2017. június 20., kedd
Bögrés mézeskalács – rögtön puha, rögtön süthető
Bögrés mézeskalács – rögtön puha, rögtön süthető:
Hozzávalók:
A mérce 2,5 dl-es bögre: 8 bögre liszt vagy 1 kg,
másfél bögre porcukor – 30 dkg,
3 teáskanál szódabikarbóna,
1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék (vagy fahéj és szegfűszeg keveréke fele – fele arányban),
30 dkg margarin vagy vaj,
1 bögre méz – 2,5 dl,
3 db tojás
Elkészítése:
1. A lisztet, a porcukrot, a fűszert és a szódabikarbónát egy nagy tálban összekeverjük.
2. Ezután hozzáadjuk az enyhén megolvasztott margarint. Nálam ez úgy nézett ki, hogy mikróban egy picit megpörgettem a a felkockázott margarint, és kivettem, mikor éppen hogy elkezdett megolvadni. A méz és a tojások szintúgy mehetnek a tetejére.
3. Ekkor fogunk egy villát, és az egészet átkavarjuk. Én addig kevertem, míg úgy nagyjából összekeveredett a liszt a ragacsos anyagokkal. Ez egy percemet vette igénybe legfeljebb
4. Ekkor kézzel egynemű tésztává gyúrtam, majd három egyenlő részre osztottam.
5. Ezután az első adag tésztát jól lisztezett deszkán kinyújtottam kb. egy centi vastagra (lehet kevesebb is, de így olyan pufik lesznek), majd tetszőleges formákat szaggatunk süteménykiszúróval a tésztából.
6. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, és 180 fokra előmelegített sütőben (alul-felül sütés), pontosan tíz percig sütjük őket. Tíz perc, semmiképpen sem több! Ne kapjon színt az alja semmiképp, inkább még a tíz perc előtt vegyük ki próbára, még nyersnek tűnik, mikor kivesszük, de nem az, egy-két perc, és megszilárdul.
Fele adagot csináltam és beraktam a hűtőbe egy kicsit a tésztát, hogy megdermedjen. Mert ragadt nagyon a kezemhez. Az én sütőmnél 150 fokon és kb. 7 percig sütöttem. Tűpróbával ellenőriztem mielőtt kivettem.
Fűszeres mézeskalács:
Lehet módosítanod kell egy kicsit. 40 dkg liszt, 25 dkg vaj (margarin), 10 vagy 15 dkg porcukor, 1 teáskanál fahéj és 1 teáskanál sütőpor. A számok nem biztosak, de nagyjából ez volt az arány.
http://rupanerkonyha.cafeblog.hu/2014/11/17/bogres-mezeskalacs-rogton-puha-rogton-sutheto/
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése