2013. február 12., kedd

Lekváros derelye


Lekváros derelye:
Teljes elkészülési idő:
120 perc ebből 60 perc burgonya főzés
Hozzávalók - 20 darabhoz:
A tésztához:
900 g burgonya (főtt, áttört), 400 g búzaliszt (BL 55), 1 db tojás,
1 csapott teáskanál só, 8 g kristálycukor
A töltéshez: 300 g baracklekvár
A főzéshez: víz, só
A pirított morzsához: zsemlemorzsa, étolaj
A tálaláshoz: kristálycukor
Elkészítés:
1. Serpenyőben melegítsünk kevés étolajat, majd tegyük rá a morzsát, és pirítsuk aranybarnára. Annyi olaj kell a morzsa alá, hogy az ne legyen nagyon száraz, de maradjon morzsalékos pirítás után.
2. A burgonyát enyhén sós vízbe feltesszük főni kb. 1 órára.
3. Mikor a kést beleszúrva a burgonyába azt érezzük, hogy a közepe is puha, akkor jó. Vegyük le a tűzhelyről, és engedjünk rá hideg vizet. 10 percig folyassuk rá a hideg vizet, hogy kihűljön, majd egy késsel húzzuk le a héját.
4. Burgonyatörővel alaposan törjük át a burgonyát.
5. A kihűlt, áttört burgonyára mérjük rá az összes többi hozzávalót, és dagasszuk egynemű tésztává.
6. A kész tésztát vékony liszten nyújtsuk 3-4 mm vastagra, majd egy kiszúróval 9-10 cm átmérőjű köröket szúrjunk ki belőle.
7. A körök közepébe nyomjunk kemény lekvárt. (Minél keményebb a lekvár, annál több tölteléket tudunk tenni a derelyébe.) A kör peremét pedig egy vizes ecsettel nedvesítsük be.
8. Ezután hajtsuk bele a lekvárt a tésztákba, hogy félköröket kapjunk, és alaposan nyomkodjuk össze a tészta széleit úgy, hogy a lekvár maradjon belül. Ha a lekvár a körök szélére folyik, főzés közben kijöhet belőle.
9. A kész derelyéket csendesen lobogó, enyhén sózott vízben addig főzzük, míg feljönnek a víz tetejére mind. Ez kb. 4 perc.
10. Ezután lyukacsos kanállal emeljük ki őket a vízből, majd az előkészített pirított morzsába forgassuk bele.
11. A kész derelyéket frissen-forrón, ízlés szerint kristálycukorral megszórva tálaljuk. 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése