2017. június 20., kedd

Születésnapi zsemle

 
Születésnapi zsemle:
50 g élesztőt feloldjuk 4 csésze meleg vízben. Adjunk hozzá egy kevés sót, 1 csésze olívaolajat, egy marék zabpelyhet, lenmagot, szezámmagot és napraforgómagot. Adjunk hozzá 1 evőkanál mézet. Szóval van körülbelül 1/3 teljes kiőrlésű lisztet és 2/3 búzalisztet és összegyúrjuk a tésztát úgy, hogy kemény és lágy, kelesztjük legalább 1 órát, 16 db zsemlét formázzunk és hagyjuk még 20 percig kelni. Aztán egy felvert tojással lekenjük és megszórjuk szezámmaggal. Előmelegített sütőbe tesszük 200 fokon körülbelül 12 percig.

30 – 36 db zsemle ½ liter vízzel, 100 g élesztő, 100 g porcukor, 200 g zsír, 5 g só, 2 db tojás, 1250 g liszt.

Fødselsdags boller:
50 g g gær opløses i 4 dl lunken vand. Tilsæt lidt salt, ca 1 dl olivenolie, en håndfuld havregryn, hørfrø, sesamfrø og solsikkekerner. Tilsæt yderligere 1 ske honning. Så skal der ca 1/3 grahamsmel og 2/3 hvedemel. Jeg ælter dejen sammen så den er fast og blød, lader den hæve i minimum 1 time, former 16 boller og lader dem efterhæve i 20 minutter. Så kan du pensle med et sammenpisket æg og drysse sesamfrø over eller bare sætte dem i ovnen på 200 grader i omkring 12 minutter.

Du kan sagtens undvære hørfrø, sesamfrø og solsikkekerner, det er en smagssag."

Születésnapi zsemle: 30 – 36 stk. Boller
½ l vand, 100 g gær, 100 g melis, 200g fedtstof, 5 g salt, 2 æg, 1250 g mel,


 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése