2013. november 11., hétfő

Sajtkrémes leves fokhagymás - petrezselymes kenyérkockákkal



Sajtkrémes leves fokhagymás - petrezselymes kenyérkockákkal:
Hozzávalók 4 főre:
5 dkg vaj, 5 dkg liszt, 4 gerezd fokhagyma,
1 csokor petrezselyemzöld (ha nincs otthon csak szárított az is jó), 4 dl tej, 3 dl tejszín,
csipet só, csipet fehérbors, csipet gyömbér, ízlés szerint ételízesítő, 10 dkg tömlős sajt,
1 csomag fokhagymás – petrezselymes kenyérkocka
Elkészítése: A vajból és a lisztből világos rántást készítünk. Hozzáadjuk a reszelt fokhagymát és a finomra vágott petrezselyemzöldet. Tejjel elkeverjük a tejszínt, és ezzel felengedjük a rántást. Fél liter vizet hozzáadva, lassú tűzön felforraljuk. Sóval, fehérborssal, ételízesítővel és őrölt gyömbérrel ízesítjük. A tömlős sajtot lassú forrásnál, állandó keverés mellett a leveshez adjuk, majd készre forraljuk.
A levest fokhagymás – petrezselymes kenyérkockákkal tálaljuk. 


2013. november 10., vasárnap

Csirke krémleves


Csirke krémleves:
Hozzávalók 4 főre:
10 dkg vaj, csipet gyömbér, 40 dkg csirkemell filé, csipet só, ízlés szerint ételízesítő,
2 db sárgarépa, 1 db fehérrépa, 10 dkg gomba, 1 db vöröshagyma, 20 dkg zöldborsó, 

1 csokor petrezselyemzöld, 3 dl tejszín
Elkészítése: A vajat felforrósítjuk. A csirkemellet megmossuk, vékony csíkokra vágjuk. Sóval, őrölt gyömbérrel fűszerezzük, majd a forró vajon megpirítjuk. Ha megpirult, a csirkemell felét kiszedjük, és félretesszük.
A sárgarépát, a fehérrépát és a gombát megtisztítjuk, és vékony csíkokra vágjuk. A zöldségek felét sós vízben megfőzzük, és tálalásig a félretett hús mellé tesszük. A zöldségek másik felét a szeletelt vöröshagymával, petrezselyemzölddel és a borsóval együtt a csirkéhez adjuk, majd pár percig összepirítjuk. A megfőtt zöldségek levével felengedjük, és tovább főzzük. Mikor a zöldség és a csirkehús puhára főtt, a tejszínt hozzáadva felforraljuk, szükség esetén utána ízesítjük.
A levest bot mixerrel krémmé keverjük (ha nincs, turmixgépbe is tehetjük), és újra felforraljuk.
A félretett csirkemell csíkokat és a zöldséget a krémlevesben tálaljuk.
Petrezselyemzölddel díszíthetjük. 




2013. november 7., csütörtök

Sonkás-kolbászos rakott padlizsán


Sonkás-kolbászos rakott padlizsán:
Hozzávalók:

1 db nagyobb padlizsán, 6 db nagy krumpli, 1 fej vöröshagyma, 2 db csípős hegyes paprika (ez elhagyható én pritamin paprikával helyettesítettem mert nem szeretem a csípős ételeket :) , 2 db nagy paradicsom,
5 dkg pizza sonka, 5 dkg parasztkolbász, 10 dkg trappista sajt, 1 dl tejföl, 1 db tojás, só, őrölt fekete bors, őrölt pirospaprika, olívaolaj
Elkészítés:
A krumplit héjában megfőzzük. Közben a padlizsánt, a paradicsomot és a kolbászt felszeleteljük, a hagymát és a paprikákat karikára, a sonkát kockára vágjuk. A hagymát és a padlizsánt egy kicsit megpirítjuk.
A krumplit megpucoljuk, egy nagy jénaiba kevés olajat öntünk, beleszeleteljük a krumpli felét. Ráterítjük a sonkát, erre jönnek a padlizsánszeletek, majd a hagyma, újabb krumpli és padlizsán. Végül beborítjuk paradicsommal, paprikával és kolbásszal. Minden réteget fűszerezünk. Nyakon öntjük a tojással elkevert tejföllel.
Tegyük be a 180 C fokra elő melegített sütőbe, hőlégkeverésesbe. 45 perc elteltével megszórhatjuk a lereszelt sajttal, s tovább sütjük, 5 perc után átkapcsolunk grill fokozatra, és aranybarnára sütjük. 






2013. október 29., kedd

Diós - kávés pite



Diós – kávés pite:
Hozzávalók 4 főre:
A tésztához:
15 dkg vaj, 25 dkg liszt, 1 db tojássárgája, 2 evőkanál tejföl, 
1 késhegynyi só, 1 kávéskanál sütőpor
A töltelékhez: 5 db tojásfehérje, 20 dkg cukor, 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor,
1 csomag vaníliás cukor, 5 evőkanál kávé, 15 dkg darált dió
Elkészítése: A hozzávalókat összegyúrjuk, és a tésztát kétfelé osztjuk.
A töltelékhez valókat összekeverjük.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk.
Az egyik tésztát kisodorjuk, zsírozott, lisztezett tepsibe tesszük, ráöntjük a tölteléket, és rátesszük a másik kisodort tésztát is.
Villával megszurkáljuk, majd előmelegített sütőben megsütjük.
Porcukorral meghintjük, és szeleteljük.
sütési hőfok: 200°C, sütési idő 40 perc
sütési mód: alul-felül sütés
(http://www.nosalty.hu/recept/dios-kaves-pite





2013. október 22., kedd

Bolognai spagetti


Bolognai spagetti:
Hozzávalók 4 adagra:
A szószhoz:
4 evőkanál olívaolaj (az étolaj is jó), 1 nagy fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 50 ml víz, 3 csipet só, őrölt fekete bors, 1 púpozott teáskanál oregánó,
1 púpozott teáskanál bazsalikom, 50 dkg sertés darált hús, 20 dkg sűrített paradicsom,
1 kis konzerv gomba, 2 szál répa
A tésztához: 2 l víz, 1 kiskanál só, 50 ml étolaj, 30 dkg száraz spagetti tészta
A tetejére: sajt
Elkészítése: A vöröshagymát megtisztítjuk, és finomra aprítjuk.
A fokhagymákat megtisztítjuk, kivesszük a közepét, összetörjük.
Olajat melegítünk, a vöröshagymát üvegesre pirítjuk, majd rátesszük az áttört fokhagymát, és rögtön fel is öntjük vízzel, hogy meg ne égjen a fokhagyma. Hozzákeverjük a darált húst, sót, borsot, és a fűszereket. A répát megtisztítjuk, meghámozzuk és apróra vágjuk a gombával együtt. És hozzá adjuk a húshoz. Készre pároljuk a húst - szükség esetén plusz vízzel, fedő alatt - kb 15-20 perc alatt. Ezután paradicsompürével összekeverjük, ha szükséges cukrozzuk. Pár perc alatt kissé összepirítjuk a paradicsommal is. Ha szükséges felönthetjük még egy kevés vízzel igény szerint mielőtt levesszük a tűzhelyről, ha kevés a szaftja. Ezzel kész is a szósz!
A tésztát enyhén sós, olajos vízben kb 10-20 perc alatt készre főzzük, majd leszűrjük, átmossuk.
A szószt a tésztával összekeverve, sajttal megszórva, friss fűszerekkel dekorálva tálaljuk.
VAGY egy jénai tálba rétegelve bele tesszük és össze sütjük. Tészta, hús, tészta, tejfölt és sajt ilyen sorrendben rakjuk a tálba és addig sütjük 180 fokon míg a sajt jól rá nem olvad.
(http://aprosef.hu/bolognai_spagetti



 







Vaníliapudingos almás-pite



Vaníliapudingos almás-pite:
Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg liszt, 12,5 dkg vaj, 12,5 dkg porcukor vagy kávédarálóval megőrölt xilit, 1 db tojás, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál vanília-kivonat, 1 citrom reszelt héja
A töltelékhez: 1,2 kg alma, 6 dl 100%-os almalé, 20 dkg cukor vagy xilit, 8 dkg főzhető vaníliás pudingpor, 1 teáskanál vanília-kivonat
Elkészítése: A tésztához a vajat összemorzsoljuk a liszttel. Hozzáadjuk a többi anyagot és alaposan összedolgozzuk. A szokásos linzertésztánál lágyabb tésztát kapunk. 30 percre hűtőszekrénybe tesszük. Ez alatt elkészítjük a tölteléket. Az almát meghámozzuk, nagyobb kockákra vágjuk és az almalében puhára pároljuk arra ügyelve, hogy azért ne essen szét a gyümölcshús. Leszűrjük úgy, hogy a levét felfogjuk. Kb. 5 dl almalé marad meg a párolás után. A pudinghoz a port és a cukrot összeforgatjuk, hozzáadjuk az almalét és a vanília-kivonatot. Csomómentesre keverjük és nagy láng fölött, folyamatosan keverve besűrítjük, nagyon sárga krém lesz belőle a végére. Félretesszük. A tésztát 20 centis pitetálba nyomkodjuk (nyújtással nem érdemes próbálkozni, mert ahhoz túl lágy a tészta, de ha valaki mégis nyújtani szeretné sütő papíron nyújtsa ki óvatosan és a sütő papírt húzzuk le a tésztáról ), amit nem kell előtte kivajazni, mert a tészta elég zsiradékot tartalmaz ahhoz, hogy ne tapadjon majd bele. Rátesszük a lecsöpögtetett almát, majd a tetejére kenjük a pudingot. 160 fokos sütőben 90 percig sütjük. Langyosan vagy hidegen tálaljuk. Adhatunk mellé tejszínhabot vagy vaníliafagylaltot is.
(http://tucsokbogar.blogspot.hu/2012/04/vaniliapudingos-almaspite.html)  


2013. október 17., csütörtök

Székelykáposzta


Székelykáposzta:
Hozzávalók 6 adagra:

A pörkölthöz: 700 g sertés apróhús, 6 evőkanál étolaj,
2 közepes fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 kg savanyú káposzta, 300 ml víz,
fél teáskanál őrölt köménymag, fél teáskanál őrölt bors, 2 teáskanál őrölt pirospaprika, só
A habaráshoz: 1 kis dobozos tejföl, 30 g liszt
Elkészítése:
A sertéshúst kockákra vágjuk, megtisztítjuk az inaktól, hártyáktól.
A hagymákat megtisztítjuk, és finomra aprítjuk, felhevített olajon üvegesre pirítjuk.
Rátesszük a kockára vágott húst, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, és párolás közben hozzáadjuk a fokhagymát, valamint az őrölt köményt is.
A pörköltet felöntjük vízzel, és fedő alatt félpuhára pároljuk – kb. 40 perc alatt.
A savanyú káposztát jó alaposan átmossuk, a pörkölthöz adjuk.
Lefedve, lassan készre pároljuk. Mikor a hús készre párolódott, utána ízesítjük sóval.
Elkészítjük a habarást. A habaráshoz a tejfölt, a lisztet habverővel simára keverjük, a pörkölt levéből egy merőkanállal hozzákeverünk a tejfölhöz – hőkiegyenlítés céljából. Ha ez kész, folyamatos keverés mellett, vékony sugárban adjuk a habarást a húshoz. Ezután folyamatos kevergetés mellett, még egyszer felfőzzük az ételt.
Tálaláskor ügyeljünk, hogy a káposzta és a hús arányosan legyen elosztva, majd tejföllel és fűszerpaprikával díszítve tálaljuk.
(http://aprosef.hu/szekelykaposzta_recept




2013. október 16., szerda

Fonott kalács



Fonott kalács:
Hozzávalók 1 db kb. 500 g-os kalácshoz:
340 g liszt, 34 g porcukor, 34 g vaj,
34 g tojás sárgája (kb. 2 kisebb tojásé), 20 g élesztő, 4 g só, 165 ml langyos tej, 1 vaníliarúd kikapart belseje, ½ citrom reszelt héja, ½ narancs héja, 1 egész tojás a kalács lekenéséhez
Elkészítése: Kiveszem a kenyérsütő tartályát, beleteszem a langyos tejet, a tojás sárgáját, a vajat, a porcukrot, sót, vanília rúd kikapart belsejét, citrom héját, narancs héját, a lisztet és az élesztőt. Majd beállítom a kelesztő és a dagasztó programot a kenyérsütő gépen. Rugalmas lágy tésztát kapunk.
A tésztát felosztom 6 egyenlő részre. Kisodrom a szálakat. Középről kifelé haladok. A végeit picit kihegyezem. A kalács 6 szálból áll. Igyekezzünk egyforma szálakat nyújtani. Egy picit meg lisztezem. Ha van egy kis lisztezettsége akkor a szálak tudnak egymás között mozogni kelésközben. Összecsípem a végeiket, egybecsípem és magam felé fordítom. Szét húzom két irányba, 3-mat jobbra és 3-mat balra. A szálak nem ragadnak, a kezemet keresztbe teszem megfogom a két szélsőt, felemelem, megtekerem, amelyiket leteszem azt belűre teszem és azzal a kezemmel mindjárt megfogom a külsőt. Megint megtekerem, most a másikat teszem belűre és megfogom a külsőt. És így ismételgetem, nem szabad túl szorosra fonni a szálat mert akkor szét reped kelésközben. Ha túl lazák a fonatok akkor pedig nem lesz tartása. Ezt a mozdulatsort ismételgetve fonom a kalácsot. Időben le kell zárni, ne feszigessük a szálakat. Letapasztom, össze fogom az egészet és egy picit megsodrom. A kalácsok felületét egész tojással lekenem egy ecsettel, gyors, határozott mozdulatokkal. Majd beteszem a sütőbe 35 fokra előmelegített sütőben 20 percre keleszteni. Utána kiveszem, megvárom, hogy a tojás rászáradjon. Akkor lekenem még egyszer, megint meg várom, hogy megszáradjon rajta a tojás. És akkor teszem be sülni 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Légkeveréses sütőben.







Gomba-borsó-tojás pörkölt



Gomba-borsó-tojás pörkölt:
Hozzávalók 4 főre:
A pörkölthöz:
1 nagy fej vöröshagyma, 1 dl étolaj, 280 g csiperke vagy sampion gomba,
2 marék zöldborsó, 6 db tojás, ízlés szerint só, 1 csapott kávéskanál őrölt fehér bors,
1 csapott kávéskanál őrölt fekete bors, 1 púpos evőkanál őrölt pirospaprika, ételízesítő
1 kis doboz tejföl (20%-os)
A tésztához: 500 g tészta – szarvacska (szárazon), 1 evőkanál só, víz, egy kis olaj
Elkészítése: A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk és 4 felé vágjuk. A tésztát forrásban lévő sós, olajos vízben puhára főzzük, leszűrjük, félre tesszük.
A hagymát megpucoljuk, majd apró kockákra vágjuk és kevés olajon üvegesre pároljuk.
Ízesítjük sóval, borssal, ételízesítővel, hozzáadjuk a gombát és még egy keveset kevergetve pirítunk rajta.
Beletesszük a zöldborsót is (fagyasztott is jó, rögtön mehet bele), keverünk rajta még egyet-kettőt, majd pirospaprikával színezzük, persze félrehúzzuk a tűzről eközben.
Elkeverjük, felöntjük annyi vízzel, ami ellepi, vagy kicsivel többel. És puhára főzzük.
Mikor a gomba és a borsó puha (rövid idő alatt kész van) belekeverjük a tejfölt, de nem csak úgy "ímmel-ámmal”. Először a tejfölt egy tányérban elkeverjük, keverünk hozzá a pörköltszaftból, a pörköltet lehúzzuk a tűzről, beleöntjük a keveréket, elkeverjük, majd visszatesszük a tűzre és felforraljuk. A főtt tojást hozzákeverjük, forralunk rajta még egyet, megkóstoljuk, ha szükséges fűszerezzük még és kész. Főtt tésztával és kovászos uborkával kínáljuk.
(http://aprosef.hu/gomba_borso_tojas_porkolt_recept




Rumos meggyleves



Rumos meggyleves:
Hozzávalók 4 főre:
1 üveg meggybefőtt, 1 db egész fahéj vagy ízlés szerint 2 kiskanál őrölt fahéj, 5 – 6 db szegfűszeg vagy 3 kiskanál őrölt szegfűszeg, 3 dl főzőtejszín,
2 evőkanál finomliszt, 1 kiskanál rumaroma, 1 csomag vaníliás cukor
Díszítés: 1 flakon tejszínhab
Elkészítése: Kb.30 perc
A meggybefőttet leszűrjük, a levét felforraljuk, fahéjjal, szegfűszeggel és vaníliás cukorral ízesítjük.
Pár perc forralás után eltávolítjuk az egész fűszerdarabokat, majd fél liter vízzel elkevert tejszínes, lisztes habarással behabarjuk.
A meggyet és a rumaromát hozzáadjuk a forró leveshez és lehűtjük.
Tejszínhabbal tálaljuk. 


2013. október 6., vasárnap

Dán húsgombócleves



Dán húsgombócleves:
Hozzávalók 4 főre:
50 dkg sertés vagy marha darált hús, 20 dkg gomba,
1 fej fokhagyma, csipet só, csipet bors, csipet kakukkfű, 2 db tojás, 10 dkg liszt,
4 db sárgarépa, 10 dkg zeller, ½ db póréhagyma, 4 db burgonya, 
1 csokor petrezselyemzöld, ízlés szerint ételízesítő
Elkészítése: A sertéshúst a gombával és a fokhagymával együtt háromszor átdaráljuk, hogy pépes legyen. (Turmix gépben is pépesre darálhatjuk.)
Sóval, borssal, kakukkfűvel fűszerezzük, hozzákeverjük a tojást és legvégül a lisztet. Apró húsgolyókat formázunk belőle.
1,5 liter vizet felforralunk. Mikor felforr, beletesszük a húsgolyókat. A keletkező habot leszedjük. A vizet pótoljuk.
A sárgarépát, zellert, póréhagymát és a burgonyát megtisztítjuk és apró szeletekre vágjuk, és a leveshez adjuk. Sóval, borssal, ízlés szerint ételízesítővel ízesítjük és lassú tűzön 40 – 45 perc alatt készre főzzük. Petrezselyemzölddel tálaljuk. 


2013. szeptember 18., szerda

Szezámmagos perectésztába tekert virsli



Szezámmagos perectésztába tekert virsli:
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg kenyérliszt (BL80), 2,5 dkg élesztő, 2,7 dl langyos víz,
1 teáskanál cukor, 3 dkg vaj, 1 teáskanál só (ha a tetejét nem szórjuk meg durva szemű sóval, akkor 1,5 teáskanálnyi)
A tetejére szórásnak: natúr tengeri só
Tölteléknek: 14 db virsli
A főzéshez: 1 l víz, 1 csomag szódabikarbóna (50g-os), 2 teáskanál só
A lisztet a dagasztó tálba tesszük. Közepébe kis fészket képezünk ki. Beletesszük a cukrot. Rámorzsoljuk az élesztőt és felöntjük egy deci langyos vízzel. 15 perc alatt hagyjuk, hogy az élesztő felfusson. Ekkor hozzáadjuk a többi anyagot és jól kidagasztjuk. A tésztát meleg helyen 30 percig kelesztjük. A megkelt tésztát átgyúrjuk és 8 darabra vágjuk. A darabokból 35-40 centis hurkákat nyújtunk. Jó szorosan a virslik köré tekerjük. A munkaasztalon a tenyerünkkel "átgörgetjük", hogy a tészta jobban tapadjon egymáshoz és a virslihez is.
A vizet a sóval és a szódabikarbónával felforraljuk. A virslis tésztákat újabb kelesztés nélkül, fél percig főzzük a lobogó vízben. Egyszerre 4 darabot főzzünk.
Szűrőlapáttal kiszedjük és jól lecsepegtetjük. Én még papírral fel is itattam a felesleges vizet róluk. Sütőpapíros lemezre rakosgatjuk. Megszórjuk a sóval. Végül 210 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
(http://tucsokbogar.blogspot.hu/2013/09/ez-is-szerepelt-mar-egyszer-blogon-de.html




Paradicsomos húsgombóc



Paradicsomos húsgombóc:
Hozzávalók 8 adagra:
A húsgombóchoz:
500 g sertés darált hús, 1 kis fej vöröshagyma, 1 db tojás,
100 g rizs (száraz), só, őrölt fekete bors, őrölt pirospaprika
A gombóc főzéséhez: víz, 1 db zöldségleves kocka
A paradicsom szószhoz: 3 evőkanál étolaj, 3 evőkanál liszt, 160 g sűrített paradicsom, cukor, só, őrölt fekete bors
Elkészítése: A darált húst egy tálba tesszük, hozzá adjuk a tojást az apróra vágott kis fej hagymát, rizst, ízesítjük ízlés szerint, só, bors, pirospaprika. Majd jól összekeverjük és gombócokat formázunk belőle vizes kézzel.
Bő vízbe, amibe teszünk, 1 leveskockát feltesszük főzni. 1 órát főzzük lassú tűzön. Ez alatt puhára fő.
Ha a gombócok megfőttek, kivesszük őket egy tálra. A főzőlét felhasználjuk, ne öntsük ki.
Egy lábasba pici olajon kevés lisztet zsemleszínűre pirítunk (rántást készítünk). Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, és folyamatos keverés mellett belemerjük a levet, amibe a gombócok főttek. Ízlés szerint ízesítjük kicsi cukorral, sóval, borssal. Beletesszük a gombócokat is, és egyet forralunk még rajta.




2013. szeptember 10., kedd

Lecsós virsli tarhonyával



Lecsós virsli tarhonyával:
Hozzávalók: 25 dkg tarhonya, 3 - 4 bögre víz, 1 db leveskocka, ízlés szerint só, üveges lecsó  (vagy 6 db paradicsom és 5 db pritamin paprika), kevés olaj, 2 fej vöröshagyma, pirospaprika, 3 – 4 pár virsli
Elkészítése: A tarhonyát kevés olajon megpirítjuk, majd dupla mennyiségű (Pl. 1 bögre tarhonya, 2 bögre víz) forró vízzel (leveskockás) felengedjük, sózzuk és fedő alatt lassú tűznél megpároljuk.
Közben a lecsós alapot is „feldobjuk”. Két szép fej vöröshagymát meg pucolunk, kis kockára vágva kevés olajban megdinszteljük, lehúzzuk a tűzről, pirospaprikával megszórjuk, kevés vízzel felengedjük. Nagy lángon főzzük.
1. Ha friss zöldségeket teszünk bele, amikor a paradicsom szétfőtt, akkor adjuk hozzá a pritamin paprikát, amit előzőleg feldaraboltunk, sózzuk és készre főzzük. Közben 3 – 4 pár virsli bőrét lehúzzuk, felkarikázzuk, és a lecsóhoz adjuk. Még egy rottyantás és elkészült. Tarhonyával tálaljuk.
2. Ha üveges lecsót használunk akkor csak rá öntjük a hagymára, kicsit melegítünk rajta, a feldarabolt virslit hozzá adjuk, még egy rottyantás és elkészült. Tarhonyával összekeverve tálaljuk.
(http://receptvilag.gportal.hu/gindex.php?pg=33768775



Diókrémes (névnapi) piskóta



Diókrémes piskóta:
Hozzávalók:
Piskótához:
5 db tojás, 5 evőkanál cukor, fél citrom reszelt héja, csipet só, vanília aroma,
fél csomag sütőpor, 5 evőkanál liszt
Diókrémhez: 10 dkg margarin, 5 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg darált dió,
1 evőkanál rum
Elkészítése:
1. Az 5 tojássárgáját, 5 evőkanál cukorral, fél citrom reszelt héjával és egy kis vanília aromával habosra keverem.
2. Az 5 tojásfehérjét kemény habbá verem, majd adok hozzá egy csipet sót.
3. Az 5 kanál lisztet összekeverem fél csomag sütőporral.
Az 1 + 2 + 3 –as keveréket összedolgozom. Egy formát ki vajazok és ki lisztezek, bele öntöm a masszát és 25 – 30 perc alatt 160°C-on meg sütöm. (Nekem légkeveréses sütőm van. Ha más milyen sütőben sütitek akkor magasabb hőfokon kell sütni!) Tilos ki nyitni sütés közben a sütő ajtaját.  
A kihűlt piskótát hosszában kettévágjuk (bár ez függ a forma alakjától is), és megkenjük a krémmel. A tetejét mindenki ízlése szerint díszítse. 



2013. szeptember 7., szombat

Diós diókrémes szelet



Diós diókrémes szelet:
Előkészület:
20 perc, Sütés: 25 perc
Hozzávalók 5 főre:
A tésztához:
10 dkg margarin, 1 bögre cukor, 15 dkg darált dió, 2 db tojás, 1 bögre liszt,
3 dl tej, 1 csomag sütőpor, 1 kávéskanál fahéj, csipet só
A krémhez: 20 dkg margarin, 10 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 15 dkg darált dió,
2 evőkanál rum
A tetejére: 10 dkg csokoládé
Elkészítése:
A puha margarint először magában, majd a cukorral keverjük habosra. Majd beledolgozzuk a tojásokat és a többi hozzávalót is.
Egy kb. 20x30 cm-es tepsit kikenünk, lisztezünk, és megtöltjük a masszával. Előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük. Tűpróba!
Ha készen lett, megvárjuk, még kihűl, ezalatt elkészítjük a krémet.
A diókrémhez a puha margarint a kétféle cukorral kikeverjük. Akkor jó, ha a cukor felolvadt benne. Ezután kerül bele a dió és a rum.
A kihűlt piskótát hosszában kettévágjuk, és megkenjük a krémmel. Csokimázzal leöntjük a tetejét.
sütési hőfok: 165°C
sütési mód: hőlégkeveréses




2013. szeptember 6., péntek

Gombás tejfölös sertésragu dödöllével



Gombás tejfölös sertésragu:
Hozzávalók 4 személyre:
0,5 kg sertéscomb, 2 fej vöröshagyma, 1 nagy doboz tejföl,
1 kiskanál só, 1 kiskanál őrölt bors, 1 kiskanál petrezselyem,
2 evőkanál morzsolt majoranna, ízlés szerint ételízesítő, 2 kis konzerv gomba, egy kis olaj
Elkészítése: A hagymát felkockázzuk és egy kevés olajon üvegesre pirítjuk. 
A sertéscombot felszeleteljük, majd kis kockára vágjuk és hozzáadjuk az üvegesre pirított hagymához. Addig pirítjuk, amíg a hús kifehéredik. Apróra vágjuk a gombát és a húshoz adjuk a sóval, a borssal, a petrezselyemmel és a majorannából 1 evőkanálnyit. Összekeverjük, és felöntjük a gomba levével ha van neki. Ha nincs felöntjük vízzel úgy, hogy bőven ellepje a húst. Nagyjából egy órán át főzzük, az elfőtt vizet rendszeresen pótoljuk.
Amikor a hús megpuhult, hagyjuk elfőni a vizet úgy, hogy besűrűsödjön a szaft.
Ezután belekeverjük a tejfölt. Hozzáadjuk a másik evőkanál morzsolt majorannát. Még 10 percig együtt főzzük.
Tálalhatjuk dödölével vagy főtt tésztával – például pennével – és citromkarikával.   
(http://www.youtube.com/watch?v=CNI0r-0oDlE


Dödölle:
Hozzávalók:
8 db krumpli, kb. 30 dkg liszt, só, bors, vöröshagyma
Elkészítése: A krumplit meghámozom, megmosom és felkarikázom. Felteszem főni annyi vízben, hogy éppen ellepje és megsózom egy kicsit.
Közben megpirítjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát.
Mikor a burgonya megfőtt, vízzel együtt összetörjük. Tűzről nem vesszük le. Teszünk bele még egy kevés sót, borsot és annyi lisztet teszünk hozzá, hogy a massza kemény legyen.
A burgonya masszából olajos kanállal szaggatjuk bele az előre megpirított hagymába. És a serpenyőben együtt megpirítjuk.
Főétellel lehet tálalni pl. különböző ragukkal, tokányokkal. 
(http://www.nosalty.hu/recept/tal-dodolle)
(http://www.youtube.com/watch?v=DHVNoN8pKpE