2013. február 7., csütörtök

Habos - meggyes sütemény


Habos - meggyes sütemény:
Hozzávalók 6 főre:
A tésztához:
5 tojássárgája, 15 dkg sütőmargarin, 8 evőkanál cukor, 1 kis doboz tejföl (175 g), 1 citrom reszelt héja, 1/2 (fél) citrom leve, liszt, 1/2 csomag sütőpor, 1 - 1,5 üveg meggybefőtt (vagy kb. 50 dkg friss vagy fagyasztott) ízlés szerint
A habhoz: 5 tojásfehérje (ha van kimaradt fehérje más ételből, azt is hozzátehetjük), 8 evőkanál cukor, fél citrom leve
Elkészítés:
  1. A meggyet kimagozzuk, becukrozzuk, lecsöpögtetjük. Ha befőtt meggyből készül, azt is lecsepegtetjük.
  2. A tojások sárgáját a cukorral és a margarinnal gépi habverővel habosra keverjük. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, tejfölt, citromlét, s annyi lisztet, hogy galuska sűrűségű tésztát kapjunk. Végül belekeverjük a sütőport.
  3. A sütőt előmelegítjük.
  4. A tésztát kikent, lisztezett tepsibe terítjük. Nem kell megijedni, vékony tésztánk lesz.
  5. A tésztába belenyomkodjuk a lecsepegtetett meggyet, majd az előmelegített sütőbe toljuk. Kb. 20-25  perc alatt megsütöm.
  6. Míg sül a tészta, a tojásfehérjéket egy olyan edénybe rakom, amelyben fel tudom verni és a lábasra tudom tenni, de az alja nem lóg bele a forró vízbe. A tojásfehérjét a vízgőz fölött felverem 8 evőkanál cukorral és fél citrom levével.
  7. Mikor a sütemény megsült, a tetejére terítjük a vízgőz felett felvert keményhabot, és kb. 3 percre visszatoljuk a sütőbe, míg a  teteje aranybarna lesz.
    sütési hőfok: 180°C
    sütési mód: alul-felül sütés
    tepsi mérete: 30x23 cm 





1 megjegyzés: