2013. február 5., kedd

Aranygaluska

Aranygaluska:
A tésztához: 25 dkg liszt, 2 evőkanál porcukor, 2 evőkanál vaj (2,5dkg)
2 dkg élesztő (egy kocka kisebb fele), csipet só, 1 egész tojás, 2 dl tej, 1 citrom reszelt héja
A szóráshoz, kenéshez: 10 dkg darált dió, 5 dkg (kb. 3 evőkanál) kristálycukor, citrom reszelt héja, 10 dkg olvasztott vaj
A vaníliasodóhoz: 8 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor + vanília esszencia vagy egy rúd vanília belseje, 6 tojás sárgája, 2 evőkanál cukor, 6 evőkanál liszt, kevés rum
Elkészítés: A hozzávalókat jó előre vegyük elő, hogy szobahőmérsékletűek legyenek.
A lisztet mérjük ki egy nagy tálba, majd sózzuk meg. Üssünk rá egy tojást, dobjuk rá a puha vajat, adjuk hozzá a langyos tejet, a porcukrot, reszeljük rá a citrom héját, morzsoljuk rá az élesztőt. Keverjük össze a tésztát kézzel vagy a robotgép dagasztó fejével.

A tésztát hagyjuk 30 percet pihenni meleg helyen. 
Míg kel a tésztánk, vékonyan vajazzunk, lisztezzünk ki egy tortaformát, vagy kerek jénait. Keverjük össze egy tálban a szóráshoz előkészített darált diót a kristálycukorral, citromhéjjal. A maradék vajat olvasszuk meg. A megkelt tésztát nyújtsuk lisztezett deszkán 2 cm vastagra és pohárral vagy pogácsaszaggatóval szaggassuk ki, maradék nélkül. Ha ragad, lisztezzünk.

A kiszaggatott galuskákat tegyük a ki vajazott, lisztezett sütőformába szorosan és egy ecset segítségével kenjük meg olvasztott vajjal és szórjuk meg a cukros dióval. Újabb réteg tészta következik, majd újra vaj és cukros dió. Ha mindent felhasználtunk, a tetejét is meglocsoljuk, megszórjuk, és újabb 30 percen át kelesztjük.
Míg kel az aranygaluska, elkészítjük a vaníliasodót. A cukrot és a lisztet egy tálba tesszük, alaposan elkeverjük. 
Hozzáadunk 1 deci tejet, valamint a tojások sárgáját. Ezzel csomómentesre keverjük.  
A maradék tejet feltesszük főni, melybe egy vaníliarúd belsejét kikapartuk vagy vaníliás cukorral + vanília esszenciával ízesítettük. Majd ha felforrt, vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a tojássárgás alaphoz öntjük. 
Keverjük egyneművé, öntsük vissza a tejes lábosba, és kis lángon besűrítjük, míg ízében elmúlik a lisztes érzet. Végül adjuk hozzá a rumot is. FIGYELEM! Ha a sodó valamilyen okból becsomósodna, csak turmixoljuk össze, és már jó is. 
A megkelt aranygaluskát 170 C-os (gázon hármas fokozat) előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.  
Kihűlés után meleg vaníliasodóval leöntve tálaljuk.
Kelt tészta - édesség 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése