Aranygaluska:
A tésztához: 25 dkg liszt, 2
evőkanál porcukor, 2 evőkanál vaj (2,5dkg)
2 dkg élesztő (egy kocka kisebb fele), csipet só, 1 egész tojás, 2 dl tej, 1 citrom reszelt
héja
A szóráshoz, kenéshez: 10 dkg
darált dió, 5 dkg (kb. 3 evőkanál) kristálycukor, citrom reszelt héja, 10 dkg
olvasztott vaj
A vaníliasodóhoz: 8 dl tej, 1 csomag vaníliás
cukor + vanília esszencia vagy egy rúd vanília belseje, 6 tojás sárgája, 2
evőkanál cukor, 6 evőkanál liszt, kevés rum
Elkészítés: A hozzávalókat jó
előre vegyük elő, hogy szobahőmérsékletűek legyenek.
A lisztet mérjük ki egy nagy tálba, majd sózzuk meg. Üssünk rá egy tojást,
dobjuk rá a puha vajat, adjuk hozzá a langyos tejet, a porcukrot, reszeljük rá
a citrom héját, morzsoljuk rá az élesztőt. Keverjük össze a tésztát kézzel vagy
a robotgép dagasztó fejével.
A tésztát hagyjuk 30 percet pihenni meleg helyen.
Míg kel a tésztánk, vékonyan vajazzunk, lisztezzünk
ki egy tortaformát, vagy kerek jénait. Keverjük össze egy tálban a szóráshoz
előkészített darált diót a kristálycukorral, citromhéjjal. A maradék vajat
olvasszuk meg. A megkelt tésztát nyújtsuk lisztezett deszkán 2 cm vastagra és pohárral vagy
pogácsaszaggatóval szaggassuk ki, maradék nélkül. Ha ragad, lisztezzünk.
A kiszaggatott galuskákat tegyük a ki vajazott,
lisztezett sütőformába szorosan és egy ecset segítségével kenjük meg olvasztott
vajjal és szórjuk meg a cukros dióval. Újabb réteg tészta következik, majd újra
vaj és cukros dió. Ha mindent felhasználtunk, a tetejét is meglocsoljuk,
megszórjuk, és újabb 30 percen át kelesztjük.
Míg kel az aranygaluska, elkészítjük a
vaníliasodót. A cukrot és a lisztet egy tálba tesszük, alaposan elkeverjük.
Hozzáadunk 1 deci tejet, valamint a tojások sárgáját.
Ezzel csomómentesre keverjük.
A maradék tejet feltesszük főni, melybe egy
vaníliarúd belsejét kikapartuk vagy vaníliás cukorral + vanília esszenciával
ízesítettük. Majd ha felforrt, vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a
tojássárgás alaphoz öntjük.
Keverjük egyneművé, öntsük vissza a tejes lábosba,
és kis lángon besűrítjük, míg ízében elmúlik a lisztes érzet. Végül adjuk hozzá
a rumot is. FIGYELEM! Ha a sodó valamilyen okból becsomósodna, csak turmixoljuk
össze, és már jó is.
A megkelt aranygaluskát 170 C-os (gázon hármas
fokozat) előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.
Kihűlés után meleg vaníliasodóval leöntve tálaljuk.
Kelt tészta - édesség
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése