2013. február 6., szerda

Hortobágyi húsos palacsinta



Hortobágyi húsos palacsinta:
Hozzávalók:
1 kg darált hús (marhahús 12 - 16% -os), 4 db paradicsom, 2 db paprika, 2 fej vöröshagyma,
4 gerezd fokhagyma, 1 kis doboz konzerv gomba, 1 kis doboz tejföl, 1 kiskanál majoránna, só, bors, ételízesítő, 5 teáskanál pirospaprika (ha van otthon, egy csipetnyi paprikakrém, étolaj
Tésztához: 100 dkg liszt, 2 tojás, 8 dl tej, 2 dl szódavíz, 2 kiskanál só, 1 kiskanál cukor,
1 kiskanál szódabikarbóna, olaj a sütéshez
Habaráshoz: tejföl, liszt és egy kis ételízesítő
Elkészítése: Az apróra vágott hagymát az olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, adunk hozzá egy kis kanál majoránnát, majd hozzáadjuk az apróra vágott gombát, paprikát és a paradicsomot.
Ha a paradicsom már jól kifőtte a levét hozzáadjuk a darált húst. Főzzük, amíg a hús ki nem fehéredik. Amikor kifehéredet a hús sózzuk, borsozzuk, tehetünk még bele egy kis majoránnát, pirospaprikát és pirospaprikakrémet. Jól elkeverjük és hagyjuk még főni.
Tészta: Közben elkészítjük a palacsinta tésztát. Egy tálba bele törünk két egész tojást, cukrozzuk, sózzuk, szódabikarbónátott (a tészta könnyítésére teszünk bele) teszünk bele és elkeverjük. Öntök hozzá lisztet majd apránként tejet és addig adagolom felváltva a lisztet és a tejet míg megfelelő sűrűségű tésztát kapok. És egy kis szódavizet is öntök hozzá. Az átlagos édes palacsintáknál kicsit vastagabban kisütjük.
Majd megnézzük a husinkat ha kell fűszerezzük még sóval, borssal, pirospaprikával, pirospaprikakrémmel és ételízesítővel. Kóstolás után egy kisebb szűrővel leszűrjük a hús levét, a húst félretesszük.
Habarás: Tejfölös-lisztes habarást készítünk, csomómentesre keverjük, teszünk bele egy kis ételízesítőt. Majd a hőkiegyenlítés véget merünk ki a meleg hús levéből amit leszűrtünk és besűrítjük a szószt, folyamatos kevergetés mellet míg újra fel nem forr.
A húsban is elkeverünk 1-2 kiskanál tejfölt, így sokkal krémesebb lesz.
Végül betöltjük a palacsintákat a hússal, belerakosgatjuk egymás mellé egy jénaiba, leöntjük a szósszal, teszünk a tetejére eloszlatva tejfölt és 180 fokos előmelegített sütőbe tesszük. Fél óra sütés után lehet fogyasztani. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése