2013. július 24., szerda

Krumplifőzelék



Krumplifőzelék:
Hozzávalók 4 adaghoz:
Az alaphoz: 1 kg burgonya, 2 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 1 csipet só, 1 csipet őrölt fehér bors, 1 púpozott teáskanál őrölt pirospaprika, 5 db babérlevél, 100 ml víz, 1200 ml víz, 1 nagy csipet majoránna, fél evőkanál ecet
A habaráshoz: 200 ml tejföl, 60 g liszt, víz
A tálaláshoz: kolbász, tükör tojás, stb…
Elkészítése:
A krumplit meghámozzuk, felszeleteljük. A vöröshagymát felkockázzuk, majd olajon pirítani kezdjük. Ha üvegessé vált a hagyma, sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a pirospaprikát. A receptben szereplő első, kisebb mennyiségű vízzel felöntjük, hogy a paprika ne égjen meg. A krumpliról leöntjük a vizet, és a hagymához tesszük a babérlevéllel együtt. A receptben szereplő második, nagyobb mennyiségű vízzel felöntjük. Közepes lángon, lefedve addig főzzük, míg a burgonya megpuhul. Kb. 30 perc. Míg a burgonya fő, habarást készítünk. A liszthez adjuk a tejfölt, és simára, csomómentesre keverjük. Ha csomós marad, egy kevés vízzel hígíthatjuk. Ízlésünknek megfelelően sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a majorannát is. Behabarjuk a főzeléket. A forró léből egy merőkanálnyit folyamatos keverés mellett hozzácsurgatunk a habaráshoz, majd hozzáöntjük a felhígított habarást a krumplihoz. Egyenletesen elkeverjük benne. Addig főttük, míg a kellő sűrűség ki nem alakul, a lisztes ízérzet el nem múlik. Ez 1-2 perc. Hozzáadjuk az ecetet, készre ízesítjük a főzeléket.
Ha egy kicsit hígabb maradt, mert nem tettünk elég lisztet a habarásba, akkor egyszerűen csak saját magával besűrítjük a főzeléket. Ezt úgy csináljuk, hogy a fele főzeléket egy turmixgépben lepürésítjük és vissza merjük a másik feléhez.
Tipp: Saját zsírján pirított kolbásszal tálaljuk. Akár a kiforrt kolbászzsírral lecsurgathatjuk a főzeléket tálaláskor. 
(http://www.desszert.eu/krumplifozelek) 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése