2014. július 27., vasárnap

Nyári darált húsos rakott rizs



Nyári darált húsos rakott rizs:
Előkészület:
15 perc, Párolás: 45 perc, Sütés 30 perc, Főzés: 10 perc
Sütési hőfok: 180°C
Hozzávalók 4 adaghoz: 
1 db piros kaliforniai paprika, 1 db sárga kaliforniai paprika, 3 fej lilahagyma, 2 gerezd fokhagyma, 
3 evőkanál sűrített paradicsom, 50 dkg darált marhahús, 2 evőkanál ketchup, olívaolaj a pároláshoz, 
só és bors ízlés szerint, bazsalikom és kakukkfű ízlés szerint, 20 dkg rizs, vegeta,
10 dkg reszelt sajt (a tetejére)
Elkészítése: 
Megmossuk a rizst, majd feltesszük főni egy lábosba a legmagasabb fokozaton, úgy hogy a víz teljesen ellepje. Amikor a víz elforrt a rizsről, teszünk rá egy fedőt, a gázt levesszük a legkisebb fokozatra és további 10 percig főzzük még.
Karikára vágjuk a zöldségeket (paprikát, lila hagymát, fokhagymát). Majd kevés olajon megpároljuk és egy külön tányérra tesszük.
A húst kevés olajon megpirítjuk, ha megpirult, belerakjuk a sűrített paradicsomot, a ketchupot valamint sózzuk, borsozzuk, majd fűszerezzük.
A húsos keveréket összekeverjük a főtt rizzsel. Beletesszük egy jénaiba. A tetejére ráborítjuk a párolt paprikát és a hagymát. Rászórjuk a reszelt sajtot és addig sütjük, amíg a sajt nem olvad rá teljesen, és nem lesz egy kis barnás színe.



2014. július 23., szerda

Rakott zöldség darált hússal

Rakott zöldség darált hússal:
Előkészület:
15 perc, Párolás: 45 perc, Sütés 30 perc
Sütési hőfok: 225°C, Sütési mód: alul – felül sütés
Hozzávalók 4 adaghoz: 1 db padlizsán, 1 db cukkini, 1 db piros kaliforniai paprika,
1 db sárga kaliforniai paprika, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma,
5 dkg sűrített paradicsom, 50 dkg darált pulykahús (én marhahúst használtam),
1 evőkanál ketchup, olívaolaj a pároláshoz, só és bors ízlés szerint, bazsalikom és kakukkfű ízlés szerint,
10 dkg reszelt sajt, 1 evőkanál vaj (a jénai kikenéséhez)
1.      Elkészítése:
Minden zöldséget karikára vágunk (cukkini, padlizsán, paprika, hagyma).
2.                              Először a cukkinit kevés olajon megpároljuk, külön tányérra tesszük. A padlizsánt is kevés olajon megpároljuk, majd azt is másik tányérra tesszük (vagy egy nagy tányér esetén az egyik felére rakjuk a cukkinit, a másik felére a padlizsánt).
3.                              Következik a paprika és a hagyma, ezt együtt tesszük bele a wokba, és ezt is megpároljuk. Ha kész, félretesszük.
4.                              A húst kevés olajon megpirítjuk, ha megpirult, belerakjuk a sűrített paradicsomot, a ketchupot valamint sózzuk, borsozzuk, majd fűszerezzük.
5.                              Előkészítünk egy jénai tálat, kivajazzuk. Soronként belehelyezzük a cukkini felét, rá a padlizsán felét, majd a paradicsomos hús felét. Majd újra a maradék cukkinit, padlizsánt és a paradicsomos húst soronként. A tetejére ráborítjuk a párolt paprikát-hagymát.
6.                              A sütőt előmelegítjük, a jénaira alufóliát rakunk, és berakjuk a sütőbe kb. 10-20 percre (sütőtől függően). Én kb. 20 percig hagytam még így.
7.                              Kivesszük a sütőből, levesszük az alufóliát, majd reszelt sajtot szórunk rá (diétázóknak zsírszegény), majd alufólia nélkül visszarakjuk a sütőbe, és addig sütjük, amíg a sajt nem olvad rá teljesen, és nem lesz egy kis barnás színe.
Köretként barna rizzsel tálalható, magában is nagyon finom.
http://www.nosalty.hu/recept/rakott-zoldseg-daralt-hussal-dietasan 



Fokhagyma hosszú tárolása

Fokhagyma hosszú tárolása: 
A fokhagymát gerezdjeire szedjük és megpucoljuk. Bele tesszük egy tiszta befőttes üvegbe és olajat öntök rá, úgy hogy ellepje. Majd beteszem a hűtőbe. Amikor szükségem van rá csak kiveszek belőle annyi gerezdet amennyi kell.





2014. július 22., kedd

Jegeskávé

Jegeskávé:
Hozzávalók: kávé, fahéj
Elkészítése: Lefőzzük a kávét a hagyományos módon és jégkocka tartóba tesszük, lefagyasszuk, tejbe teszünk annyit amennyi jól esik, ízesíthetjük fahéjjal.
http://www.life.hu/hogyanlegyekjono/20140521-hogyan-legyek-jo-no-jeges-kavet-keszitunk-de-trukkosen-a-videoban-megmutatjuk-a-receptet.html 



Erdélyi rakott padlizsán

Erdélyi rakott padlizsán:
Hozzávalók (6 adaghoz):

Előkészület: 40 perc, főzés: 30 perc, sütés: 60 perc
A padlizsánhoz:
1 kg padlizsán, só ízlés szerint, 3 evőkanál almaecet (én ezt kihagytam)
A húshoz: 50 dkg csirkemell filé (nekem darálva volt itthon és így is jó volt),
2 evőkanál olaj, só ízlés szerint, 1 dl fehérbor (én vöröset használtam mert az volt kéznél)
Az összeállításhoz: 3 db közepes fej vöröshagyma (én 2 db lila hagymát és 1 db vöröshagymát használtam), 2 evőkanál olaj, 5 db tojás, só és bors ízlés szerint,
1 csokor petrezselyem (a szárított is jó), 3 evőkanál búzadara, 3 db közepes paradicsom,
2 dkg margarin (a forma kikenéséhez), 10 – 15 dkg sajt
Elkészítése:
1. A padlizsánokat meghámozzuk és felkockázzuk, almaecettel savanyított, sós vízben 5 percig főzzük.
  1. A húst felkockázzuk, olajon fehéredésig pirítjuk, sózzuk és ráöntjük a bort. Kis lángon, fedő alatt addig pároljuk, míg megpuhul (kb. 15 perc).
  2. A hagymát felkockázzuk, olajon üvegesre dinszteljük (5-10 perc).
  3. A tojásokat villával felverjük, jól megsózzuk, megborsozzuk, apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük és elkeverjük a darával.
  4. A hozzávalókat egy nagy edényben összeforgatjuk, margarinnal kikent hőálló tálba öntjük.
  5. Fél centi vastag karikákra szeljük a paradicsomot, ezekkel a szeletekkel fedjük be a rakottast, majd megszórjuk a tetejét sajttal.
    Először lefedve alufóliával fél óráig sütjük, majd a fóliát levéve kb. még fél órán keresztül előmelegített sütőben 180-an fokon. 
http://www.nosalty.hu/recept/erdelyi-rakott-padlizsan 






2014. július 13., vasárnap

Joghurtos kuglóf



Joghurtos kuglóf:
Teljes elkészülési idő: 75 perc
Hozzávalók (1 db-hoz – 8 szeletes):
4 db tojás, egy csipet só, 10 g vaníliás cukor,
300 g kristálycukor, 130 ml étolaj, 140 g natúr joghurt, 300 g liszt, 12 g sütőpor,
100 g tortadara – csokoládés (én darált dióval helyettesítettem)
Elkészítése:
Először felverjük a tojásfehérjét egy csipet sóval, majd hozzáadjuk a cukrot.
Aztán folyamatos keverés közben vékony sugárban belecsorgatjuk a tojások sárgáját, valamint az olajat. A natúr joghurtot is belekavarjuk. Ezek után pedig a liszttel elvegyített sütőport, majd pedig a tortadarát (vagy darált diót) is a masszához keverjük. Egy kuglófformát vajjal kikenünk, liszttel behintjük és a masszát beletöltjük. 180 C-ra előmelegített sütőben 50 percig sütjük. Akkor jó, ha a beleszúrt tűre már nem tapad ragacsos tészta.
A formában hagyjuk kihűlni, majd kiborítjuk egy tálcára és porcukorral megszórva kínáljuk.




2014. július 8., kedd

Almás kocka


Almás kocka:
Hozzávalók:
Tésztához:
60 dkg liszt, 30 dkg margarin, 15 dkg kristálycukor, 1 evőkanál rum, csipetnyi só, 1 tasak sütőpor, 1 egész tojás, 1 citrom reszelt héja, 1 dl tejföl (finomföl is lehet), búzadara
Töltelékhez: 1,5 – 2 kg alma, 4 – 6 evőkanál cukor, 1 tasak almás sütemény fűszerkeverék vagy (cukor + őrölt fahéj + őrölt szegfűszeg + citrom reszelt héja + egy csipet só + 1 csomag vaníliás cukor), búzadara, mazsola (ez elhagyható), 10 dkg darált dió (ez is elhagyható)
Kenéshez a tészta tetejére: egy egész tojás
Elkészítése: Töltelék: Az almát meghámozzuk, majd lereszeljük, összekeverjük az almás fűszerkeverékkel vagy az egyéb hozzávalókkal (cukor + őrölt fahéj + stb…). Hozzáadunk ízlés szerint 4 – 6 evőkanál cukrot és elkezdjük dinsztelni. Hozzá adjuk a mazsolát, diót és 2 – 3 evőkanál búzadarát. Addig főzzük még van leve (lekvárszerű amikor kész).
Tészta: Keverjük össze a tészta hozzávalóit (a lisztet + sütőport + margarint + cukrot + rumot + sót + tojást + citrom héját + a tejfölt).
Lágy tésztává gyúróm, kettéveszem. Sütőpapíron kinyújtom a tészta egyik felét és beleteszem a tepsibe tésztástól, megszórom egy kis búzadarával, rákenem a tölteléket, majd ráteszem a kinyújtott tészta másik felét. Megkenem a tojással, megszurkálom villával a tetejét. És előmelegített sütőben 200OC-on kb. 20 percig sütjük. Kihűlés után szeleteljük.





Cukkini fasírt



Cukkini fasírt:
Hozzávalók (4 adaghoz):
3 db közepes cukkini, só ízlés szerint, bors ízlés szerint,  medvehagyma ízlés szerint, 1 db újhagyma (zölddel együtt), 15 dkg reszelt sajt
(2 – 3 maréknyi), 10 dkg liszt (amennyit felvesz), 2 db tojás, kapor ízlés szerint
Elkészítése:
A cukkinit megmossuk, lereszeljük a sajtreszelő nagyobb lyukú felén, majd lesózzuk, és állni hagyjuk egy kis ideig.
A cukkinit kinyomkodjuk a levétől, majd egy külön tálba tesszük. Hozzátesszük a sajtot az összes többi hozzávalóval együtt. Só, bors ízlés szerint, tojás, karikára vágva az újhagymát.
A medvehagymát fokhagyma helyett használjuk, így elhagyható, és fokhagymával helyettesíthető. Az egészet összekeverjük, és annyi lisztet szórunk hozzá, amennyit felvesz. Teljesen sűrű nem lesz, kb. nokedli tészta sűrűségű.
Kevés olajon palacsinta sütőben kisütjük. Egy evőkanállal teszünk a serpenyőbe, és kicsit kilapítjuk. Mindkét oldalát megsütjük.
http://www.nosalty.hu/recept/cukkini-fasirt-dietasan

  

Zöldborsóleves csurgatott tésztával


Zöldborsóleves csurgatott tésztával:
Hozzávalók (4 adaghoz):
1 db közepes vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 20 dkg konzerv vagy fagyasztót zöldborsó, 3 db közepes sárgarépa, 15 dkg fagyasztott vagy friss karfiol,
2 db leveskocka, 1 teáskanál piros aranykrém, ízlés szerint szárított lestyán,
1 csokor friss vagy szárított petrezselyem, víz, 1 db tojás, 1 púpozott evőkanál finomliszt
Elkészítése:
A hagymát apróra vágjuk, és olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a szeletelt sárgarépát, karfiolt, zöldborsót (ha a zöldborsó konzerves akkor megvárjuk hogy, a répa és a karfiol megpuhuljon és csak utána adjuk hozzá), tovább pároljuk. Felöntjük 1 liter vízzel, beletesszük a leveskockát, paprikakrémet és a lestyánt. Puhára pároljuk. A petrezselymet felaprítjuk, beletesszük. A tojást a liszttel összekeverjük, és villa segítségével a forrásban lévő levesbe belecsurgatjuk.
http://www.nosalty.hu/recept/zoldborsoleves-csurgatott-tesztaval 






 

2014. július 7., hétfő

Süni gyümölcsből és zöldség tál

Süni gyümölcsből:
Hozzávalók:
körte, piros és fehér szőlő, fogpiszkáló.

Ezen az oldalon, még sok más hasonló ötletes dolgot találtok... :



Zöldség tál: 
Hozzávalók: koktél paradicsom, jégcsap retek, répa, uborka és kaliforniai paprika.
 









2014. július 6., vasárnap

Kókusztejes jégkrém és epres jégkrém



1. Kókusztejes jégkrém: 
Hozzávalók: eper, kókusztej
Elkészítése: Az epret apróra vágom, beleteszem egy tartóba, felöntöm kókusztejjel, bele teszem a pálcikát, beteszem a fagyasztóba, majd fagyasztás után lehet is fogyasztani.



2. Elkészítettem úgy is a kókusztejes jégkrémet hogy, össze turmixoltam az egészet. 



3. Ez már inkább epres jégkrém mint kókusztejes. Le kell turmixolni kb. fél kiló epret egy kis tejjel, ízlés szerint mehet bele egy pici cukor én egy kis Stevia-t tettem bele és egy kicsi kókusztejet. Majd jégkrém készítő formákba bele kell tölteni. Betenni egy éjszakára a fagyasztóba és másnap már lehet is fogyasztani. A gyerekek imádni fogják Én ezt a mennyiséget 10 db jégkrém készítőbe töltöttem ki és még marad egy deci körül a turmixgépben.
Természetesen más gyümölccsel is ellehet készíteni. Csak fantázia kérdése.