2013. február 14., csütörtök

Hagymás hús


Hagymás hús:
Hozzávalók: néhány szelet sertés hús, 2 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, pirospaprika, olaj
Elkészítése: A vöröshagymákat felkarikázzuk, a fel szeletelt húsokat sózzuk - borsozzuk mind a két oldalukon.
Egy serpenyőbe teszünk egy kis olajat, erre tesszük a felkarikázott vöröshagymákat és egyhén sózzuk - borsozzuk. Amikor a hagyma összeesett, rá tesszük a hús szeleteket, fokhagymatörővel össze törjük a fokhagymákat és a húsra kenjük, majd megszórjuk egy kis pirospaprikával, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és fedő alatt készre pároljuk.
Tálalhatom rizibizivel, főtt tésztával vagy egy kis főtt rizzsel. 


Rizibizi


Rizibizi:
Hozzávalók: ételízesítő, rizs, répa, borsó
Elkészítése: Beleteszek egy lábosba 2 dl (meg mosott) rizst (mindig mérő pohárba mérem a rizst), megszórom egy kis ételízesítővel és felengedem kétszer annyi vízzel mint amennyi a rizs.
Felteszem a gáz legnagyobb fokozatára és addig főzöm míg el nem párolog a víz. Majd leveszem a gázt a legalacsonyabb fokozatra és fedő alatt főzöm további 10 percig.
Ha kész félre teszem.
Nekem volt itthon előre főzött répám és borsóm egyben így nem volt sok dolgom vele. (Akinek viszont nincs az pucoljon meg egy pár répát, vágja karikára és ételízesítős vízbe főzz meg a borsóval együtt.)
Majd a puha zöldségeket összekeverem a főtt rizzsel és ízesítem, ha szükséges. 

Almaleves


Almaleves:
Hozzávalók: 8 - 10 db alma, 1 evőkanál citromlé, 1 teáskanál őrölt szegfűszeg, 
1 kis doboz főzőtejszín, cukor (ízlés szerint), csipet só, 1 kávéskanál őrölt fahéj,
1 csomag eper pudingpor
Elkészítése:
Az almákat mossuk meg, szedjük ki a magházat és daraboljuk vékony szeletekre. (Aki akarja az meg is hámozhatja az almákat)
Tegyük egy lábosba, öntsük fel vízzel és főzzük össze a citromlével, csipet sóval, cukorral és szegfűszeggel.
Elkészítjük a habarást: A pudingport kiöntjük egy lábosba, hozzá adok egy kis őrölt fahéjat erre ráöntjük a tejszínt és simára keverjük vele. Ha esetleg a pudingpor és a tejszín nem teszi lehetővé, hogy kikeverjük, nyugodtan önthetünk hozzá egy kis vizet.
Elkészült a habarásunk. A habarásunk hozz szedünk le egy kis forró levest. Ezt hő kiegyenlítésnek hívják. Erre azért van szükség, hogy a habarás és a leves hőmérséklete közelegyen egymáshoz.
A habarás öntésénél is ügyeljünk arra, hogy amikor a levesbe öntjük a fokozatosság elvét kövessük. Először csak a felét öntsük bele, és amikor már látjuk, hogy milyen sűrű az ételünk utána öntsük bele a maradékot.
Miután megfőtt a gyümölcs adjuk hozzá a habarást - ízlés szerint még fahéjat és ha még szükséges, akkor cukrot is - és forraljuk össze.
(Tipp: Aki akarja az ki szedhet néhány darab almát, a többit pedig botmixerrel össze törheti. Tálaláskor a meghagyott almakockákat pedig a levesbe rakja. ) 

2013. február 12., kedd

Lekváros derelye


Lekváros derelye:
Teljes elkészülési idő:
120 perc ebből 60 perc burgonya főzés
Hozzávalók - 20 darabhoz:
A tésztához:
900 g burgonya (főtt, áttört), 400 g búzaliszt (BL 55), 1 db tojás,
1 csapott teáskanál só, 8 g kristálycukor
A töltéshez: 300 g baracklekvár
A főzéshez: víz, só
A pirított morzsához: zsemlemorzsa, étolaj
A tálaláshoz: kristálycukor
Elkészítés:
1. Serpenyőben melegítsünk kevés étolajat, majd tegyük rá a morzsát, és pirítsuk aranybarnára. Annyi olaj kell a morzsa alá, hogy az ne legyen nagyon száraz, de maradjon morzsalékos pirítás után.
2. A burgonyát enyhén sós vízbe feltesszük főni kb. 1 órára.
3. Mikor a kést beleszúrva a burgonyába azt érezzük, hogy a közepe is puha, akkor jó. Vegyük le a tűzhelyről, és engedjünk rá hideg vizet. 10 percig folyassuk rá a hideg vizet, hogy kihűljön, majd egy késsel húzzuk le a héját.
4. Burgonyatörővel alaposan törjük át a burgonyát.
5. A kihűlt, áttört burgonyára mérjük rá az összes többi hozzávalót, és dagasszuk egynemű tésztává.
6. A kész tésztát vékony liszten nyújtsuk 3-4 mm vastagra, majd egy kiszúróval 9-10 cm átmérőjű köröket szúrjunk ki belőle.
7. A körök közepébe nyomjunk kemény lekvárt. (Minél keményebb a lekvár, annál több tölteléket tudunk tenni a derelyébe.) A kör peremét pedig egy vizes ecsettel nedvesítsük be.
8. Ezután hajtsuk bele a lekvárt a tésztákba, hogy félköröket kapjunk, és alaposan nyomkodjuk össze a tészta széleit úgy, hogy a lekvár maradjon belül. Ha a lekvár a körök szélére folyik, főzés közben kijöhet belőle.
9. A kész derelyéket csendesen lobogó, enyhén sózott vízben addig főzzük, míg feljönnek a víz tetejére mind. Ez kb. 4 perc.
10. Ezután lyukacsos kanállal emeljük ki őket a vízből, majd az előkészített pirított morzsába forgassuk bele.
11. A kész derelyéket frissen-forrón, ízlés szerint kristálycukorral megszórva tálaljuk. 





2013. február 10., vasárnap

Bolognai lencse

Bolognai lencse:
Hozzávalók - 4 főre:
40 dkg lencse (beáztatott), 1 babérlevél, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 60 dkg darált hús, 8 evőkanál sűrített paradicsom, 2 evőkanál ketchup, só, bors, kakukkfű, rozmaring, majoránna, oregáno, bazsalikom, olaj, 1 - 1,5 dl vörösbor, 8 dkg reszelt sajt
Elkészítése: A beáztatott lencsét sós vízben a babérlevéllel együtt megfőzzük.
A felkockázott szalonnát kissé megpirítjuk az olajon, majd a felaprított hagymát megfuttatjuk rajta.
Hozzáadjuk a darált húst, és kifehéredésig pirítjuk, kb. 10 perc. Sózzuk, borsozzuk.
Belekanalazzuk a paradicsompürét és a ketchupot, majd felönjtük kb. 2 dl vízzel, hogy sűrű mártást kapjunk.
Kakukkfűvel, rozmaringgal, majoránnával, oregánóval és bazsalikommal ízlés szerint fűszerezzük.
Lassanként hozzáadjuk a vörösbort, és 10-12 percig pároljuk.
Ha elkészült, beleforgatjuk a leszűrt lencsét, majd tálalás előtt, beletesszük egy jénaiba, megszórjuk reszelt sajttal és pár perc alatt sütőben ráolvasztjuk.




2013. február 9., szombat

Rakott palacsinta


Rakott Palacsinta:
Hozzávalók:
20 dkg liszt, 2 tojás, 1,5 dl ásványvíz, 3 dl tej, csipet só, 2 ek olaj, 1-2 cs vaníliás cukor, egy késhegynyi szódabikarbóna
Töltelék:
baracklekvár és kakaópor (de lehet cukros dióval, cukros mákkal, fahéj, krémtúróval, mogyoró krémmel tölteni vagy ami éppen kéznél van)
Tetejére: 4 db tojás fehérje, kevés porcukor
Elkészítés:
A tojásokat felverjük, majd belekeverjük felváltva a lisztet és a tejet, majd hozzá a csipet só.
Hagyjuk fél órát pihenni, majd még egyszer alaposan elkeverjük és hozzáöntjük az ásványvizet, az olajat és a vaníliás cukrot. Sütjük.
A töltelékeket összekeverem a cukorral. A kakaót a cukorral és kevés tejjel elkeverem.
Az első lapot megkenem a folyékony (kenhető) kakaóval.
A következő lapot megkenem lekvárral. Addig folytatom, amíg a palacsinták elfogynak.
Tálalás előtt 10 - 15 percre beteszem a sütőbe, hogy a palacsinta átmelegedjen.
Majd kiveszem a sütőből és rákenem a tojásfehérjéből és porcukorból felvert habot. Ezután visszateszem a sütőbe, és csak addig sütőm, amíg a hab kissé megpirul.
Lehet hozzá tejszínhabot, vagy csoki öntetet adni.
Tanácsok:
Ez kb. 12-14 db palacsintához elég. Ha dupla adagot szeretnél, a tojáson kívül mindent duplázz meg! 


 

Húsleves

Húsleves:
Hozzávalók: 40 dkg sertés hús (lehet használni más húst is), 4-5 db burgonya, 2 db répa, 2 db paradicsom, só, bors, ételízesítő, 1 db zöldség leves kocka, 2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, olaj, majoránna, friss petrezselyem
A galuskához: 1 db tojás, 2 púpos evőkanál liszt, 0,5 teáskanál só
Elkészítése: Minden hozzávalót alaposan megmosunk, megtisztítunk. 
Egy kis olajon megdinsztelek egy fej apróra vágott vöröshagymát, közben sózom, borsozom. 
Majd apróra vágom a húst és rádobom a hagymára és kifehéredésig pirítjuk. Majd felöntjük annyi hideg vízzel, hogy jócskán (4-5 ujjnyira) ellepje. Beledobom a másik vöröshagymát amit nem vágok fel teljesen finomra, a fokhagymákat felvágva, a zöldség leves kockát, egy kis ételízesítőt, és majoránnát. Fedő nélkül, lassú forralással, gyöngyöztetve fél óráig főzzük. Ezután beletesszük a karikára vágott sárgarépákat és az kockára vágott burgonyákat. További lassú gyöngyöztető forralással, fedő nélkül az egészet puhára főzzük. Amikor meg puhultak a zöldségek is, bele teszünk egy kis petrezselymet, a paradicsomokat apróra vágva és utána fűszerezzük ha szükséges és pótoljuk az elpárolgót vizet.
Elkészítjük a galuskát: a tojást összekeverjük a liszttel és pici sóval. Közepes lágyságú massza legyen, amit nem szabad nagyon kidolgozni. Beleszaggatjuk a levesbe egy kis kanál segítségével vagy galuskaszaggatóval.
Amikor a galuskák feljöttek a leves tetejére akkor van kész a leves. 



2013. február 7., csütörtök

Habos - meggyes sütemény


Habos - meggyes sütemény:
Hozzávalók 6 főre:
A tésztához:
5 tojássárgája, 15 dkg sütőmargarin, 8 evőkanál cukor, 1 kis doboz tejföl (175 g), 1 citrom reszelt héja, 1/2 (fél) citrom leve, liszt, 1/2 csomag sütőpor, 1 - 1,5 üveg meggybefőtt (vagy kb. 50 dkg friss vagy fagyasztott) ízlés szerint
A habhoz: 5 tojásfehérje (ha van kimaradt fehérje más ételből, azt is hozzátehetjük), 8 evőkanál cukor, fél citrom leve
Elkészítés:
  1. A meggyet kimagozzuk, becukrozzuk, lecsöpögtetjük. Ha befőtt meggyből készül, azt is lecsepegtetjük.
  2. A tojások sárgáját a cukorral és a margarinnal gépi habverővel habosra keverjük. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, tejfölt, citromlét, s annyi lisztet, hogy galuska sűrűségű tésztát kapjunk. Végül belekeverjük a sütőport.
  3. A sütőt előmelegítjük.
  4. A tésztát kikent, lisztezett tepsibe terítjük. Nem kell megijedni, vékony tésztánk lesz.
  5. A tésztába belenyomkodjuk a lecsepegtetett meggyet, majd az előmelegített sütőbe toljuk. Kb. 20-25  perc alatt megsütöm.
  6. Míg sül a tészta, a tojásfehérjéket egy olyan edénybe rakom, amelyben fel tudom verni és a lábasra tudom tenni, de az alja nem lóg bele a forró vízbe. A tojásfehérjét a vízgőz fölött felverem 8 evőkanál cukorral és fél citrom levével.
  7. Mikor a sütemény megsült, a tetejére terítjük a vízgőz felett felvert keményhabot, és kb. 3 percre visszatoljuk a sütőbe, míg a  teteje aranybarna lesz.
    sütési hőfok: 180°C
    sütési mód: alul-felül sütés
    tepsi mérete: 30x23 cm 





Paradicsomos babfőzelék

Paradicsomos babfőzelék:
Hozzávalók:
2 kis doboz bab konzerv (410g + 410g = 810g), 1 doboz paradicsomlé (500g), 2 nagy fej vöröshagyma, bazsalikom, majoránna, 1 csipet ételízesítő vagy só,
3-5 gerezd fokhagyma, liszt, vaj  
Elkészítés:
A hagymákat felaprítjuk és vajon megpirítjuk. Amikor szép barna, beletesszük a babot, így főzzük egy - két percig, majd felöntjük a paradicsomlével, megfűszerezzük, és főzzük tovább.

Közben rántást készítünk:
egy kevés vajon egy kis lisztet pirítunk és csomómentesre keverjük. Majd felengedjük egy kis hideg vízzel és azzal keverjük ki.  Beízesíthetjük a rántásunkat is egy kis bazsalikommal, majoránnával és ételízesítővel. Bele öntjük a paradicsomos babba. Majd kiforraljuk az ételt.



Brokkolis tócsni



Brokkolis tócsni:
Hozzávalók:
4 személyre:
50 dkg brokkoli, 2 gerezd fokhagyma, 2 tojás, só, őrölt bors, liszt és sütéshez olaj  
Elkészítés: A rózsáira szedett brokkolit kevés sós vízben puhára pároljuk, annyira,hogy a villa könnyen belemenjen. Leszűrjük, s villával összetörjük. Hozzáadjuk a két tojást, a szétnyomott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, s annyi lisztet teszünk bele, hogy összedolgozva, jól formálható, de tömör masszát kapjunk.
Forró olajban, evőkanállal szaggatva, kerek lapokká lapítva, mindkét oldalát ropogós pirosra sütjük.
Adhatjuk meleg előételnek, körítéssel főételnek, lehet feltét főzeléken, de tehetjük hidegtálra is, majonézzel. 

 

2013. február 6., szerda

Kókuszkocka



Kókuszkocka:
Hozzávalók a tésztához:
40 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 10 dkg margarin, 20 dkg kristálycukor, 2 cs. vaníliás cukor,
2 db tojás, 3 ek olvasztott méz, 2 dl tej
A margarint keverjük ki a cukorral, a vaníliás cukorral, az egész tojásokkal, és az olvasztott mézzel. Ezután keverjük hozzá a tejet, majd szitáljuk hozzá a sütőporral összekevert lisztet.
Egy 22x32 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd öntsük bele a masszát.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 35-40 percig. A sütőből kivéve hagyjuk a tepsiben pár percig, majd rácsra helyezve, hűtsük ki egészen.
Amikor a tészta teljesen kihűlt, vágjuk fel ízlés szerint, majd forgassuk bele a kakaós mázba és a kókuszreszelékbe.
Kakaós máz hozzávalói:
10 dkg cukor és 10 dkg porcukor (de ha csak sima kristálycukor van otthon az is jó),
20 dkg margarin, 3 ek kakaó, 1 db rumaroma, 1 dl tej
A beleforgatáshoz 1,5 cs kókuszreszelék.
A margarint olvasszuk fel, majd keverjük hozzá a porcukrot, a kakaót és a tejet. Tegyük vissza a tűzre és pár perc alatt kevergetve forraljuk ki. Ezután vegyük le a tűzről, majd keverjük hozzá a rumaromát. (v. ízlés szerint rumot)
A teljesen kihűlt tésztát ízlés szerint szeleteljük fel, majd egyesével  mártogassuk bele a kakaós-rumos masszába. Ezután forgassuk bele a kókuszreszelékbe, majd hagyjuk 1-2 órát állni, hogy az ízek jól összeérjenek.
A mézes tésztának köszönhetően nem szárad ki, így már pár nappal a fogyasztás előtt megsüthetjük, majd száraz, hűvös helyen tároljuk.


Lepcsánk


Lepcsánka – tocsni recept:
Hozzávalók 3 főre:
50-60 dkg krumpli, 3 tojás, 2 evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyemzöld,
1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál majoránna, só, bors, 4 evőkanál olaj

Elkészítés:

  1. A meghámozott nyers krumplit nagy lyukú (káposzta)reszelőn lereszeljük, hogy hosszú, szálkás legyen. (Nagyobb adagnál érdemes a robotgép reszelőbetétjét használni.)
  2. Ráütjük a tojásokat, a szálasra vágott hagymát, az átnyomott fokhagymát, lisztet, apróra vágott petrezselyemzöldet, majorannát. Sót, borsot ízlés szerint.
  3. Olyan masszát kapunk, amiben a krumpli dominál, nem palacsinta vagy nokedli tésztát.
Forró olajban, evőkanállal szaggatva, kerek lapokká lapítva, mindkét oldalát ropogós pirosra sütjük. 





Hortobágyi húsos palacsinta



Hortobágyi húsos palacsinta:
Hozzávalók:
1 kg darált hús (marhahús 12 - 16% -os), 4 db paradicsom, 2 db paprika, 2 fej vöröshagyma,
4 gerezd fokhagyma, 1 kis doboz konzerv gomba, 1 kis doboz tejföl, 1 kiskanál majoránna, só, bors, ételízesítő, 5 teáskanál pirospaprika (ha van otthon, egy csipetnyi paprikakrém, étolaj
Tésztához: 100 dkg liszt, 2 tojás, 8 dl tej, 2 dl szódavíz, 2 kiskanál só, 1 kiskanál cukor,
1 kiskanál szódabikarbóna, olaj a sütéshez
Habaráshoz: tejföl, liszt és egy kis ételízesítő
Elkészítése: Az apróra vágott hagymát az olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, adunk hozzá egy kis kanál majoránnát, majd hozzáadjuk az apróra vágott gombát, paprikát és a paradicsomot.
Ha a paradicsom már jól kifőtte a levét hozzáadjuk a darált húst. Főzzük, amíg a hús ki nem fehéredik. Amikor kifehéredet a hús sózzuk, borsozzuk, tehetünk még bele egy kis majoránnát, pirospaprikát és pirospaprikakrémet. Jól elkeverjük és hagyjuk még főni.
Tészta: Közben elkészítjük a palacsinta tésztát. Egy tálba bele törünk két egész tojást, cukrozzuk, sózzuk, szódabikarbónátott (a tészta könnyítésére teszünk bele) teszünk bele és elkeverjük. Öntök hozzá lisztet majd apránként tejet és addig adagolom felváltva a lisztet és a tejet míg megfelelő sűrűségű tésztát kapok. És egy kis szódavizet is öntök hozzá. Az átlagos édes palacsintáknál kicsit vastagabban kisütjük.
Majd megnézzük a husinkat ha kell fűszerezzük még sóval, borssal, pirospaprikával, pirospaprikakrémmel és ételízesítővel. Kóstolás után egy kisebb szűrővel leszűrjük a hús levét, a húst félretesszük.
Habarás: Tejfölös-lisztes habarást készítünk, csomómentesre keverjük, teszünk bele egy kis ételízesítőt. Majd a hőkiegyenlítés véget merünk ki a meleg hús levéből amit leszűrtünk és besűrítjük a szószt, folyamatos kevergetés mellet míg újra fel nem forr.
A húsban is elkeverünk 1-2 kiskanál tejfölt, így sokkal krémesebb lesz.
Végül betöltjük a palacsintákat a hússal, belerakosgatjuk egymás mellé egy jénaiba, leöntjük a szósszal, teszünk a tetejére eloszlatva tejfölt és 180 fokos előmelegített sütőbe tesszük. Fél óra sütés után lehet fogyasztani. 


2013. február 5., kedd

Aranygaluska

Aranygaluska:
A tésztához: 25 dkg liszt, 2 evőkanál porcukor, 2 evőkanál vaj (2,5dkg)
2 dkg élesztő (egy kocka kisebb fele), csipet só, 1 egész tojás, 2 dl tej, 1 citrom reszelt héja
A szóráshoz, kenéshez: 10 dkg darált dió, 5 dkg (kb. 3 evőkanál) kristálycukor, citrom reszelt héja, 10 dkg olvasztott vaj
A vaníliasodóhoz: 8 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor + vanília esszencia vagy egy rúd vanília belseje, 6 tojás sárgája, 2 evőkanál cukor, 6 evőkanál liszt, kevés rum
Elkészítés: A hozzávalókat jó előre vegyük elő, hogy szobahőmérsékletűek legyenek.
A lisztet mérjük ki egy nagy tálba, majd sózzuk meg. Üssünk rá egy tojást, dobjuk rá a puha vajat, adjuk hozzá a langyos tejet, a porcukrot, reszeljük rá a citrom héját, morzsoljuk rá az élesztőt. Keverjük össze a tésztát kézzel vagy a robotgép dagasztó fejével.

A tésztát hagyjuk 30 percet pihenni meleg helyen. 
Míg kel a tésztánk, vékonyan vajazzunk, lisztezzünk ki egy tortaformát, vagy kerek jénait. Keverjük össze egy tálban a szóráshoz előkészített darált diót a kristálycukorral, citromhéjjal. A maradék vajat olvasszuk meg. A megkelt tésztát nyújtsuk lisztezett deszkán 2 cm vastagra és pohárral vagy pogácsaszaggatóval szaggassuk ki, maradék nélkül. Ha ragad, lisztezzünk.

A kiszaggatott galuskákat tegyük a ki vajazott, lisztezett sütőformába szorosan és egy ecset segítségével kenjük meg olvasztott vajjal és szórjuk meg a cukros dióval. Újabb réteg tészta következik, majd újra vaj és cukros dió. Ha mindent felhasználtunk, a tetejét is meglocsoljuk, megszórjuk, és újabb 30 percen át kelesztjük.
Míg kel az aranygaluska, elkészítjük a vaníliasodót. A cukrot és a lisztet egy tálba tesszük, alaposan elkeverjük. 
Hozzáadunk 1 deci tejet, valamint a tojások sárgáját. Ezzel csomómentesre keverjük.  
A maradék tejet feltesszük főni, melybe egy vaníliarúd belsejét kikapartuk vagy vaníliás cukorral + vanília esszenciával ízesítettük. Majd ha felforrt, vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a tojássárgás alaphoz öntjük. 
Keverjük egyneművé, öntsük vissza a tejes lábosba, és kis lángon besűrítjük, míg ízében elmúlik a lisztes érzet. Végül adjuk hozzá a rumot is. FIGYELEM! Ha a sodó valamilyen okból becsomósodna, csak turmixoljuk össze, és már jó is. 
A megkelt aranygaluskát 170 C-os (gázon hármas fokozat) előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.  
Kihűlés után meleg vaníliasodóval leöntve tálaljuk.
Kelt tészta - édesség