2017. június 20., kedd

Kelt kakaóscsiga


Kelt kakaóscsiga:
Hozzávalók:
A tésztához:

50 dkg liszt,
csipet só,
1 evőkanál tejpor (elhagyható),
3 evőkanál cukor,
1 egész tojás,
1 tojás sárgája,
kb. 2,5 dl tej,
2 dkg élesztő,
8 dkg olvasztott vaj
A töltelékhez:
5 dkg vaj,
cukrozatlan kakaópor,
porcukor
Elkészítése:
Az olvasztott vaj kivételével mindent a kenyérsütőgép üstjébe készítek és elindítom a dagasztást. Kb. 10 perc után kis adagokban öntöm hozzá az olvasztott vajat, tovább dagasztom a kalácstésztát. Ezután vagy a kikapcsolt gépben vagy kelesztőtálban kelesztem duplájára. Lisztezett deszkára borítom és kb. 3 mm vastag téglalapra nyújtom.

Felolvasztom a vajat és egy ecsettel elkenem a kinyújtott tésztán. Egy szűrőn keresztül meghintem kakaóporral, jó bőven, hogy a tésztát teljesen eltakarja sehol ne látszódjon át. A kakaós rétegre porcukros réteget teszek, azt sem sajnálom Szintén szitán keresztül szórom rá, annyit, hogy eltakarja a kakaóport. 
Ezután a hosszabb oldalától kezdve feltekerem, mint a beiglit. Két ujjnyi vastag szeletekre vágom. Két féle módon lehet sütni. Vagy egy magasabb falú tepsibe sorakoztatom őket szorosan, ekkor a tészta felfelé fog kelni, magasabb, puhább csiga lesz. Vagy egy nagyobb sütőlemezre viszonylag egymástól távolabb teszem őket (mint most én), így a csigák oldalra terülnek. Mindkét esetben hagyom a tepsin még 30 percig kelni.
Ezalatt előmelegítem a sütőt 180 fokra és kb. 20 perc alatt készre sütöm a csigákat. Egy csésze tejet felforrósítok egy tasak vaníliás cukorral. A kisült csigákat azonnal, még forrón megöntözöm a vaníliás tejjel.  Ettől lesznek puhák, szaftosak.

http://www.limarapeksege.hu/2010/07/kelt-kakaoscsiga.html




 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése