2013. július 24., szerda

Kókuszkrémes-kakaós süti



Kókuszkrémes-kakaós süti:
Hozzávalók 4 főre:
Tészta:
4 db tojás, 13 evőkanál cukor, 1 dl tej, 1 dl olaj, 13 evőkanál liszt, 1 csomag sütőpor, + 2 evőkanál kakaópor, 1 evőkanál tej
Kókuszkrém: 0,5 l tej, 5 evőkanál cukor, 3 evőkanál liszt, 1 csomag vaníliás cukor, 20 dkg kókusz
Máz: 3 evőkanál kakaópor, 3 evőkanál cukor, 3 evőkanál víz, 6 dkg vaj, 4 evőkanál olaj
Elkészítése:
  1. A tészta hozzávalóit a leírt sorrendben keverjük össze, majd osszuk kétfelé.
  2. Az egyik feléhez keverjük a két evőkanál kakaót és az egy evőkanál tejet.
  3. A kakaós tésztát vajazott, lisztezett tepsibe öntjük, és addig sütjük, míg átsül a teteje.
  4. Elkészítjük a kókuszkrémet: a tejet felforraljuk, majd a tűzről levéve, hozzákeverjük a kétféle cukrot és a lisztet.
  5. Mixerrel jól keverjük el, végül adjuk hozzá a kókuszt, és jól keverjük össze még egyszer.
  6. A kakaós tésztát kivesszük a sütőből, és egyenletesen elosztjuk rajta a kókuszos krémet.
  7. A kókuszos krémre jöhet a sárga tészta.
  8. Addig sütjük, amíg szép aranybarna nem lesz. Tűpróba! 
  9. Ha kihűlt, csokimázzal leöntjük. Előkészület: 15 perc, Sütés: 35 perc, Sütési hőfok: 170°C, Tepsi mérete: 20X35 cm


Krumplifőzelék



Krumplifőzelék:
Hozzávalók 4 adaghoz:
Az alaphoz: 1 kg burgonya, 2 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 1 csipet só, 1 csipet őrölt fehér bors, 1 púpozott teáskanál őrölt pirospaprika, 5 db babérlevél, 100 ml víz, 1200 ml víz, 1 nagy csipet majoránna, fél evőkanál ecet
A habaráshoz: 200 ml tejföl, 60 g liszt, víz
A tálaláshoz: kolbász, tükör tojás, stb…
Elkészítése:
A krumplit meghámozzuk, felszeleteljük. A vöröshagymát felkockázzuk, majd olajon pirítani kezdjük. Ha üvegessé vált a hagyma, sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a pirospaprikát. A receptben szereplő első, kisebb mennyiségű vízzel felöntjük, hogy a paprika ne égjen meg. A krumpliról leöntjük a vizet, és a hagymához tesszük a babérlevéllel együtt. A receptben szereplő második, nagyobb mennyiségű vízzel felöntjük. Közepes lángon, lefedve addig főzzük, míg a burgonya megpuhul. Kb. 30 perc. Míg a burgonya fő, habarást készítünk. A liszthez adjuk a tejfölt, és simára, csomómentesre keverjük. Ha csomós marad, egy kevés vízzel hígíthatjuk. Ízlésünknek megfelelően sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a majorannát is. Behabarjuk a főzeléket. A forró léből egy merőkanálnyit folyamatos keverés mellett hozzácsurgatunk a habaráshoz, majd hozzáöntjük a felhígított habarást a krumplihoz. Egyenletesen elkeverjük benne. Addig főttük, míg a kellő sűrűség ki nem alakul, a lisztes ízérzet el nem múlik. Ez 1-2 perc. Hozzáadjuk az ecetet, készre ízesítjük a főzeléket.
Ha egy kicsit hígabb maradt, mert nem tettünk elég lisztet a habarásba, akkor egyszerűen csak saját magával besűrítjük a főzeléket. Ezt úgy csináljuk, hogy a fele főzeléket egy turmixgépben lepürésítjük és vissza merjük a másik feléhez.
Tipp: Saját zsírján pirított kolbásszal tálaljuk. Akár a kiforrt kolbászzsírral lecsurgathatjuk a főzeléket tálaláskor. 
(http://www.desszert.eu/krumplifozelek) 




2013. július 23., kedd

Gombás tarhonya

Gombás tarhonya:
Hozzávalók:
25 dkg gomba, 25 dkg tarhonya, petrezselyemzöld, 1 leveskocka, ízlés szerint vaj, só
Elkészítése: A gombát az apróra vágott petrezselyemmel megpároljuk a vajon, hozzáadjuk a tarhonyát, és ha kissé megpirult a tarhonya, felöntjük annyi vízzel, hogy kétujjnyira ellepje. Hozzáadjuk a leveskockát. Megsózzuk és fedő alatt puhára pároljuk. 

(http://www.nosalty.hu/recept/sajtos-burgonyakrokett




2013. július 19., péntek

Gyümölcskenyér meggyel


Gyümölcskenyér meggyel:
Hozzávalók 4 főre:
7 dkg cukor, 7 dkg vaj, 15 dkg liszt, 3 db tojás, 30 dkg gyümölcs (bármilyen),
1 mokkáskanál szódabikarbóna, csipet só
Elkészítése:
A lisztet, a sót, a cukrot és a szódabikarbónát összekeverjük. Hozzáadjuk az olvasztott vajat és a tojásokat. Legvégül belekeverjük a gyümölcsöket is. Őzgerincformába vagy kalácsformába tesszük, elsimítjuk a tésztát. Előmelegített sütőben 180°C-on sütjük készre, kb. 30 perc alatt. A sütési idő nagymértékben függ a gyümölcsök fajtájától (mennyire lágyítja a tésztát). Tűpróbával ellenőrizzük. Várjuk meg, amíg a formában kihűl, mert könnyen törik a tészta. 


2013. július 17., szerda

Sajtpuffancs



Sajtpuffancs:
Hozzávalók 4 személyre:
2,5 dl tej, 8 dkg margarin, 12 dkg sajt, 16 dkg liszt, 3 db tojás + 1 tojássárgája, 1 kávéskanál só
Elkészítése:
A tejet felforraljuk a margarinnal, és belekeverjük a lisztet, amelybe belerakjuk a sót. A tűzről levéve még melegen belekeverjük a 3 tojást. Ha kihűlt, hozzákeverjük a reszelt sajtot.
Kivajazott, lisztezett sütőpapírra adagoljuk egy evőkanállal. Megkenjük a tetejét tojássárgájával és előmelegített sütőben 200 fokon, kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük őket. 

2013. július 16., kedd

Csirkés tarhonya



Csirkés tarhonya:
Hozzávalók:
2 db csirkecomb, 2 db csirkemell filé,  3 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, őrölt kömény, őrölt piros paprika,só, olaj, 4-5 db krumpli, 3 db paradicsom, 3 db paprika,
250 g közepes tarhonya
Elkészítése: A vöröshagymát meghámozzuk és finomra aprítjuk, beletesszük egy főzőedénybe, erre teszünk ízlés szerint sót, majd öntünk rá olajat. Jól elkeverjük és elkezdjük párolni a hagymát. A vöröshagyma szépen összeesett, ekkor ízesítem zúzott fokhagymával, egy kicsit elkeverem, teszek rá ízlés szerint őrölt köményt. És mivel még elég nedves a hagyma nem sistereg, hozzá teszem az őrölt piros paprikát. Majd a megmosott, előkészített csirke húst beleteszem és gyorsan átforgatom ezen a paprikás hagymán. (A combokat egészben hagyom, a csirkemell filéket nagyobb darabokra felkockázom.) Ezt nevezzük pörkölésnek. A klasszikus pörkölt az a pirospaprikás hagymás kicsit párolt húst jelenti.
A pörkölés után egy kis vizet adunk az ételhez. Célszerű mindig csak egy kicsi vizet alá öntve, viszonylag sűrűn megkeverve főzni.
Szezonjában lehet ízesíteni összedarabolt paprikával és paradicsommal.
Majd beleteszem a meghámozott és kockára vágott krumplikat és a tarhonyát. Felöntöm annyi vízzel amennyi ellepi és fedő alatt hagyom hogy, megfőjön párszor át keverve. Ha kész tálalható kovászos uborkával vagy/és befőttel. Ki mivel szereti.
Tipp: Aki nem tarhonyát készít köretnek akkor mielőtt a húst beletennénk a pörköltünkbe kézi mixerrel össze mixelhetjük egy kicsit. Hogy a paprika és a paradicsom miatt ne legyen darabos az étel. 
Videós segítségek: 
http://www.youtube.com/watch?v=v6BcPtC0-78 – csirkepörkölt elkészítése
http://www.youtube.com/watch?v=5oRsD-7eWXY – hogyan daraboljunk fel egy egész csirkét 


2013. július 13., szombat

Sajtkrémmel töltött kifli


Sajtkrémmel töltött kifli:
Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg liszt, 15 dkg margarin, 1 dkg kevés tejben felfuttatott élesztő, 1 dl tej, 1 teáskanál só, ½ tojás, őrölt köménymag
Töltelék: 3 kisebb - tojás nagyságú burgonya, 6 dkg reszelt füstölt sajt, 4 dkg margarin, ½ tojás
Elkészítése: 
A megadott anyagokat jól összedolgozzuk, majd 4 cipóra osztjuk. Meleg helyen 1 órán át kelesztjük. A cipókat egyenként tányér nagyságúra kinyújtjuk, és 8 darabra vágjuk. Megtöltjük a töltelékkel, megsodorjuk, ½ tojással megkenjük, köménymaggal, lenmaggal vagy sajttal megszórjuk, és aranysárgára megsütjük. (A kifliket felcsavarjuk, úgy hogy a hosszabbik csücskét kicsit megnyújtjuk csavarás közben.)
A tölteléket úgy készítjük, hogy a burgonyát héjában, sós vízben megfőzzük, és áttörjük. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, a margarint, és ½ tojással összeállítjuk.
Előmelegített sütőben 200 fokon, kb. 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük őket.
Vendégváráshoz, kellemes esti sörözéshez, borozáshoz könnyű tésztafalatkák. 






Egyszerű fasírt



Egyszerű fasírt:
Hozzávalók (25 db-hoz): 500 g sertés darált hús, 2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 db tojás, 2 db zsemle, só, fekete őrölt bors, őrölt pirospaprika
A beforgatáshoz: zsemlemorzsa
A sütéshez: étolaj
Elkészítése:
1. Olajon megdinszteljük az apró kockára vágott vöröshagymát. 

2. Ha egy kicsit kihűlt, akkor hozzáadjuk a darált húshoz, rányomjuk a fokhagymát, ráütjük a tojásokat is. 

3. A szikkadt zsemléket vízbe - esetleg tejbe - áztatjuk jó alaposan. 

4. Beletesszük a beáztatott és jól kifacsart zsemléket is a darált húsba. Fűszerezzük sóval, borssal és pirospaprikával és alaposan kigyúrjuk. Ha túl lágy lenne a massza, akkor kevés zsemlemorzsát adjunk hozzá. 

5. Vizes kézzel golyókat formázunk belőle (én a pingpong labda nagyságúakat szeretem). 

6. A kész fasírtokat kevés zsemlemorzsában forgassuk meg. 

7. Végül nem túl forró olajban süssük ki. 






2013. július 11., csütörtök

Karfiolkrémleves sajtpuffancsokkal



Karfiolkrémleves sajtpuffancsokkal:
Hozzávalók: 1 fej karfiol, 2-3 szem krumpli (ha igazán sűrűn szereted), 1 db vöröshagyma, vaj, 1 liter zöldségleves (lehet leveskockából is), 2 dl tejszín, 1 db tojás, fél deci tej, 3 dkg liszt (lehet teljes kiőrlésű), 2 evőkanál reszelt érett sajt (parmezán, ementáli, gouda, rokfort stb.), szerecsendió, só, bors, köménymag
Elkészítése: Párold meg egy evőkanálnyi vajon a felaprított hagymát, majd öntsd fel a zöldségleves alaplevével. Dobd hozzá a kockákra vágott, hámozott krumplit és a rózsáira szedett karfiolt. Amíg fő, készítsd el a sajtpuffancsot: melegítsd fel a tejet egy evőkanál vajjal, majd szórd bele a lisztet. Ezt addig kevergesd kis lángon, amíg rugalmas labdává válik – ezt égetett tésztának hívják. Hűtsd ki, majd keverd hozzá a felvert tojást és a sajtokat. A tésztából vizes kézzel gyúrj kis gombócokat rendezgesd kivajazott tepsire, és süsd meg 180 fokon 5-6 perc alatt: világosbarna, kétszeresére duzzadt puffancsokat kapsz. A levest pürésítsd mondjuk botmixerrel vagy turmixgépben, sózd, borsozd, reszelj bele szerecsendiót, és öntsd fel a tejszínnel.
Ha kihűlne, melegíts rajta kicsit, rögtön tálalhatod.
http://www.origo.hu/tafelspicc/technologia/20130313-a-tokeletes-egetett-teszta-lepesrol-lepesre.html  



2013. július 8., hétfő

Frankfurti leves



Frankfurti leves:
Hozzávalók: 
1 kis fej kelkáposzta, 3-4 közepes burgonya, 2 pár virsli, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál majoránna, ételízesítő, só, bors ízlés szerint, 1 kávéskanál pirospaprika, 1 evőkanál zsír, 2 evőkanál liszt, 2 dl tejföl
Elkészítése:
A csíkokra vágott kelkáposztát kevés zsiradékon megpárolom, hozzáadom a majoránnát, ételízesítőt, sót, borsot majd egy kevés fűszerpaprikát. Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje majd a kockákra vágott burgonyát beleteszem és hagyom főni. Amikor már majdnem megpuhultak a zöldségek, hozzáadom a karikákra vágott virslit. Tejfölt adok, hozzá majd besűrítem fokhagymás világos rántással. 



2013. július 2., kedd

Feketeerdő süti



Feketeerdő süti:
Hozzávalók (8 főre):
Tésztához:
6 tojás, 6 evőkanál kristálycukor vagy barna cukor vagy méz, 6 evőkanál finomliszt, 1 evőkanál kakaópor, ½ csomag sütőpor, csipet só  
Meggyes töltelékhez:
1 üveg meggybefőtt, 1 főzős vaníliás pudingpor, 2 evőkanál kristálycukor vagy barnacukor, reszelt csoki (a meggyes töltelék tetejére)
+ 1 főzős vaníliás pudingpor
Díszítésnek:
3 evőkanál vaníliás puding, reszelt étcsokoládé, felezett meggydarabok, esetleg tejszínhab
Előkészület: 20 perc
Főzés: 10 perc
Sütés: 15 perc, sütési hőfok: 180°C, sütési mód: alul-felül sütés
Tepsi mérete: 23x36 cm

Elkészítés:
  1. A tésztához a tojásfehérjét keményre verjük, majd adagolva, hozzákeverjük a cukrot és a tojás sárgákat.
  2. A lisztet összekeverjük a sütőporral, egy csipet sóval és a kakaóporral. Majd hozzákeverjük a masszához.
  3. Sütőpapírt teszünk a tepsibe amit kikenünk egy kis vajjal. (Pici lisztet szórhatunk bele.)
  4. Előmelegített sütőben, közepes lángon megsütjük. Hűlésig félrerakjuk. Majd 2-felé vágjuk.
  5. A meggyes töltelékhez 1 üveg magozott meggyet a levével együtt, 1 evőkanál cukorral 5 percig főzzünk. (A leve kell, ha kihűlt.)
  6. A pudingot (tej helyett) a meggy levével a recept szerint megfőzzük. Hűlni hagyjuk.
  7. Keverjük hozzá a kihűlt meggyet.
  8. A másik csomag pudingport megfőzzük tejjel a recept szerint.  
    Rétegezzük a sütit: tészta, meggytöltelék, csoki reszelék, vaníliás pudingkrém, tészta.
  9. A díszítés következik. Vaníliás pudingkrémmel vékonyan megkenjük a tetejét. Reszeljünk rá csokoládét. Tegyünk rá meggyszemeket félbe vágva.
  10. Ha kihűlt, tegyük hűtőbe. Fogyasztás előtt tehetünk rá tejszínhabot.