyi töltelékkel megtöltjük, (megszórhatjuk egy kis sajttal is) kettőbe hajtjuk, jól megnyomkodjuk a széleit (én villával formáztam a szélét). Forró olajban kisütjük és készen is van.
(Töltelék variáció: apróra vágott zöldhagyma, összekeverve nagyon kevés reszelt sajttal, ezt is lehet tenni a hús helyett. Akkor is ha marad ki tésztánk de, a húsos töltelék már elfogyott.) 
Hasonló a töltött lángoshoz. 



 

2013. március 1., péntek

Hagymás tört krumpli és rántott csirkemell

Hagymás tört krumpli és rántott csirkemell:
Hagymás tört krumpli:
Hozzávalók:
1 kg krumpli, 3 fej vöröshagyma, só, bors, vaj, tejföl, ételízesítő, olaj
Elkészítése: A krumplit meg hámozzuk, majd egy kicsit össze vágva, sós vízben főzzük meg.
Közben a hagymát durva kocára vágjuk és az olajban barnára pirítjuk.
A megfőtt krumplit hideg vízzel öblítjük. A hagymát hozzá adom a megfőtt krumplihoz és krumplitörővel vagy villával összetöröm. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk,  ételízesitőzük, vajat, tejfölt keverünk bele.

Rántott csirkemell:
Hozzávalók:
1 kg megtisztított csirkemell, só, olaj
Én francia bundába paníroztam.
Francia bundához: liszt, tejföl, tojás, só
Elkészítése: Én a csirkemelleket megfőztem és ez volt a húslevemben a hús. A húsleves receptjét megtaláljátok a blogomon.
Majd miután megfőttek a csirkemellek, kiszedtem egy tányérba. A francia bunda hozzávalóit összekevertem és ebbe beleforgattam a főtt csirkemelleket. Egy serpenyőben az olajat felmelegítettem és a húsokat pirosra sütöttem.