2017. június 20., kedd

Temesvári tarja – omlós hús zöldbabos, fűszeres raguval


Temesvári tarja – omlós hús zöldbabos, fűszeres raguval:
Hozzávalók 4 főre:

4 nagy szelet, ujjnyi vastag tarja,
20 dkg zöldbab,
1 zöldpaprika,
5 dl passzírozott paradicsomlé,
10 dkg kolozsvári szalonna,
1 tk egész kömény,
1 nagy  hagyma,
3 dl sűrű tejföl,
1 tk pirospaprika,
fél l alaplé,
2 gerezd fokhagyma,
só,
bors,
1 ek olaj,
kb. 30 dkg csavart tészta
Elkészítése:
A tarjákat kiklopfoljuk, mindkét oldalukat sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, a hússzeletek mindkét oldalára nagy lángon kérget sütünk. Félretesszük, melegen tartjuk.
A hagymát durvára, a paprikát apróra, a szalonnát kicsit nagyobb kockákra vágjuk. Az előzőleg használt serpenyőbe dobjuk a szalonnát, közepesre vesszük a lángot. Mikor a szalonna elkezdte kiengedni a zsírját, hozzáadjuk a paprikát és a hagymát is, rászórjuk a köménymagokat. Többször megkeverjük, mikor a hagyma üveges, meghintjük a paprikával, majd mehet hozzá a zöldbab is. Az alaplevet fokozatosan adagolva, fedő alatt puhára pároljuk, a végén kb. 2 dl-nyi lé maradjon rajta, ha kell, vízzel pótoljuk (ha fagyasztott, vagy konzerv a zöldbab, akkor sokkal kevesebb idő kell neki, tehát kevesebb folyadékra lesz szükség).
A zöldbab puhulása után belenyomjuk a fokhagymát, visszatesszük a hússzeleteket, felöntjük a paradicsomlével. Felforraljuk, a hús teljes puhulásáig főzzük, ha kell, itt is pótoljuk a nedvességet. Végül a tejfölt kikeverjük kevés hideg vízzel, szűrőn keresztül folyamatosan keverve a szószhoz adjuk. Beforraljuk, míg a szaft besűrűsödik. Megkóstoljuk, ha kell, még sózzuk és borsozzuk.
Főtt tésztával (vagy nokedlivel) tálaljuk.
http://atetovaltlanykonyhaja.cafeblog.hu/2016/10/22/temesvari-tarja-omlos-hus-zoldbabos-fuszeres-raguval/





 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése