2017. június 23., péntek

Sertéscomb bakonyi módra


Sertéscomb bakonyi módra:
Hozzávalók – 4 főre:

0.5 kg sertéscomb (vagy csirkemell akkor csirkemell bakonyi módra),
0.5 kg gomba,
3 fej közepes vöröshagyma,
2 db közepes TV paprika,
3 db közepes paradicsom,
0.5 l főzőtejszín,
fűszerpaprika,
őrölt bors,
konyhasó,
1 dl étolaj,
1 mokkás kanál őrölt kömény,
1 csipet morzsolt oregánó,
2 csipet morzsolt majoranna,
2 csipet morzsolt bazsalikom
Elkészítése:
A zöldségeket alaposan mossuk meg, majd vágjuk apró kockákra a paradicsomokat és a paprikákat. Tegyük őket külön-külön egy-egy tálkába, és hagyjuk őket pihenni. :-) A hagymákat pucoljuk meg, majd vágjuk őket vékony fél karikákra először félbe, majd vékony szeletekre), és tegyük őket egy kis tálkába pihenni. A gombát vágjuk vékony szeletekre. Ahogy mi is tettük (ez esetben), lehet hozzá üveges, vagy konzerv gombát is használni. Ez esetben a levét öntsük ki, mert az nem kell bele.
A csirkemellet vágjuk kockákra, vagy csíkokra - kinek hogy tetszik -, majd egy magasabb falú serpenyőben - lehet akár lábasban is - az étolajon sózva, borsozva forgassuk addig, míg egyenletesen szép fehér lesz mindegyik. Eddigre nagy a valószínűsége, hogy a husi már engedett egy kis levet is. Ez nem baj, ez kell nekünk. A csirkemell darabokat egy lyuggatott kanállal szedjük ki egy tálba, és az utána maradt szaftban pároljuk puhára a hagymát.
Ha már kezd üveges lenni a hagyma, akkor dobjuk rá az apró kockákra vágott paprikát, és ezzel pároljuk tovább pár percig, majd dobjuk rá a paradicsomot is. Most már valószínű, hogy összefutott a nyál a szánkban a finom illatok kellemes kavalkádjától. :-) Ha már szépen levet engedett a paradicsom, akkor dobjuk rá a gombát is, majd pároljuk még egy kicsit az egészet, majd mehet bele a csirkemell is. A tetjét szórjuk meg a fűszerpaprikával, a fehér borssal, és a többi fűszerrel, majd alapos kevergetés után öntsük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi.
A továbbiakban kis lángon fedő alatt főzzük addig, míg a zöldségek teljesen szét nem főnek. Amikor ez bekövetkezik, már biztosan megfőtt a csirkemell is. Ekkor vegyük le róla a fedőt, kóstoljuk meg. Ha kell, még sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd öntsük fel a fél liter főzőtejszínnel. Ezzel még forraljuk fel, és hagyjuk néhány percig rotyogni.
 Húzzuk le a tűzről, mert készen is vagyunk. Tálalhatjuk csigatésztával, rizzsel, vagy akár rizibizivel is.
http://www.eztfaldfel.hu/2013/06/csirkemell-bakonyi-modra-bakonyi-csirke.html



 

1 megjegyzés: