2017. június 23., péntek

Francia kenyér - French bread


Francia kenyér:
Hozzávalók két veknihez:

1 kg liszt,
500 ml tej,
100 ml víz,
50 g vaj vagy margarin,
50 g élesztő,
2 teáskanál só,
kenéshez 1 tojás
Elkészítése:
Aprózd bele az élesztőt az 1 dl meleg vízbe, és keverd el alaposan.
Olvaszd fel a vajat/margarint.
Ameddig a olvasztasz, mérd ki a lisztet, add hozzá a sót, és kavard fel kicsit, hogy meglazuljon. Közepébe csinálj egy mélyedést.
Keverd össze az élesztős vizet, az olvasztott vajat/margarint és a hideg tejet, majd a keveréket öntsd a sós liszthez.
Egy kenőkéssel vagy robotgéppel dagaszd meg úgy nagyjából a tésztát, majd kézzel dagaszd simára. Legyen puha, de nem ragadós (mint a kalácstészta).
Egy óra kelesztés
Miután megkelt, vágd ketté a tésztát, és csináld meg a következőket mindkét féllel:
Enyhén lisztezett felületre kézzel úgyahogy kilapítod téglalap alakúra, majd hosszabbik oldala mentén felgyöngyölöd.
Rakd sütőpapírral bélelt tepsibe, majd takard le konyharuhával, és hagyd 15 percig huzatmentes helyen pihenni.
Melegítsd elő a sütőt: 180 fokra hőlégkeverésen vagy 200 fokra alsó-felső sütésen. Rakj be alulra egy vízzel teli hőálló edényt, hogy gőzben süljön a kenyér.
Irdald be a veknik tetejét, és kend le tojással. Süsd 45-50 percig. Érdemes sülés után rácson hűlni hagyni legalább fél órát szegés előtt.

French bread:
Ingrediens for two loaves:

1 kg of flour,
500 ml milk,
100 ml water,
50 g butter or margarine,
50 g yeast,
2 teaspoon salt,
1 egg for smearing
Tear the yeast into little pieces and add it to the 1 dl warm water, and mix it thoroughly.
 Melt the butter/margarine.
While you are melting, measure the flour, add the salt, and stir it a bit so it becomes a bit more loose. Make a hole in the middle of the mixture.
Mix the yeasted water, the melted butter/margarine and the cold milk, and add this mixture to the flour.
 With a butter knife or a blender, knead the dough just so it gets together, then with your hands, knead it thoroughly to be smooth and silky, but not sticky.
Let it rise for an hour.
After it has risen, cut it in two pieces, and do the following on both:
 On a slightly floured surface, roll out the dough just with your bare hands, doesn't have to be too precise. Make it in the shape of a rectangle, then roll it up grabbing it's longer side.
 Put a baking sheet into a baking pan, then put the loaves into it, cover it with a kitchen towel, and let it rest for 15 minutes.
Preheat the oven: 180 grades for heat convection mode or 200 grades in top-bottom. Put a heatproof bowl in the bottom full of water, so you bake the bread in steam.
Cut crests into the top of the loaves and smear it with the egg. Bake it for 45-50 minutes. After baking, it's recommended to let it cool for half an hour on a grid tray before cutting.

A receptet Roland A.-tól kaptam :)



 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése