2017. június 20., kedd

Marhahúsos mandulás rizottó


Marhahúsos mandulás rizottó:
Hozzávalók 5 adagra:

A rizottóhoz:
70 g vaj,
2 evőkanál olívaolaj,
1 fej vöröshagyma,
280 g darált marhahús,
320 g rizs,
2 db paradicsom,
1 liter húsleves alaplé,
100 ml víz,
25 g vaj,
vegeta,
só,
bors,
hántolt mandula – elhagyható 
A tálaláshoz:
100 g reszelt parmezán
Elkészítés:
A hántolt mandulát egy késsel durvára aprítom, teflonos serpenyőben rázogatva, 5 perc alatt megpirítom.
A paradicsomot keresztben bemetszem és forrásban lévő vízbe teszem 2 – 3 percre, utána a vízből kivéve forrón a héját könnyedén kézzel eltávolítom, majd felkockázom.
Az olívaolajat és a 70 g vajat felmelegítem, majd a felkockázott vöröshagymát és a darált marhahúst rádobom és megpirítom.
Ha elfőtte a levét a hús hozzáadom a kimért rizst is, és 2 percig, kavargatva pirítom együtt, utána hozzáadom a paradicsomokat és felöntöm a 100 ml vízzel.
Amikor a víz elfőtt róla elkezdem a levesalaplét 1 – 2 merőkanalanként hozzáadni. Közben kevergetem, és ha felszívta a ráöntött levest, adom hozzá a következő 1 – 2 merőkanálnyit. Ezt addig ismétlem, míg a rizs puhára fő, körülbelül 15 – 18 perc. Az 1 liter alaplé nálam el szokott fogyni, de ez a rizs minőségétől függően lehet picit több vagy kevesebb is.
Amikor az utolsó adag alaplevet rámertem hozzákeverem a mandulát is, és a 25 g vajat is, ettől lesz igazán krémes állagú a rizottó. Lekapcsolom alatta a tűzhelyet és 5 percet hagyom lefedve állni a kész rizottót tálalás előtt.
Melegen, reszelt parmezánnal tálalom. 
http://aprosef.hu/marhahusos_mandulas_rizotto_recept


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése