2017. június 20., kedd
Lencsefőzelék
Lencsefőzelék:
Hozzávalók:
0,5 kg lencse,
3 szál kisebb sárgarépa,
1 szál fehérrépa,
4 teáskanál ételízesítő,
2 teáskanál só,
3 – 4 gerezd fokhagyma,
3 – 5 db babérlevél,
1 evőkanál ételecet,
1 mokkáskanál fűszerpaprika,
1 késhegynyi őrölt fehér bors,
4 evőkanál liszt a rántáshoz,
füstölt hús vagy füstölt szalonna bőr,
étolaj a rántáshoz
Elkészítése:
A lencsét előző este beáztatom. Másnap a lencsét saját vízében tegyük oda főni. Adjuk hozzá a babérleveleket, a füstölt húst – vagy szalonna bőrt, a zöldségeket, ételízesítőt és a sót. Fedjük le fedővel, és főzzük addig, míg a lencse és a zöldségek is meg nem puhulnak. Ezt követően egy kisebb edényben, amiben a rántást szoktuk készíteni tegyünk étolajat és szeleteljük bele a fokhagyma gerezdeket, majd tegyük oda alacsony lángon pirítani, amikor szép szalmasárgák (fontos, hogy ne pirítsuk rögtön barnára, mert még a liszttel együtt is sülni fog, és ha megég, megkeseríti a rántást, és ezzel az egész ételt is), akkor tegyük rá a lisztet, és pirítsuk meg azt is. Vegyük le a tűzről, keverjük bele a fűszerpaprikát és az őrölt fehér borsot. Aki paprikásabban szereti, az tehet bele több paprikát is, aki nem szereti, akár ki is hagyhatja. A fehér bors helyett megfelel a fekete is, de a fehéret szeretjük, mert az kevésbé irritálja a gyomrot.
Ha a rántás kész, akkor rántsuk be vele az ételt, majd pár percig még forraljuk. Tegyük bele az egy evőkanál ecetet, keverjük el alaposan, majd zárjuk le alatta a tűzhelyet. Tálaljuk friss kenyérrel. Aki szereti, tejföllel is ízesítheti.
http://eztfaldfel.blogspot.dk/2013/09/lencsefozelek-piritott-fokhagymaval.html
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése